Onderzoek naar effect minder toeristen op Waddennatuur

Sovon Vogelonderzoek onderzoekt of er ook extra broedvogels bijkomen op Schiermonnikoog nu het heel lang een stuk rustiger was op het eiland door de coronacrisis. Met name strandbroeders zoals de bontbekplevier of de kleine stern kunnen normaal lastig een goede broedplaats vinden omdat wij mensen in de weg zitten.
Mensen komen aan op Schiermonnikoog © Remco de Vries, Omrop Fryslân
Undersyk nei effekt minder toeristen op Waadnatuer
Minder drukte op het eiland levert ook kansen op voor mensen die gek zijn op het bekijken en fotograferen van vogels, zoals Jesse Sinnema: "Gisteravond had ik een ransuil die bij de jachthaven aan het jagen was om 20.30 uur. Normaal zie je dat veel later, als het donker is." Hij denkt dat dit komt omdat de haven zo goed als leeg is.
In de Westerplas tegenover de vogelhut is nu een lepelaar aan het broeden. Normaal zitten ze niet zo dichtbij, maar of dat komt doordat het rustiger is, durft boswachter Cyntha Borras van Natuurmonumenten niet te zeggen. Wel heeft de natuurbeheerder gevraagd om het onderzoek dat zich met name richt op de westkant van het eiland. "We weten dat daar vroeger strandplevieren te vinden waren en die broeden er al jaren niet meer en we weten niet waarom. Misschien speelt verstoring daarbij een rol."

Bescherming

Op dit moment zit er een kleine broedkolonie stormmeeuwen. Dat geeft aan dat het gebied wel potentie heeft. Maar Romke Kleefstra van Sovon Vogelonderzoek wil ook niet te optimistisch zijn. "Omdat de strandplevier zo door de jaren heen zo'n zeldzame vogel is geworden, staat er nog een hele batterij strandplevieren klaar om de westkant van Schiermonnikoog te bezetten. Het is afwachten of er überhaupt wat op komt." En als zoiets wel gebeurt, heeft dat consequenties. "Dat betekent niet meteen het afsluiten van een gebied, maar we zullen zeker actie ondernemen en misschien tijdelijk een plekje beperken waar mensen niet mogen komen. En er voor zorgen dat er geen loslopende honden bij nesten kunnen komen. Misschien komt er ook beter toezicht."
Jesse Sinnema werkt in de horeca, maar had nu veel tijd om achter vogels aan te gaan © Remco de Vries, Omrop Fryslân

Loslopende honden

En die extra bescherming komt er volgende maandag al nadat de broedkolonie stormmeeuwen voor mijn eigen ogen verstoord werd door een loslopende hond. "Er broeden hier vogels", riep ik nog naar de twee vrouwen die met vier loslopende honden onderweg waren over het strand. Mijn mededeling dat de honden hier aan de lijn moesten, maakte ook al geen indruk.
En poos later gingen er twee honden door het veld waarbij ze enthousiast reageerden op opvliegende vogels. De kolonie zal nu met palen en draad worden afgeschermd en er komen borden om uit te leggen waarom. Bovendien wordt het verbod op loslopende honden in het gebied nog duidelijker gemaakt met meer borden, zo laat boswachter Borras weten.
Verslaggever Remco de Vries ging naar Schiermonnikoog