Afvalverwerker Omrin nog altijd druk; medewerkers krijgen applaus en duimpjes omhoog

Afvalverwerker Omrin in Leeuwarden heeft het nog altijd druk met het ophalen van afval. Nu mensen meer thuis werken door de coronacrisis zitten de kliko's goed vol.
© Omrop Fryslân, Johanna Brinkman
"We hebben de afgelopen weken wel wat extra mensen ingehuurd," zegt voorlichter Jelmar Helmhout. "Er is een kwart meer afval sinds mensen thuis zitten. Maar we zien dat het normale afval weer wat terugloopt, wel zien we extra veel papier en dat komt omdat mensen nu meer online inkopen doen en er is meer tuinafval. Het is aanpoten, maar we kunnen het nog prima aan."

Bankstellen op straat

Wel ziet hij dat er meer illegale dumpingen zijn. "Er zijn wachtrijen bij de milieustraat dus wordt het maar op straat gegooid. We komen de gekste dingen tegen, zoals bankstellen. Mensen nemen niet de moeite om het aan te melden of zelf weg te brengen. Maar dumpen kan ook gevaarlijk zijn, een paar weken geleden was er nog brand bij een ondergrondse container. Dus hou het afval nog even thuis. Stop met dumpen, daar wordt niemand blij van." Handhaving ziet ook meer toe op afval op straat en deelt ook boetes uit.
Omrin-voorlichter Jelmar Helmhout
Een van de medewerkers van Omrin is Danny Lenting, hij rijdt nu in een caddy achter de vuilniswagen aan. "We mogen niet met zijn drieën in de cabine zitten, want we kunnen geen anderhalve meter afstand houden, dus rijd ik achter de vuilnisauto aan. Het is wat aanpassen, maar we willen allemaal gezond blijven, ook op de werkvloer."
Hij merkt wel dat het drukker is. "De containers zitten allemaal voller, en dat is ook logisch, want bijna iedereen is thuis. Dus ik zeg: verstand op nul en laden maar." Hij ziet ook dat er vuilniszakken naast de containers worden gezet. "Mensen moeten hun afval kwijt maar, dit is misschien ook wel een moment om te kijken of ze het afval beter kunnen gaan scheiden. Dat
doe ik zelf ook heel fanatiek."

Applaus en duimpjes omhoog

Hij krijgt zo nu en dan waardering voor zijn werk. "Dan komen de mensen met hun container naar je toe, en zeggen dat ze blij zijn met ons werk. We zien ook wel duimpjes voor de ramen. En toen mensen gingen klappen voor de zorg, maakte ik een keer mee dat een ouder stel op het balkon stond te applaudisseren, dat is hartstikke mooi. Wij zijn ook een vitale sector, anders krijgen we er een hele andere crisis bij."
Omrin-medewerker Danny Lenting