Voorzitter SC Heerenveen: nog drie maanden volhouden lukt, anderhalf jaar wordt lastig

Als publiek niet meer welkom is bij voetbalwedstrijden tot er een vaccin is tegen het coronavirus, betekent dat de doodsteek voor veel clubs in het betaalde voetbal. Dat zegt voorzitter Cees Roozemond van Sportclub Heerenveen. "Het scheelt meer dan de helft van de inkomsten."
Abe Lenstrastadion © Omrop Fryslân, Timo Jepkema
Roozemond schrok er zelf ook van, toen Hugo de Jonge donderdag bekend maakte dat festivals en andere evenementen met veel publiek niet door kunnen gaan, zolang er geen vaccin is. "We zijn wel wat gewend inmiddels", zegt Roozemond, "maar dit is wel een heel aparte wending. Geheel zonder publiek spelen is wel iets anders dan publiek op anderhalve meter afstand van elkaar of publiek met mondkapjes. Als dat te lang duurt, valt de basis onder veel sectoren, waaronder de voetbalbranche, geheel weg."

Heel creatief zijn

Want voetbalclubs als Heerenveen zijn voor meer dan de helft van de inkomsten afhankelijk van het publiek. "Dat is ons bestaansmodel. Meer dan de helft van het budget komt uit seizoenskaarten, sponsordeals met skyboxen, enzovoort. We moeten nu wel heel creatief zijn, dit wordt heel moeilijk."
Toch begint Heerenveen komende week met de seizoenskaartencampagne voor komend seizoen. "Want we gaan ervan uit dat er op termijn weer supporters naar SC Heerenveen komen kijken." De vraag is alleen: wanneer dan? Dat is nog niet duidelijk. "En dat maakt het extra moeilijk."
Als dat over achttien maanden is, dan wordt het lastig. Is er over drie maanden een vaccin, dan is er geen probleem.
Alles hangt er vanaf wanneer er een vaccin is
Heerenveen overleeft het eerst nog wek, zegt Roozemond. "Iedere club heeft hieronder te lijden, ook SC Heerenveen. Op heel korte termijn maken we ons geen zorgen, maar we zijn het erover eens: dit moet niet te lang gaan duren. Het is geen bodemloze put." Alles hangt er dus vanaf wanneer er een vaccin is. "Als dat over achttien maanden is, dan wordt het lastig. Is er over drie maanden een vaccin, dan is er geen probleem."

Andere oplossingen zoeken

Wat Roozemond betreft moet er toch gekeken worden naar het toelaten van publiek, al is het met de anderhalve meter afstand tussen de supporters. "We moeten als hele sector heel duidelijk kenbaar maken dat voetballen zonder publiek voor ons een no go is. Dat gaat heel moeilijk worden om te overleven. Er moet een andere oplossing komen. Wel binnen de mogelijkheden die er zijn natuurlijk, maar er moet een bestaansmodel komen. Alles is beter dan helemaal zonder publiek."
Cees Roozemond

Reactie KNVB

De KNVB reageerde ook op de brief van minister De Jonge, waarin staat dat wedstrijden in het betaalde voetbal pas weer kunnen als er een vaccin is tegen het virus. De voetbalbond noemt het "geen prettige verrassing". De KNVB hoopt dat er in de loop van volgend seizoen weer toeschouwers naar de stadions kunnen.
De reactie van de KNVB:
"Gezondheid staat bij ons altijd voorop, de richtlijnen van het kabinet hebben we om die reden gedurende de gehele coronapandemie aangehouden en dat blijven we uiteraard doen. Maar we praten momenteel juist met de overheid over het in fases opstarten van het topvoetbal om samen te bezien wat nog wel kan in deze tijd.
Het organiseren van wedstrijden met publiek is een specialisme en specifieke voorzorgsmaatregelen op het gebied van hygiëne en crowd management dragen bij aan een veilige en verantwoorde manier waarop dit wél eerder zou kunnen. Daarbij kijken we tevens nauwlettend naar wat de clubs in het buitenland doen op dit vlak. De ontwikkelingen gaan snel, daarom lijkt ons hetgeen is gemeld in deze fase nogal voorbarig.
We zouden het verschrikkelijk vinden als er lang niet voor publiek gevoetbald kan worden. Dit zou namelijk ten koste gaan van de sportbeleving bij de miljoenen fans en kijkers. Bovendien zou het voor de bedrijfstak betaald voetbal opnieuw een hele zware financiële klap betekenen. Hierover zijn we ook in gesprek met de overheid, juist omdat Nederlandse clubs bovengemiddeld afhankelijk van inkomsten uit stadionbezoeken zijn. Vandaar dat de melding van vanochtend als een totale verrassing kwam."