Organisatie triënnale 2022 verloopt moeizaam vanwege coronavirus

Ook de legacy-organisatie van culturele hoofdstad heeft veel last van de coronacrisis. Ze zijn momenteel druk bezig met het programma van de triënnale: een mini-culturele hoofdstadjaar dat om de drie jaar wordt gehouden. De eerste staat voor 2022 op de rol, maar de organisatie hiervan verloopt moeizaam.
LF2028 en Corona
De ferhalejûn yn Post-Plaza, Ljouwert © Alie Falkena
"De minister heeft vorige week aangegeven dat er pas weer grote evenementen mogen plaatsvinden als er een vaccin is. Dat maakt het heel moeilijk om contracten aan te gaan en wij moeten deze zomer al beginnen met het afsluiten van de eerste contracten voor de triënnale", zegt Sjoerd Bootsma, artistiek leider van de legacy-organisatie LF2028.

Mogelijk doorgeschoven

Hij vindt het nog te vroeg om te zeggen dat het jaar moet worden doorgeschoven, maar sluit niets uit in deze onzekere tijden. Een ander onderdeel van de zogenaamde legacy is de festivalmaand november. "We hebben iedereen gevraagd waar we mee samenwerken om goed na te denken over goede alternatieven die passen bij de 1,5 meter samenleving. Dat kan online zijn of iets anders."
Sjoerd Bootsma van LF2028
Het startschot van de festivalmaand is de verhalenavond. Er wordt momenteel hard gewerkt aan een alternatief plan. "We hebben in ieder geval het thema veranderd van water naar het virus. Ik denk dat mensen heel graag hun verhaal willen doen, want dit zijn roerige tijden waarin we van alles meemaken." Ook wordt gekeken of de verhalenavond digitaal kan worden gehouden.
Janneke de Haan van de Verhalenavond
De hele maatschappij wordt hard getroffen door het coronavirus, ook de culturele sector. Een sector die in Fryslân de laatste jaren een flinke boost heeft gekregen door culturele hoofdstad. "Er is heel veel opgebouwd en er valt een deel in een keer weg en dat is eeuwig zonde", vindt Bootsma. Maar hij ziet ook kansen. "Je ziet een regionalisering van de kunsten, want mensen gaan minder reizen. Dit is iets wat we met culturele hoofdstad heel goed hebben ontwikkeld. Er zijn producties gemaakt die echt van hier zijn en hier passen."
Sjoerd Bootsma van LF2028
© Omrop Fryslân
Theatermaakster Janneke de Haan ziet ook kansen. "We moeten de schouwburgen uit en de natuur in met locatietheater en theatrale wandelingen en we moeten andere sectoren opzoeken zoals de zorg. Ik denk dat er mooie projecten mogelijk zijn tussen kunstenaars en zorginstellingen."
Theatermaakster Janneke de Haan