Onderzoek: Groot omzetverlies in Friese toeristische sector

De toeristische sector in Fryslân loopt op z'n minst een derde van de omzet mis door de coronacrisis. En de schade loopt nog meer op als de sector de komende weken nog niet veel mag. Dit blijkt uit een onderzoek onder bijna 400 toeristische ondernemers, uitgevoerd door hogeschool NHL Stenden in opdracht van de Toerisme Alliantie Friesland.
Toerisme Alliantie Fryslân (TAF) © Toerisme Alliantie Fryslân | Shutterstock.com (Worldpics)
De maatregelen van de overheid om de economische schade te compenseren maken niet veel goed, geeft de sector aan. Niet alleen toeristische bedrijven zelf hebben veel schade van de coronacrisis, dat geldt ook voor bedrijven die ermee verbonden zijn: zoals leveranciers en de bouw- en onderhoudssector.

Verlies omzet 35 procent

Als de regelingen en maatregelingen tot 11 mei zo blijven, zou het verlies aan omzet minimaal 35 procent zijn. Dat zal oplopen als de maatregelen langer zullen duren. Volgens TAF-directeur Gerard Kremer is het hard nodig dat er meer steun vanuit het Rijk komt. Er wordt al wel samengewerkt tussen de recreatie- en toerismesector en de provincie.
De Toerisme Alliantie Friesland (TAF) heeft opdracht gegeven voor het onderzoek, dat uitgevoerd is door het European Tourism Futures Institute (ETFI) van NHL Stenden.