Festivals pas toegestaan als er een vaccin is, hoe komt het met Oerol?

Van het Rijk zijn grote publieksevenementen pas weer toegestaan als er een coronavaccin is. Dat heeft grote impact, want hoe lang zal het duren voordat dat er is? Het culturele festival Oerol dat in juni weer op het eiland Terschelling zou plaatsvinden, zou dit jaar toch al niet doorgaan in zijn oorspronkelijke vorm. Maar wat als het vaccin er vogend jaar nog niet is?
Siart Smit fan Oerol © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

"Zonder steun overleven festivals het niet"

Directeur Siart Smit van Oerol kan het nieuws dat het kabinet woansdag bekend maakte nog niet echt bevatten. Wij kunnen nog wel iets doen met aanpassingen. Veel andere festivals kunnen dat niet. Het is een grote klap voor de hele sector en er moet steun komen als de festivals dit willen overleven.

Digitaal Oerol

Aan de andere kant veranderen dingen ook steeds weer, zegt Smit.Want wie heeft het nu nog over de corona-app? Daarom houdt Smit hoop dat er toch nog wel iets mogelijk is. Oerol was al bezig met plannen voor een interactief digitaal festival. De organisatie krijgt het nu niet meer voor elkaar om voorstellingen voor dertig personen te organiseren onder de coronavoorwaarden, nu dat is toegestaan.
Siart Smit van Oerol