Omrop TIP: De voetballertjes uit Amsterdam bij Fryslân DOK

VV Heerenveen gaf in het laatste oorlogsjaar een thuis aan voetballertjes uit Amsterdam. Bij gastgezinnen in Heerenveen en Oranjewoud - onder andere bij Abe Lenstra en zijn vrouw - overleefden de jongens de Hongerwinter. In de Fryslân DOK 'Een prachtige daad' vertellen de Amsterdamse jongens van toen over die tijd.
In de oorlogsjaren werd er nog gevoetbald in Nederland, maar in de zomer van 1944 kwam daar een einde aan. Het zuiden van was ons land was bevrijd, het noorden nog bezet en daar werd gevochten. Amsterdam raakte geïsoleerd van de buitenwereld en er waren grote voedseltekorten.
VV Heerenveen kende mensen van de voetbalclubs Ajax, DWS, Blauw Wit en De Volewijckers yn Amsterdam. Het bestuur nam het besluite om jonge voetballers naar Friesland te halen. 86 jongens woonden die Hongerwinter van '44-'45 bij gastgezinnen in Heerenveen en Oranjewoud.
VV Heerenveen met DWS © Museum Heerenveen
De jongens hadden het naar hun zin in Friesland. En wat ze zelf ook heel belangrijk vonden: ze hoefden meestal niet naar school én ze konden blijven voetballen. In de zomer van 1945 keerden ze gezond terug naar Amsterdam.
Het bestuur van DWS schreef: "Beste mensen uit Heerenveen, jullie hebt prachtig werk gedaan. Niet medelijdend hoofdschuddend 'gekletst' over die arme Amsterdammertjes, maar jullie hebt iets gedaan, waarvoor wij jullie ten hoogste dankbaar zijn."
Bestuur VV Heerenveen © Museum Heerenveen
Tot vandaag de dag wordt er met warmte teruggedacht aan deze 'prachtige daad'. Voor veel jongens was deze periode van grote invloed op hun latere leven, zo vertellen ze in de documentaire.
'Een prachtige daad' (2019) is gemaakt door Vanessa de Gaay Fortman en Pim van Bezooijen, in opdracht van Ajax Erfgoed. Op deze manier wil Ajax zijn dank uitspreken aan SC Heerenveen voor de onvergetelijke daad en de gastvrijheid van 75 jaar geleden, nu, in het jaar dat de de Heerenveense club 100 jaar bestaat.
© Omrop Fryslân
De film is eerder vertoond in de Johan Cruijff Arena en in het Abe Lenstrastadion en op 14 april in zijn geheel bij Omrop Fryslân. In Fryslân DOK is dit weekeinde de verkorte editie te zien, bij NPO2 en Omrop Fryslân.
Bevrijdingsoptocht Heerenveen © Museum Heerenveen
Uitzending Fryslân DOK 'Een prachtige daad'