Diks door het stof bij afscheid: "Ik had wachtgeld meteen moeten weigeren"

Isabelle Diks van GroenLinks is donderdagmiddag bij haar afscheid in de Tweede Kamer door het stof gegaan. "Ik had het wachtgeld meteen moeten weigeren en de vergoeding eerder moeten stoppen", schrijft de oud-wethouder van Leeuwarden, die nu wethouder geworden is in Groningen, in haar afscheidsbrief. Diks kwam de afgelopen tijd in opspraak omdat ze naast haar inkomen als Kamerlid gebruik maakte van een wachtgeldregeling en niet transparant was over haar verblijfplaats. Diks kreeg meer verblijfskosten doordat ze ingeschreven stond in Leeuwarden, terwijl ze eigenlijk in Den Haag woonde.
Isabelle Diks yn de Twadde Keamer © ANP
"Ik wil de gebeurtenissen rondom mijn wachtgeld en verblijfskostenvergoeding nu hier bij mijn afscheid niet onbenoemd laten. Het is gelukkig duidelijk dat ik feitelijk recht had op beide, maar ik had het wachtgeld meteen moeten weigeren en de vergoeding eerder moeten stoppen. Dit zal ik mezelf nog lang verwijten, maar ik hoop dat de terugbetaling van beide hieraan letterlijk en figuurlijk iets vergoedt", schrijft Diks in de brief.
Diks gaf eerder al aan het geld terug te betalen.

Kamervoorzitter kritisch

Kamervoorzitter Khadija Arib gaf Diks bij haar afscheid een veeg uit de pan. "Je bent veel in het nieuws geweest en niet altijd positief. Dat was niet alleen vervelend voor jou, maar ook voor het aanzien van de Kamer", zei Arib.
Ook het tussentijdse vertrek van Diks bekoort Arib niet. "Zeker in jouw geval. Je bent gekozen met voorkeursstemmen. Maar uiteindelijk maakt iedereen daarin zijn of haar eigen keuzes", zo zei de Kamervoorzitter.