Verhalen van Tresoar op dicht en film

Het online film- en woordkunstproject Schatzoekers moet de verhalen van historisch en letterkundig centrum Tresoar meer bij de jongeren onder de aandacht brengen. Door met jonge filmmakers en woordkunstenaars samen te werken, denkt Tresoar nieuw publiek te vinden.
Ferhalen fan Tresoar op dicht en film
Deze week hebben de woordkunstenaars Dichter Bij Leeuwarden samen met het Fries film- en mediaplatform New Noardic Wave de eerste animatie-video online gezet. Het gaat over Joodse onderduikers in de Tweede Wereldoorlog. Daarover is op dit moment een expositie in Tresoar. Maar vanwege de coronamaatregelen komen er geen bezoekers.

Veel meer online

Volgens initiatiefnemer van Schatzoekers Annemarie Lindeboom, kunnen nog veel meer tentoonstellingen en verhalen van Tresoar in kunstvorm online. Ze vindt het jammer dat die niet meer aandacht krijgen.
"Ik wist eigenlijk helemaal niet dat hier zulke mooie verhalen en exposities zijn. Wat jammer dat niet meer mensen dat weten. Vooral van mijn leeftijd. Terwijl het belangrijk is om te weten het geeft betekenis aan je Friese roots. Dus toen dacht ik: dit moeten we vaker doen."
Fries historische verhalen liggen er genoeg bij Tresoar, maar dat het centrum meer te bieden heeft dan een archief of een plaats voor studie, is niet zo bekend bij jongeren, geeft Meindert Reitsma van Tresoar toe.
"We hebben de afgelopen jaren zeer geïnvesteerd, zodat hier meer jongeren komen. We hebben veel nieuwe werkplekken voor leerlingen en studenten. Maar we zien ook wel dat zulke doelgroepen daar voorbij lopen. Die weten niet dat er meer te vinden is voor ze."
De animatie-video 'Wij kunnen er nog wel iemand bij hebben' is te zien op social media.