Flink wat maatregelen, maar golfers zijn volgende week weer welkom in Beetsterzwaag

Met een flink pakket maatregelen zijn golfers vanaf maandag weer welkom bij Golfclub Lauswolt in Beetsterzwaag. Hun clubhuis blijft voorlopig dicht, mensen worden gevraagd na het golfen zo snel mogelijk weer naar huis te gaan. Premier Rutte legde woensdagavond uit dat niet-contactsporten zoals golf en tennis vanaf 11 mei weer toegestaan zijn. Wedstrijden nog niet.
Golfers wer wolkom yn Beetstersweach
Toch is Golfclub Lauswolt ook al voorbereid op een heropening van hun clubgebouw. Het terras is bijvoorbeeld groter gemaakt en tafels en stoelen staan ver uit elkaar. Grootste voorwaarde is dat er toestemming komt van de gemeente waar de golfbaan in ligt. In Beetsterzwaag is dat de gemeente Opsterland.
Niettegenstaande het feit dat de golfers vanaf komende week het gras weer op kunnen is er ook nog teleurstelling. Midden mei stond de 'Lauswolt Open' op de kalender. "Dat kon natuurlijk niet, want daar komen veel mensen op af", zegt bestuurslid Jan Klaver. "De honderd beste spelers van ons land komen dan hierheen. Wij hebben nog geprobeerd het uit te stellen, maar dat kon niet", vertelt Klaver.
Er zijn ook beperkingen bij het gebruiken van de buggy © Omrop Fryslân, Timo Jepkema
Er gelden strenge regels voor de golfers die komen. De maatregelen zijn noodzakelijk, want een groot deel van de leden hoort bij de risicogroep die vatbaar is voor het virus. "Zo'n 250 leden zijn ouder dan 60 jaar, daarom nemen wij onze verantwoordelijkheid", zegt Klaver. Leden moeten zich digitaal inschrijven voor een tijd dat ze kunnen komen te golfen. Scorekaarten worden digitaal bijgehouden en spelers worden gevraagd voor elke persoon één balletje te gebruiken.
Verder is er op de baan één toilet open en mag er in een buggy als vervoersmiddel naar de baan maar één persoon zitten, of twee personen uit hetzelfde huishouden.
Verslaggever Timo Jepkema in gesprek met bestuurslid Jan Klaver
Golfers zijn volgende week weer welkom © Omrop Fryslân, Timo Jepkema
Normaal begint de competitie voor golf in Beetsterzwaag rond 1 april. De mensen die de 'grens' onderhouden hebben het lastig gehad de laatste tijd. Het gras had niet te lijden van het tal mensen dat er was, maar heeft wel erg last gehad van de droogte. "Maar het is wel vreemd om je werk te doen en er is geen mens", zegt greenkeeper Richard Ferdinands.
Alles wordt klaargemaakt om weer te kunnen golfen © Omrop Fryslân, Timo Jepkema
"Wij hebben ervoor gezorgd dat mensen straks weer een perfect vlak stuk terrein hebben om te golfen. Vandaag moeten wij nog maaien en 'dressen', dat is het zand strooiden. Daarmee wordt het vlak", legt Ferdinands uit.
Verslaggever Timo Jepkema in gesprek met greenkeeper Richard Ferdinands