liveblog | 11 mei 2020

Coronanieuws 11 mei: Talma Hûs in Feanwâlden weer open voor bezoek; 28 besmettingen in azc Sneek

In dit liveblog melden we het laatste nieuws over het coronavirus.
Bijgewerkt: 12 mei 2020, 22:06
maandag 11 mei 2020
23:00

Eind van dit liveblog

We zijn aan het eind gekomen van dit liveblog van maandag 11 mei over het coronavirus. Iedereen bedankt voor het volgen! Dit was het belangrijkste nieuws van maandag:
Dinsdagochtend zijn we er weer met een nieuw liveblog.
22:13

Basisscholen zijn weer open

De basisscholen mochten maandag voor het eerst in lange tijd weer open. Die waren dicht vanwege het coronavirus, maar nu mag de helft van de leerlingen naar de scholen. Maandag de ene helft, dinsdag de andere helft, enzovoort. Albert Helder, directeur van schoolkoepel Proloog, ging bij tien scholen langs en zag dat het daar rustig was: "De scholen hebben de afgelopen weken veel tijd gestoken om ervoor te zorgen dat ze het protocol konden volgen.
22:11

Flaeijelfeest gaat niet door

Door de coronacrisis kan het Flaeijelfeest dit jaar niet doorgaan. Dat laat de organisatie maandagavond weten. Het evenement is verplaatst naar 2021. Zo'n 450 vrijwilligers zijn het afgelopen half jaar bezig geweest met voorbereidingen voor het Flaeijelfeest in Oude- en Nieuwehorne. Bij het feest verandert een groot stuk weide er in de tijd van eerder. Dat zou dit jaar voor het eerst gebeuren op een nieuwe locatie in Nieuwehorne.
21:29

Sionsberg pakt reguliere zorg weer op

Ziekenhuis Sionsberg in Dokkum wordt langzamerhand weer toegankelijk voor reguliere zorgaanvragen. Dat meldt het ziekenhuis maandagavond. Patiënten kunnen weer doorverwezen worden door de huisarts. Patiënten die al op de wachtlijst staan, worden opgeroepen op basis van medische urgentie. Waar mogelijk wordt nog gebruik gemaakt van telefonische consulten. De specialist zal voor iedere patiënt bepalen welke afspraak er gemaakt kan worden.
Sionsberg heeft extra maatregelen genomen om het aantal personen in de wachtkamers zo laag mogelijk te houden en de anderhalve meter gehandhaafd kan worden. Het ziekenhuis roept mensen op om direct voor de afgesproken tijd en alleen na afspraken te komen. Begeleiding is alleen toegestaan bij minderjarigen en mensen die zichzelf niet goed kunnen redden. De begeleider mag geen coronaverschijnselen hebben en ook niet in contact zijn geweest met (mogelijke) coronapatiënten.
21:27

Jan Ketelaar weer thuis

Beeldend kunstenaar Jan Ketelaar uit Drachten, met name bekend om de twee vrouwen op de zeedijk van Holwerd, is na 3 maanden in Italië weer thuis. Hij verbleef drie weken bij vrienden in een kleind dorpje in het zuiden van het land, maar toen brak het coronavirus uit. HIj zat vast en kon niet meer naar huis. Intussen is hij weer bij zijn familie.
© Eigen foto
21:25

Leuzen in Oosterwolde

Op verschillende plaatsen in Oosterwolde zijn leuzen geschreven tegen de coronamaatregelen. Zo is te lezen "stop lockdown' en "5G kills", waarbij verwezen wordt naar de theorie dat het coronavirus verband zou houden met 5G-netwerken. Wie deze leuzen heeft geschreven is niet bekend.
© ProNews
19:09

Videodagboek van student: "Ik ben niet alleen cassière op dit moment, maar ook schoonmaakster"

Anna Rixt Sijens werkt in de Albert Heijn in Leeuwarden. Daar moeten ze sinds de coronacrisis de winkelkarren schoonmaken. Ze roept in haar vlog mensen op om zich aan de regels te houden in de winkel.
18:53

Camping De Kooi op Terschelling zit vol

17:25

Doeksen verandert dienstregeling

Rederij Doeksen vaart vanaf 1 juni de maximale dienstregeling. Dat betekent dat er vaker een boot tussen de eilanden en de vaste wal gaat, maar net als nu wel met minder mensen. Alle coronamaatregelen blijven van kracht.
Dat betekent onder andere dat reizigers en personeel een mondkapje moeten dragen en dat ze anderhalve meter afstand moeten houden. De veerboten gaan verspreid over de dag, om teveel drukte in de terminals en bij het in-en uitgaan van de boten te voorkomen.
16:39

In totaal 28 besmettingen in Sneker azc

Er zijn nog zes mensen positief getest op het coronavirus in het asielzoekerscentrum van Sneek. Dat maakte GGD Fryslân maandagmiddag samen met gemeente Súdwest-Fryslân bekend op de persconferentie over de corona-uitbraak in het azc. Eerder werd bekend dat 22 mensen daar besmet zijn met het virus. Het centrum werd op slot gezet en dit weekend werden een groot deel van de bewoners getest.
In totaal zijn er nu dus 28 azc-bewoners positief getest op het coronavirus. Deze mensen zijn met hun familie en huisgenoten overgeplaatst naar andere locaties, meldt locatiemanager Benny Schonewille.
In het centrum wonen ongeveer 450 mensen. Zij zijn allemaal getest. Een groep van 98 mensen is niet getest, omdat zij eerder al weggegaan zijn uit het centrum. Alle bewoners die er de afgelopen tijd verbleven, zijn getest, ook als ze geen klachten hadden. Ook 40 medewerkers van het azc zijn getest. Eén personeelslid werd vrijdag positief getest. Deze persoon was vrijdag al bekend en zit nu thuis.
16:26

School naast azc weer open

De school naast het azc in Sneek, de Master Sneek, is maandagmorgen gewoon opengegaan, ondanks de uitbraak van het coronavirus in het azc. Wel zijn sommige kinderen door hun ouders thuisgehouden vanwege mogelijk besmettingsgevaar. Volgens directeur Mirjam Holwerda valt het echter wel mee met dat gevaar.
"Wij hebben natuurlijk vrijdag wel meteen contact opgenomen met de GGD en met het azc om de risico's goed in te kunnen schatten, maar extra maatregelen waren absoluut niet nodig. Wij hadden ons al goed voorbereid op de opening en de uitbraak veranderd eigenlijk niets."
16:11

Rijscholen weer open

Na de basisscholen, de kappers en de schoonheidsspecialisten mochten deze maandag ook de autorijscholen weer beginnen. Rijinstructeur Coos Posseth uit Franeker is daar maar wat blij mee. "Het is weer heerlijk", vertelt Coos Posseth. "Net als zul je op schoolreisje, dan kun je de nacht ervoor ook niet slapen. Ik ben ook een paar keer wakker geweest, gezonde spanning zullen we maar zeggen."
Hij moest al even opstarten nadat de zaak acht weken stil heeft gestaan. "Leerlingen denken dat ze de helft zijn vergeten, maar ze stappen in en rijden zo weg."
16:09

Talma Hûs voorzichtig weer open

Talma Hûs in Feanwâlden opent vanaf woensdag 13 maart voorzichtig weer de deuren voor bezoek. Het is daarmee één van de eerste 25 verpleeghuizen die meedoet aan de landelijke proef om voorzichtig weer meer bezoekers toe te laten. De 137 bewoners mogen vanaf woensdag elk één vaste persoon op bezoek krijgen.
De proef wordt gedaan in het Talma Hûs omdat die locatie goede faciliteiten heeft om bezoek weer veilig mogelijk te maken, voor bewoners, bezoekers én het personeel. Er is in het verpleeghuis ook niemand besmet met het virus.
15:21

Spandoek voor azc-bewoners

Kinderen en docenten van de Meester Amiko-school in Sneek hebben een spandoek gemaakt om de azc-bewoners en leerlingen van de school die in het azc wonen een hart onder de riem te steken. Afgelopen vrijdag werd bekend dat er een corona-uitbraak was in het asielzoekerscentrum. 22 mensen zijn besmet geraakt met het virus. De kinderen en docenten zagen veel negatieve reacties op het nieuws op sociale media en wilden graag wat positiefs doen.
© Master Amiko-skoalle
15:13

Negen coronapatiënten op IC in Fryslân

Op de intensive cares in Fryslân liggen maandag negen coronapatiënten. Dat is het laagste aantal sinds de ziekenhuizen eind maart begonnen met het registreren van coronapatiënten. Buiten de IC's liggen er 21 mensen met het coronavirus in het ziekenhuis. Dat is één minder dan afgelopen vrijdag, toen de laatste cijfers naar buiten werden gebracht.
In totaal ligt er in alle ziekenhuizen in het Noorden een kleine honderd mensen met het coronavirus. Een derde deel van hen komt van buiten de regio.
13:15

Weer het water in bij De Welle

Zwembad De Welle in Drachten mag sinds deze maandag weer open en dat doet - aan de drukte te zien - de gemeenschap goed. Alle halve uren kunnen mensen gebruik maken van hun privébaan in het zwembad.
13:15

Op zee dobberen door het coronavirus

Veel bemanningsleden in de scheepvaart kunnen door de coronacrisis niet naar huis. De bemanning mag niet van boord of kan niet naar huis komen omdat er geen vliegtuigen vliegen. Ook de man van Kitty Switijnk zat veel langer op zee dan de bedoeling was. "Dit is een wereldwijd probleem waar nog altijd geen oplossing voor gevonden is."
13:12

Ook schoonheidsspecialisten weer aan de slag

Niet alleen kappers zetten de schaar weer in het haar van hun klanten, ook schoonheidsspecialisten openen vandaag hun deuren weer. Eén van hen is Huidinstituut Marijke in Hurdegaryp. Zij is maar wat blij met de eerste klanten. "Ik heb er heel veel zin in."
12:38

Burgemeester reikt medailles uit met grijper

Burgemeester Ellen van Selm heeft maandagochtend basisschoolleerlingen beloond met een medaille omdat ze zo goed hebben meegewerkt om het coronavirus te bestrijden. Maar hoe doe je dat als je niet bij elkaar in de buurt mag komen? De burgemeester gebruikte een handige grijper om de medailles op te spelden.
10:05

Dierentuin AquaZoo weer open

Dierentuin AquaZoo in Leeuwarden opent vanaf maandag de deuren weer voor mensen met een abonnement op het park. Vanaf 18 mei zijn ook andere gasten weer van harte welkom. Langskomen kan echter alleen nadat bezoekers zich hebben aangemeld. Dat kan online op de website van AquaZoo.
09:16

Geen rekenen en taal, maar eerst even bijpraten

Het lijkt wel de eerste schooldag na de zomervakantie, zo blij zijn de kinderen om elkaar weer te zien op de Plataanschool in Leeuwarden. Door de coronamaatregelen was de school net als alle andere basisscholen sinds 16 maart dicht. Op deze eerste dag stond er geen rekenen en taal op het programma maar werd er met name bijgepraat.
07:34

Een warm welkom op de Thrimwalda in Gytsjerk

De kinderen van basisschool Thrimwalda in Gytsjerk krijgen maandagochtend een warm welkom. De namen van alle kinderen zijn op het schoolplein geschreven.
© ja
06:46

Het 'gewone' leven begint langzaamaan weer een beetje...

Kinderen mogen weer naar de basisschool, kappers openen hun deuren weer, rijinstructeurs mogen de weg weer op en jongeren tot 18 jaar kunnen weer buiten sporten. Langzaamaan begint het 'gewone' leven weer een beetje op gang te komen.
Iedereen is blij met de versoepeling van de regels
06:41

Geen hond brengt z'n hond naar het dierenpension

Je denkt er zo 1, 2, 3 niet aan, maar ook dierenpensions hebben last van de coronacrisis. Nu de vakantie worden gecanceld en baasjes thuis blijven, is het stil bij dierenpension Drachten. En dus staat het voortbestaan van het pension onder grote druk.
zondag 10 mei 2020
06:14

Basisscholen weer open, contactberoepen weer los

Vanaf maandag krijgen we weer iets meer ruimte, nu het coronavirus steeds meer onder controle komt. Basisscholen gaan maandag weer open, en ook contactberoepen zoals kappers mogen weer aan het werk. Ook bibliotheken zijn vanaf maandag weer open.
06:00

Goedemorgen en welkom bij dit liveblog

Goedemorgen! Het is maandag 11 mei 2020. Welkom bij dit liveblog over het coronavirus. Dit was het belangrijkste nieuws van het afgelopen weekeinde:
© Shutterstock