'Coronakaatsen' in Minnertsga, maar wel op anderhalve meter afstand

De eerste maatregels in de strijd tegen het coronavirus worden verruimd, maar er kunnen ook veel dingen nog niet. Voetbal bijvoorbeeld, of kaatsen. Maar van dat laatste denken ze in Minnertsga dat het wel kan. Donderdagavond beginnen ze daar met wat ze zelf 'coronakaatsen' noemen.
© KV Minnertsgea
Vooropgesteld, zo zeggen ze bij kaatsvereniging Minnertsga, het kaatsen op de donderdagavond is voor de lol. Maar de kaatsers willen wel wedstrijden kunnen spelen. En dus moesten er wat andere spelregels komen, zegt bedenker Jacob Wassenaar.
"We hebben het veld wat anders ingedeeld, en het perk", zo vertelt hij. "Dat hebben wij gedaan met rood-witte lijnen, Als je dan niet binnen die lijnen komt, dan denken wij dat het mogelijk is om op afstand te kaatsen." Want, zo zegt Wassenaar, "die anderhalve meter is de afgelopen maanden zo ingeburgerd, dat het wel moet lukken".

De spelregels van het coronakaatsen:

In Minnertsga hebben ze al overlegd met de gemeente Waadhoeke. Die heeft toestemming gegeven voor het experiment, dat donderdagavond plaats zal vinden op de velden van KV Minnertsga.

Ook de KNKB?

Het gaat voorlopig om kaatsen binnen een vereniging, maar betekent dit nu ook dat de KNKB interesse heeft om de hoofdklasse op deze manier te kaatsen? "Als het allemaal goed gaat, dan koppelen wij dit terug aan de bond. Maar om de hoofdklasse nu zo te doen, dat weet ik niet of dat wel een goed plan is."
Wassenaar: "Er komen ook geen tachtig mensen om te kaatsen. Het zal met vier perken wel ophouden. Zo kunnen wij mooi kaatsen, en toch uit elkaar blijven."
Jacob Wassenaar