Groningers geven schoorvoetend stukje Schier aan Fryslân

De gemeente Het Hogeland geeft een stukje grond terug aan Schiermonnikoog. De raad stemde daar woensdag mee in, zo schrijft RTV Noord.
© RTV Noord
Gemeentebelangen had deze grenscorrectie liever niet doorgevoerd. "Mot dat nou? Wij vinden van niet. Het eiland loopt vanzelf onze gemeente binnen. Het is toch mooi als mensen straks kunnen vertoeven op een stuk strand wat dan bij Het Hogeland hoort", zegt fractievoorzitter Roelf Torringa van Gemeentebelangen.
Gemeentebelangen kreeg ook steun van de VVD. Ook het CDA heeft gemengde gevoelens bij het afstaan van de grond. "De vlag van Schier heeft al de Groninger kleuren", zegt Rudmer Veenwijk. Maar de partij vindt de grenscorrectie wel logisch omdat dan duidelijk wordt waar de verantwoordelijkheden liggen bij eventuele rampen.
De grenscorrectie gebeurt op verzoek van Friesland. Schiermonnikoog wandelt de gemeente Het Hogeland binnen, doordat aan de oostkant van het eiland zand aanspoelt door de werking van eb en vloed.
Aan het einde van de discussie stemden alle partijen echter gewoon in met de grenscorrectie, ook Gemeentebelangen. Al was dat schoorvoetend.