Feitsma over zijn vertrek: "Jammer dat ik net nu die keus moet maken"

De 42 jarige Sjoerd Feitsma houdt op als wethouder financiën voor de PvdA in Leeuwarden. Hij heeft een nieuwe baan, als directeur bij het platform Arbeidsmarkt Culturele en Creatieve Toekomst, het platform ACCT.
Wethâlder Sjoerd Feitsma hâldt op yn Ljouwert 2
Feitsma was wethouder in Leeuwarden sinds 2014. Sinds 2006 was hij al actief als raadslid en fractievoorzitter van de PvdA.

Moeilijk besluit

"Ik vind het jammer dat ik deze keuze nu moet maken, maar het moment is eigenlijk nooit goed", zo vertelt Feitsma zelf. Hij vindt het moeilijk om op dit moment weg te gaan. Een moment waarop veel financiële onrust is over de gevolgen van de coronacrisis, maar hij wilde de kans om directeur te worden van het platform ACCT niet laten schieten. "De stap die ik nu maak, is een stap die juist over dit soort zaken gaat. Ook over de Friese cultuur." Feitsma hoopt zich de komende maanden nog hard te maken voor de Leeuwarder cultuur.
Feitsma zegt zelf dat hij het moeilijk vindt om op dit moment weg te gaan, met alle financiële onrust over de gevolgen van de coronakrisis, maar hij wilde de kans om directeur van het platform ACCT niet laten schieten. Deze organisatie zet zich op landelijk niveau in voor een betere arbeidsmarkt in de culturele sector.

Derde keer

Feitsma is de derde Leeuwarder wethouder die sinds de gemeenteraadsverkiezingen in 2017 weggaat. De anderen waren Henk Deinum en Herwil van Gelder.
Wethâlder Sjoerd Feitsma hâldt op yn Ljouwert

Gelukwensen van Buma

Burgemeester Sybrand Buma feliciteert Sjoerd Feitsma met zijn nieuwe functie en bedankt hem voor zijn grote inzet voor de gemeente: "Wethouder Feitsma heeft, eerst als raadslid en daarna als wethouder, heel veel betekend voor Leeuwarden. Hij was een van de pijlers onder het succes van LF2018 en heeft hard gewerkt om onze gemeente in moeilijke tijden financieel gezond te houden. Zijn werk voor de cultuur en voor sociale rechtvaardigheid in Leeuwarden komen hem van pas in zijn nieuwe baan. Ik wens hem daarmee veel geluk.''
© Omrop Fryslân, René Koster
Fractievoorzitter van de PvdA, Andries Ekhart, vindt het zonde dat Feitsma weggaat: "Persoonlijk, en ook voor de partij, vind ik het ontzettend jammer. Maar ik snap zijn keuze wel." Volgens Ekhart heeft Feitsma vooraf al aangegeven dat dit zijn laatste periode als wethouder zou zijn. Het is dan ook logisch dat de politicus om zich heen zou kijken voor ander werk.

Opvolger

Het is nog onduidelijk wie Feitsma zal gaan opvolgen. "We hebben morgenavond een extra fractievergadering, en dan kunnen mensen ook weer gewoon solliciteren." Ekhart zelf is in ieder geval niet een kandidaat, zo zegt hij zelf. "Dan had ik tien jaar jonger moeten zijn, het is nu tijd voor verjonging."