Kinderen gaan met glijbaan het kinderdagverblijf in

De kinderdagverblijven moeten deze dagen creatief zijn: ze moeten hetzelfde aantal kinderen opvangen als voor de coronacrisis, maar moeten wel rekening houden met alle regels die het RIVM heeft opgesteld. Het vraagt veel van de verblijven, met name in het contact met de ouders en in de huidige praktijken bij het verzorgen van de kinderen.
In Leeuwarden worden de kinderen overgedragen met de glijbaan:
Bernedeiferbliuw
Zo moet het personeel van de kinderdagverblijven op anderhalve meter afstand blijven van de ouders. Dat maakt de overdracht van de kinderen 's ochtends bij het brengen en later bij het ophalen lastig. Normaal mogen de ouders vaak gewoon naar binnen, maar nu mag dat niet. Met name voor kinderen van onder de vier is dat lastig. Ze moeten vaak even wennen en dat lukt soms het beste als ouders nog even meegaan.
Nu dat niet kan, hebben kinderdagverblijven andere manieren bedacht om die overgang gemakkelijker te maken. Zo komen de kinderen bij kinderdagverblijf Villa Vrolijk in Leeuwarden nu met de glijbaan naar binnen. De vader of moeder zet het kind buiten op de glijbaan en het personeel vangt het kind aan de andere kant op.
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
"Op die manier maken we het moeilijke moment toch nog een beetje leuk", zegt Janet Visser van Villa Vrolijk. Mar niet alleen dat moment is anders. "Wij dragen ook op verschillende momenten handschoenen. Bijvoorbeeld bij het verschonen van de kinderen. Niet leuk, maar het moet gewoon op deze manier."
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Hoewel het er anders gaat dan normaal, waren de kinderen van Villa Vrolijk al vrij snel gewend aan de nieuwe situatie, vertelt Gerdien Schreuder. "De kinderen zijn zo blij om hier weer te spelen. Dat gaat eigenlijk heel goed." Ook het personeel zelf is blij dat ze weer met de kinderen aan de slag kunnen. "Ik heb er niet echt over getwijfeld of ik wel weer aan het werk zou gaan, al zijn er natuurlijk nog wel wat vraagtekens."

Zoveel mogelijk de gewone gang van zaken

De kinderdagverblijven hebben algemene regels meegekregen van het RIVM, maar proberen wel zoveel mogelijk de gewone gang van zaken aan te houden. Maar vooral het houden van afstand ten opzichte van de ouders houden ze zich heel strikt aan. "Het is absoluut niet wat we willen, maar het is gewoon even niet anders. Het moet nu even zo, maar we hopen dat het snel weer voorbij is."