Bezoek aan Talma Hûs gaat bijna los, zónder plexiglas: "Dat is zó belangrijk"

Het Talma Hûs in Feanwâlden maakt zich klaar voor de eerste visite die er welkom is. Acht weken lang waren alle verpleeghuizen in Nederland dicht vanwege het coronavirus. Het Talma Hûs is nu het eerste verpleeghuis in Fryslân dat voorzichtig open mag, als onderdeel van een proef. De belangstelling is groot.
Ze maken zich klaar in Feanwâlden:
Talma Hus makket him klear
Mensen die op bezoek willen komen, moeten van tevoren wel een afspraak maken. Dat is een van de voorwaarden om weer naar vader, moeder of partner te mogen. "Sinds bekend werd dat wij weer open mogen, hebben al meer dan 45 mensen zich aangemeld om op bezoek te komen", vertelt regiomanager Thea Dijkstra. "De komende dagen zitten al helemaal vol."
We staan voor persoonsgerichte zorg, maar dat wordt door corona nu heel lastig gemaakt.
Thea Dijkstra van Elkander
Bij het Talma Hûs hebben ze twee ruimtes voor bezoekt klaargemaakt, waarvan er in eerste instantie een van wordt gebruikt. Als de proef goed verloopt, gaat ook de tweede ruimte open. "We proberen die ruimtes zo fijn mogelijk te maken. We staan voor persoonsgerichte zorg, maar dat wordt door corona nu heel lastig gemaakt."
Nu er weer een beetje bezoek welkom is - één vaste gast voor iedere bewoner - wordt de situatie weer een klein beetje normaler. Er komt bijvoorbeeld ook geen plexiglas in de bezoekersruimte. "Gelukkig niet. Dat is ook het doel hiervan: dat je elkaar weer kunt aankijken, dat je elkaar weer kunt ruiken. Elkaar in de armen slaan mag nog net niet, maar dat er geen plexiglas komt is zó belangrijk."
Mensen moeten wel mondkapjes op doen. "Dan ziet het er wel anders uit als normaal, dus de praktijk moet uitwijzen hoe daarop wordt gereageerd. Maar we zijn in elk geval blij dat het zo kan."
Woensdag om 10:00 uur staat de eerste bezoeker voor de deur.
Thea Dijkstra van het Talma Hûs