Dorpsbelang Hemelum bezorgd over giftige exoot: "Die plant is doodeng"

Het dorpsbelang van Hemelum heeft alarm geslagen over een giftige, exotische plant, die zich flink aan het verspreiden is. De gifsumak veroorzaakt bij aanraking van de bladeren ernstige allergische reacties en laat zich moeilijk uitroeien.
© Omrop Fryslân, Willem de Vries
Het dorpsbelang zag dat de plant zich de afgelopen jaren flink verspreidde. De gemeente Súdwest-Fryslân heeft nu in samenwerking met het dorpsbelang en It Fryske Gea opvallende borden geplaatst langs de Vangdijk in het dorp, die waarschuwen voor het gevaar van de gifsumak.
"Je krijgt er een hele sterke allergische reactie van, hele dikke blaren", legt Huib Volker van het dorpsbelang uit. In de plant zit de stof urushiol. "Die zit in alle delen van de plant en gaat zelfs door rubberen handschoenen heen. Dus daar word je niet vrolijk van."

Drukke route

De plant groeit aan een drukke route, waar veel mensen langsfietsen en -wandelen. "Het is een prachtige route, maar die plant is doodeng." De gifsumak groeit inmiddels aan beide kanten van het fietspad en kruipt meters bij bomen omhoog.
De gifsumak is de giftigste plant van Nederland en komt alleen op de Vangdijk voor. De uit Amerika afkomstige exoot werd in 1919 aangeplant, omdat het wortelstelsel de Vangdijk goed versterkte. Toen in de loop van de jaren kinderen in Hemelum ziek werden, had men nog geen idee van de oorzaak. Pas in 1960 werd de gifsumak hiervoor verantwoordelijk gehouden.

Uitroeien bijna onmogelijk

Voor zover bekend, groeit de gifsumak alleen op deze specifieke plek in Nederland. De plant is inmiddels zo zeer verwilderd dat uitroeiing bijna onmogelijk is. Het wortelstelsel heeft zich flink uitgebreid en zit door de hele bodem van de Vangdijk.
Alleen goed bermbeheer kan de gifsumak in bedwang houden. Volker: "Als bermbeheer stukken van de gifsumak weghaalt en elders weer neergooit, kan die zich weer verspreiden. Dus er moet wel goed beleid op komen."
Huib Volker van dorpsbelang Hemelum