Sporter van de Week: Paula Boonstra

Volleybalster Paula Boonstra speelt volgend jaar in de Franse competitie, mits het allemaal doorgaat natuurlijk. Boonstra speelde de laatste twee seizoenen met succes in België en kan daardoor de stap hogerop maken. Volgend seizoen speelt ze bij Paris Saint-Cloud.
Ynternetrepo Paula Boonstra
Paula Boonstra is thuis, bij haar ouders in Gytsjerk. Zoals zoveel topsporters op dit moment niet bij hun club of trainingslocatie zijn. Boonstra volleybalde de laatste twee jaar in Beveren. Met de club Asterix Avo Volleybal werd ze vorig jaar kampioen. Dit jaar stonden ze weer eerste. De play-offs om de nationale titel zouden bijna beginnen. Toen kwam er ineens een einde aan het seizoen.
"Ik heb niet eens echt afscheid kunnen nemen. Dat is best raar, want ik heb nu ook een andere club. Het is wel echt vervelend dat je zo ver bent gekomen tijdens het seizoen en het dan niet af kunt maken." Ze pakte meteen na de beslissing dat het seizoen niet uitgespeeld zou worden haar spullen en ging terug naar Nederland. "Ik ben wel blij dat ik dat gedaan heb, want in België mag je echt helemaal niks." Ze woonde in de studentenstad Leuven. "Veel speelsters studeren daar." Ze trainden daar ook, maar een uur verderop speelden ze hun wedstrijden in Beveren.

Succesvolle jaren in België

Boonstra werd vorig jaar kampioen en ook dit jaar zag het er goed uit. "We speelden Europees ook goed. Ik ben blij dat ik de stap naar de Belgische competitie gemaakt heb." Het niveau in België is net even wat hoger dan in Nederland, waar ze bij VC Sneek speelde. "Het is hier allemaal net iets professioneler. We trainen hier meer. Vooral de topclubs zijn qua niveau wel een stapje hoger dan in Nederland. Ik was wel benieuwd of ik dit niveau aan kon." Dat lukte, want na twee jaar gaat ze nu weer een stap hoger.
Paula Boonstra in actie bij haar vorige club VC Sneek © Orange Pictures
Asterix Avo Volley Belgium
VC Sneek
SuDoSa Assen
Prizekast
Volgend seizoen speelt ze in Parijs. De club heeft de naam Stade Francais Paris Saint-Cloud. "Hoe ik die uitspreek, weet ik ook nog niet, haha." Paula haar Frans is nog niet geweldig. "Maar ik weet dat ze veel buitenlanders aantrekken, waaronder een Belgische. Dat scheelt." Na België zal ze nu weer een stap hoger. "De Franse competitie is weer stukje hoger qua niveau dan in België. We trainen weer wat meer bijvoorbeeld. Bovendien beginnen we volgend jaar met een zo goed als nieuw team."
De ploeg stond 11e, toen de competitie werd stopgezet. "Maar ze willen met een nieuwe ploeg de stap naar de top zetten." De competitie begint in augustus. "Maar ik vraag me af of we dat wel halen. Frankrijk is er erger aan toe dan Nederland. En bovendien is volleybal best wel een contactsport. We raken natuurlijk steeds de bal aan, maar komen na elk punt ook vaak naar elkaar toe. Ik zie het eerlijk gezegd niet zo snel gebeuren dat we in augustus beginnen, maar ik hoop het natuurlijk wel."
Ynterview Paula Boonstra