City Train mag van de gemeente Leeuwarden niet de weg op

Mag de City Train in Leeuwarden nu wel of niet de weg op? Met die vraag worstelt eigenaar Jelle de Visser. Hij wil vanaf zaterdag graag weer op pad met de trein om mensen de binnenstad van Leeuwarden te laten zien. Hoewel De Visser veel maatregelen heeft genomen om de trein coronaproof te maken, mag die van de gemeente niet rijden.
City Train mei fan de gemeente Ljouwert net de dyk op
De trein rijdt in het zomerseizoen, tussen april en oktober, rond in de Leeuwarder binnenstad. Het opvallende geel met blauwe treintje rijdt dwars door het centrum, langs de Oldehove en komt bij zoveel mogelijk Rijksmonumenten langs.
De City Train is naar eigen zeggen helemaal coronaproof gemaakt. Zo hangt er tussen de banken, om de passagiers van elkaar te scheiden, doorzichtig zeil. Tussen de banken hangt ook plexiglas.
Er mogen minder mensen op één bank zitten en mensen moeten de oortjes voor de audiotour mee naar huis nemen. Betalen vindt contactloos plaats en de banken, handvatten en veiligheidskettingen worden na de rit schoongemaakt.
De City Train yn Ljouwert © Omrop Fryslân, Aise van Beets

Gemeente geeft geen toestemming

Toch wil de gemeente Leeuwarden volgens De Visser geen toestemming geven: "Wij mogen niet de weg op met deze maatregelen." Daarop liet hij door een van zijn medewerkers uitzoeken of de gemeente het bij het rechte eind heeft. "Ik heb contact gehad met de Rijksoverheid en die zegt dat we gewoon mensen weer mogen vervoeren in de trein", zegt Daan Postma.
"We zijn geen bijeenkomst, de passagiers zitten gescheiden van elkaar en we hoeven zelfs niet het aantal rondritten de beperken. We mogen gewoon de weg op, zegt de Rijksoverheid."