Eerste bezoekers voor Talma Hûs in Feanwâlden: "Ik ben heel blij dat ik mam weer heb gezien"

Het was acht weken geleden dat Nelly Tijtsma haar moeder voor het laatst zag. Ze had toen gewoon afscheid genomen, omdat ze haar snel weer zou zien. Maar die belofte kon ze niet waarmaken. Het Talma Hûs in Feanwâlden, waar haar moeder wordt verpleegd, ging op slot vanwege de coronacrisis. Nu na acht weken mag Nelly Tijtsma weer naar binnen. Met een mondkapje en een schort voor. Om zo drie kwartier met haar moeder aan een tafel te zitten en haar weer recht in de ogen te kijken.
Talma
"Ik had een foto mee van mezelf", aldus mevrouw Tijtsma. "Dat is nodig omdat ze mij anders misschien niet herkent." Bij een bezoek in het Talma Hûs gelden strenge regels. Eerst moet het bezoek door een sluis waar ze allemaal vragen moeten beantwoorden. Ze krijgen een mondkapje en moeten hun handen ontsmetten. Ook wordt de temperatuur opgemeten.
Theo Dijkstra is regiomanager van Elkander: "Het mondkapje is binnen verplicht, een schort niet. We bieden het wel aan, want het kan zijn dat onze bewoner het bezoek een knuffel wil geven."
Tijtsma is blij dat ze als eerste is uitgekozen. "Je kunt beeldbellen of in een soort 'babbelbox' zitten, maar dat past niet bij mama. Dit wel en daarom ben ik o zo blij nu."
© Elkander
Nelly Tijtsma is drie kwartier binnen. Als ze buiten komt, is ze opgelucht. "Ik ben heel blij dat ik haar weer heb gezien. Het was echt een mooie ervaring. Ze is wel wat afgevallen, maar dat hoort bij het proces dat ze heeft." De foto die ze mee had was wel nodig: "Ze moest eerst goed kijken, maar ze werd al snel een stuk rustiger. De beschermende kleding vond ze allemaal maar onzin."

Veel aanmeldingen

Voor het Talma Hûs is dit weer een eerste stap in de richting van meer bezoek. Voorlopig kunnen ze zeven mensen per dag ontvangen. Dat kan worden uitgebreid naar maximaal veertien. Theo Dijkstra: "We hebben al veel aanmeldingen binnen, vanochtend al 65. De komende anderhalve week zitten we nu vol."
Het Talma Hûs doet mee aan een landelijke proef. Het verpleeghuis van KwadrantGroep is een van de eerste 25 verpleeghuizen die voorzichtig weer meer bezoekers toelaten. De 137 bewoners mogen vanaf woensdag ieder een vaste persoon op bezoek krijgen. Als de voorzichtige bezoekregeling goed werkt, is het de bedoeling dat met ingang van 25 mei meer verpleeghuizen beperkt weer bezoek toelaten. Het kabinet neemt hierover nog een definitief besluit.