Kollum-voetballer is aanvoerder bij Nederlands dovenelftal

Gert-Jan Roelofsen voetbalt bij Kollum, maar speelt ook voor het Nederlandse voetbalelftal. Hij is daar aanvoerder bij het elftal voor doven. Dat team bereidt zich voor op de 'Deaflympics' in Brazilië volgend jaar. Roelofsen kon door corona echter een tijdje niet meer trainen, maar nu zijn de velden bij VV Kollum weer open. "Het is heerlijk om weer op het veld te staan", zegt hij.
Kollum-fuotballer dôve

Van Kollum naar Oranje

Gert-Jan Roelofsen is zijn hele leven al doof, maar speelt wel in het tweede voetbalelftal van VV Kollum. Voetbal is zijn alles en door de coronacrisis heeft hij het erg gemist. Hij is in voorbereiding voor zijn wedstrijden in Oranje.
Hij traint individueel op het sportpark in Kollum. Voetballen met een beperking is moeilijk, maar hij maakt er het beste van. "Met name de communicatie met de spelers is anders," zegt Gert-Jan, terwijl een doventolk zijn woorden uitlegt. "We hebben een halfuur van tevoren al een voorbespreking met de trainer. We nemen de plannen door en hoe we gaan spelen. Tijdens de wedstrijd kunnen we vaak op momenten dat de bal uit is even contact hebben. Dat is wel fijn."
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

Ook voetbal afzeggen

Gert-Jan Roelofsen is erg blij met zijn positie in het Nederlands elftal, toch zijn er ook grote zorgen. De KNDSB )Koninklijke Nederlandse Doven Sport Bond_ valt niet onder de KNVB en moet alles zelf betalen. Er zijn geen sponsors en het geld houdt niet over.
"We hebben zelfs al eens een deelname aan het EK moeten afzeggen," zegt Raymond Lantinga, bondscoach van het elftal. "Dat was in 2015 en dat willen we niet nog eens."
Lantinga probeert om zoveel mogelijk sponsors binnen te halen, maar dat is moeilijk. "Straks hebben we de Deaflympics yn Brazilië en stel dat we daar weer niet heen kunnen. Dat zou verschrikkelijk zijn. Maar eerst moeten we ons kwalificeren, door twee wedstrijden tegen België en Duitsland."
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

Lichaamstaal is belangrijk

Voor die twee wedstrijden traint Gert-Jan nu dus volop. Ron de Boer is als trainer van Kollum betrokken bij de ontwikkeling van de aanvoerder. "Ik heb zelf ook eens een leider gehad die doof was, dus ik ben wel iets gewend," zegt De Boer terwijl zij het veld vol pionnen legt. "Met een gezond stukje verstand en duidelijke gebaren kom je al heel ver."
Gert-Jan speelt laatste man en de trainer heeft ook veel vertrouwen in hem. "Jongens met een beperking zegt niets over hun voetbalkwaliteiten. Gert-Jan is enorm enthousiast," vervolgt De Boer. "Ik zou willen dat de andere spelers uit het team ook zo enthousiast waren. Dan had ik een geweldige selectie gehad."
De komende tijd traint Gert-Jan nog op het park bij Kollum. Voor hem is het te hopen dat de Deaflympics doorgaan en dat hij daar de speler van het toernooi wordt.