Zelfs de Elfstedenvereniging denkt na over coronavirus: "Hoe moet dit in hemelsnaam?"

De zomer komt er langzaam maar zeker aan, dus een Elfstedentocht ligt momenteel niet voor de hand. Toch heeft het bestuur van de vereniging De Friesche Elf Steden wel overleg over wat ze moeten doen als er in de winter genoeg ijs ligt, maar het virus nog niet weg is.
Jan Oostenbrug en voorzitter Wiebe Wieling van de vereniging De Friesche Elf Steden © ANP
Want grote evenementen mogen niet doorgaan, zolang er geen vaccin is. En dat kan nog wel even duren.
Mocht het komende winter voor het eerst sinds 1997 koud genoeg zijn, dan is het dus nog maar de vraag of er geschaatst kan worden. "We hebben het hier met het bestuur ook over gehad", zegt voorzitter Wiebe Wieling. "Hoe moet je dit in hemelsnaam adresseren als de situatie zich voordoet? Ik heb er nog geen antwoord op, maar we moeten er wel over nadenken."

26.000 schaatsers op een hoopje

Anderhalve meter afstand houden bij een Elfstedentocht is in elk geval onmogelijk. "26.000 schaatsers die 's ochtends vroeg bij elkaar komen om te vertrekken... dat is een heel ingewikkelde vraag, voorzichtig uitgedrukt."
Toch denkt Wieling niet dat het zover komt. "Als de kans op een tocht waar we al zo lang op wachten zich voordoet, dan gaat dat denk ik voor. Maar laten we hopen dat er over een halfjaar een vaccin is."
Wiebe Wieling