Cambuur-erevoorzitter Ype Smid: "Die Gudde is een soort autist en totaal ongeschikt"

Het zijn spannende weken voor iedereen die SC Cambuur een warm hart toedraagt. Afgelopen vrijdag was het kort geding tegen voetbalbond KNVB, donderdag volgt waarschijnlijk de uitspraak. In de rechtbank gaat het om de argumenten, maar de emoties zijn er uiteraard ook. En helemaal bij Ype Smid, erevoorzitter van SC Cambuur. De man, die nooit een blad voor de mond neemt, schuift aan in de nieuwe SportCast.
De podcast is ek te beharkjen op Spotify, by Apple Podcasts en yn de podcast-apps. Dêr binne ek alle foargeande SportCasts werom te harkjen.

"Totaal ongeschikt"

In de SportCast neemt Smid ook geen blad voor de mond. Zo is hij geen fan van Eric Gudde en Jean-Paul Decossaux, de beide directieleden van de KNVB die de beslissing hebben genomen om Cambuur net te laten promoveren. "Die Decossaux heb ik een paar keer gezien op televisie met die Hans van Breukelen, ik weet niet wat die gast daar uitvoert allemaal. En die Gudde is totaal ongeschikt voor dienst. Een soort autist, die niet te bereiken was. Zelfs na die tijd niet. Als je zo'n besluit neemt, moet je er ook voor staan. Het is één grote farce, deze man", zegt Smid.
Volgens hem had de KNVB-directie voor de beslissing betreffende promotie en degradatie contact moeten zoeken met de vier clubs die het betreft. Naast Cambuur zijn dat De Graafschap, RKC Waalwijk en ADO Den Haag. "Als directeur van de KNVB betaald voetbal verdient dit aan alle kanten de schoonheidsprijs niet. Ik snap ook wel dat je het nooit goed had kunnen doen, maar in de aanloop er naartoe waren er formeel en informeel momenten om meer draagvlak te creëren."

Erevoorzitter

Smid was van 2010 tot en met 2018 voorzitter van de raad van commissarissen van Cambuur. Bij zijn aftreden is hij benoemd tot erevoorzitter. Dat houdt in dat hij op de hoogte wordt gesteld door de directie over sommige zaken, zoals bijvoorbeeld de ontwikkeling van het stadion.
"Ik zeg ook wel wat ik ervan vind. Maar uiteindelijk ligt het toch wel bij de huidige leiding. Ik probeer daar wel in alle redelijkheid mee om te gaan; ik wil niet over mijn graf heen regeren. Maar, je hebt er wel belang bij dat de club niet terug komt in de situatie hoe 'ie was." Zou hij niet teug willen? "Nee, ik mis het voorzitterschap niet. Het heeft acht jaar heel wat gevergd."
Wat dat betreft kun je een parallel trekken met SC Heerenveen. Riemer van der Velde was daar, wel vijftien jaar langer, voorzitter en is daarna ook erevoorzitter geworden. Van der Velde zit ook niet verlegen om een mening. Smid: "Ik heb altijd een heel groot respect voor Riemer van der Velde. Ik ben bijna acht jaar voorzitter geweest, hij heeft het 23 jaar gedaan. Hij heeft het stadion gerealiseerd, hij heeft van Heerenveen wel de club van Friesland gemaakt. Hij heeft Cambuur wel tig jaar overruled."
© Omrop Fryslân

SportCast

Sportverslaggevers Roelof de Vries, Andor Faber en Arjen de Boer praten je in de SportCast elke maandag bij over al het sportnieuws, met een interessante gast uit de sportwereld. De presentatie is in handen van Geert van Tuinen.