Bewoners Talmahoeve tegen Commissaris Brok: "Wij willen naar buiten!"

Er komt voorlopig geen verruiming van de coronaregels bij verzorgingshuizen. Dat is de bewoners van verzorgingshuis Talmahoeve in Veenwouden niet bevallen. Ze willen weer naar buiten en de bewoners lieten dat donderdagochtend duidelijk weten aan Commissaris van de Koning Arno Brok, die er op werkbezoek was.
NOCH wurkbesite Brok oan Talma Hoeve
Commissaris Brok snapt het wel dat de bewoners van Talmahoeve dolgraag naar buiten willen. Voor de medewerkers van Talmahoeve was het geluid van de bewoners niet nieuw. "We hebben hier een open terras, met daarnaast een fietspad. Als we het loslaten, heb je de kans dat er direct veel contact ontstaat", vertelt Aukje Bosma van Talmahoeve. "Op Koningsdag heeft Syb van der Ploeg hier nog gespeeld. Er kwam honderd man publiek op af. Daar kunnen de bewoners niet tussen staan."
De bewoners volgden het concert op Koningsdag en ook het bezoek van de Commissaris van de Koning in de gemeenschappelijke ruimte.
Kommissaris fan de Kening Arno Brok op besite by Talma Hoeve © Omrop Fryslân, Onno Falkena
Als eerste stap richting lossere regels zal nu in iedere veiligheidsregio een verzorgingshuis experimenteren met het verruimen van de regels voor bezoek en bewoners. Welk verzorgingshuis in Fryslân deelneemt is nog niet bekend, maar de Kwadrantgroep waar Talmahoeve bij hoort, staat ervooropen.
Afgezien van de isolatie hebben de bewoners geen andere klachten, lieten ze de commissaris weten. "Ik heb wel de indruk dat in dit huis de mens centraal staat en niet het stysteem, en zo hoort het ook", zei de commissaris na afloop van zijn bezoek.
De commissaris sprak niet alleen met bewoners maar ook met de groep medewerksters in uiteenlopende functies. Zij hebben meer werk, omdat de vrijwilligers van Talmahoeve nu ook niet in het verzorgingshuis mogen komen. Ook zij hopen daarom op soepelere regels, zodra dat kan.
Kommissaris fan de Kening Arno Brok yn Feanwâlden