liveblog | 7 mei 2020

Coronanieuws van 7 mei: Geen nieuwe coronasterfgevallen; aantal IC-patiënten onder de 600

In dit liveblog melden we het laatste nieuws over het coronavirus.
Bijgewerkt: 2 november 2020, 16:19
donderdag 7 mei 2020
22:48

Einde van dit liveblog

Tot zover dit liveblog van donderdag 7 mei over het coronavirus. Dank voor het volgen van dit liveblog. Vrijdagochtend is er weer een nieuw liveblog met daarin het laatste coronanieuws.
20:23

Smoordruk voor kappers

Sinds het kabinet woensdagavond bekendmaakte dat de kappers vanaf maandag weer open mogen, staat de telefoon bij veel kappers niet meer stil. "De telefoon staat hier roodgloeiend", zegt Carolien de Groot van Caro-Line Hair & Make-up yn Franeker. Haar kapsalon zit de hele maand mei dan ook al vol.
19:50

Mevrouw Zuidema krijgt vlogs van haar zoon met kanker

Ze kruipt bijna in de laptop als haar zoon Adriaan (47) in beeld verschijnt. Neel Zuidema uit Giekerk heeft geleerd hoe ze Skype gebruikt tijdens de lockdown. Het is de enige manier om elkaar 'te zien' ook al voelt het contact anders natuurlijk. Adriaan zegt via Skype vanuit zijn huis in Delft dat hij uitkijkt naar een ontmoeting. Wat altijd zo vanzelfsprekend leek, zul je nu extra waarderen, denkt hij.
Frou Zuidema skypet mei har soan © Omrop Fryslân
19:14

Coronamedaille voor Opsterlander basisschoolkinderen

Basisschoolkinderen in Opsterland krijgen een medaille en oorkonde van de gemeente, omdat ze geholpen hebben om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Door acht weken thuis te blijven en niet naar school te gaan hebben de kinderen volgens de gemeente een grote rol gespeeld bij het opkeren van het virus. De schoolkinderen verdienen een groot compliment, vindt de gemeente. Daarom krijgen ze een tastbaar aandenken aan deze coronaperiode. Burgemeester Van Selm van de gemeente brengt komende maandag een bezoek aan basischool De Arke in Nij Beets om de medaille en oorkonde langs te brengen.
19:05

Friezin in het buitenland in Catalonië

Net als in Nederland gaat Spanje heel langzaam weer open. Friezin in het buitenland Geartsje de Vries, oorspronkelijk uit Workum, woont in het Catalaanse Mataró. "We hebben hier wel gehad dat de politie naar het tijdstip keek op je kassabonnetje van de supermarkt, om te controleren of je niet te lang buiten was."
Geartsje de Vries en har famylje yn Mataró © Eigen foto
19:01

Bewoners Talmahoeve willen naar buiten

Er komt voorlopig geen verruiming van de coronaregels bij verzorgingshuizen. Dat is de bewoners van verzorgingshuis Talmahoeve in Veenwouden niet bevallen. Ze willen weer naar buiten en de bewoners lieten dat donderdagochtend duidelijk weten aan Commissaris van de Koning Arno Brok, die er op werkbezoek was.
19:00

Hoe komt het met Oerol?

Van het Rijk zijn grote publieksevenementen pas weer toegestaan als er een coronavaccin is. Dat heeft grote impact, want hoe lang zal het duren voordat dat er is? Het culturele festival Oerol dat in juni weer op het eiland Terschelling zou plaatsvinden, zou dit jaar toch al niet doorgaan in zijn oorspronkelijke vorm. Maar wat als het vaccin er vogend jaar nog niet is?
18:23

De Harmonie: niet open voor dertig man publiek

"We kunnen niet open gaan voor dertig man publiek. Laat dat duidelijk zijn." Directeur Marijke van der Woude van schouwburg De Harmonie is niet onverdeeld positief over het nieuws voor de culturele sector dat woensdag bekend gemaakt werd op de persconferentie door premier Rutte en minister De Jonge.
De culturele sector mag, met veel beperkingen, de deuren per 1 juni weer openen. In eerste instantie mogen er niet meer dan dertig mensen in het publiek zitten. Als dat goed gaat in het aantal besmettingen niet stijgt, gaat dat getal een hoog naar honderd. De maatregelen betekenen een financiële strop die bovenop de tekorten komen die er al waren bij de harmonie.
17:51

Premier Rutte: staat niet vast dat horeca open kan op 1 juni

Volgens premier Mark Rutte staat het niet vast dat horeca weer open kan op 1 juni. "Het moet verantwoord kunnen, anders doen we het niet", zei hij tijdens het debat over corona in de Tweede Kamer.
Rutte zei dat hij het pas een week van tevoren zeker weet. "We moeten ons baseren op cijfers van virologen." Zij houden de verspreiding van het virus in de gaten en kijken of de opnames in het ziekenhuis en de intensive care laag genoeg blijven.
17:31

Izore: iedereen testen met klachten is haalbaar

Volgens Izore is het plan van het kabinet om vanaf juni alle mensen met klachten die horen bij het coronavirus te testen haalbaar is in Fryslân.
"Wij verwachten de toename van monsters voor coronavirus-diagnostiek goed aan te kunnen", zegt directeur Anne-Marie van Elsacker.
17:23

Bewegingscentrum Leeuwarden: wij zijn er wel klaar voor

Niettegenstaande de versoepelingen van coronamaatregelen mogen de sportscholen voorlopig nog niet open, dit tot grote teleurstelling van onder meer Bewegingscentrum Leeuwarden. Zij hebben daarom een video online gezet waarin ze laten zien dat zij volgens hen wél klaar zijn voor de heropening. Zij hopen dat het kabinet het besluit over de sportscholen nog zal aanpassen.
Bekijk de video hieronder:
17:11

'Tour de Hoop' in Aldeboarn

De protestantse gemeente van Aldeboarn houdt op 17 mei een 'Tour de Hoop'. Daarmee wil de kerk mensen steunen in deze coronatijd. Er zal een karavaan door het dorp rijden, zodat iedereen op eigen erf kan kijken naar livemuziek en bijdragen van hoop van de dominee. Iedereen kan een videoboodschap insturen en de tour is ook op internet te volgen.
© Tour de Hoop
17:03

Golfers weer welkom in Beetsterzwaag

Met een flink pakket maatregelen zijn golfers vanaf maandag weer welkom bij Golfclub Lauswolt in Beetsterzwaag. Hun clubhuis blijft voorlopig dicht, mensen worden gevraagd na het golfen zo snel mogelijk weer naar huis te gaan. Premier Rutte legde woensdagavond uit dat niet-contactsporten zoals golf en tennis vanaf 11 mei weer toegestaan zijn. Wedstrijden nog niet.
Er zijn ook beperkingen bij het gebruiken van een buggy © Omrop Fryslân, Timo Jepkema
16:51

Autorijscholen mogen weer

Premier Rutte kwam woensdagavond voor autorijscholen met het verlossende woord: ze mogen vanaf komende maandag weer los. Er moeten heel wat maatregelen worden genomen, maar het stof kan van de auto's.
Verslaggever Hayo Bootsma in gesprek met een rijinstructeur
16:44

Buma: niet alles moet afhangen van handhaving

Gemeentes moeten goede afspraken met alle sectoren maken over hoe ze zoveel mogelijk weer open kunnen én bekijken wat er moet gebeuren als het niet goed gaat. Dat is de uitkomst van een overleg dat de burgemeesters van alle Friese gemeentes donderdag hebben gehad.
Dat overleg komt na de versoepeling van de coronamaatregelen. "Het belangrijkste is dat er nu meer open kan", zegt Sybrand Buma, burgemeester van Leeuwarden en voorzitter van de Veiligheidsregio Fryslân. "En het kan ook allemaal iets sneller open dan we eerst verwachtten. Er is nog veel te wensen over, maar de richting waar we opgaan is heel gunstig."
Niet alles moet straks afhangen van de handhaving, zegt Buma. Mensen moeten vooral zelf verantwoordelijkheidsbesef hebben. "Dus thuisblijven bij klachten, niet de drukte opzoeken, afstand houden. Als mensen dat doen, dan komen we er. Als we het alleen van de handhaving moeten hebben, dan is er nooit genoeg om alles te kunnen handhaven."
Sybrand Buma © ANP
16:29

Advies: middelbare schoolleerlingen verspreid naar school

Als de middelbare scholen op 2 juni weer open zullen, moeten alle leerlingen verspreid naar school. Dat staat volgens de NOS in een protocol van onderwijsorganisaties waaronder de VO-raad en de onderwijsbonden.
Enkele adviezen uit het protocol:
16:28

Commissaris van de Koning op visite in Feanwâlden

16:28

Friese musea blij met steun Museumvereniging

De Museumvereniging heeft als branche-organisatie zo'n 400 musea in Nederland een voorschot gegeven van in totaal 10 miljoen euro. De vereniging geeft de Museumkaart uit en de musea die deze kaart accepteren, krijgen een voorschot even groot als twee maanden kaartvisite. De hoogte van het voorschot hangt samen met de visitevergoeding over 2019. De museumvereniging wil er zo voor zorgen dat musea nog wat geld in de kas houden in de coronacrisis.
16:19

Tal coronapatiënten op IC onder 600

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is gezakt tot onder de 600. Op dit moment liggen nog 584 patiënten op de intensive cares. Dat zijn er 42 minder dan woensdag, aldus het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Van de coronapatiënten liggen 566 op Nederlandse ic's, 39 minder dan woensdag. Op intensive cares in Duitsland liggen 18 Nederlandse coronapatiënten. Drie mensen zijn teruggebracht naar Nederland. Verder liggen 440 mensen met andere aandoeningen op de intensive care. Dat is een stijging van 43 ten opzichte van woensdag.
Buiten de intensive cares, dus op de verpleegafdelingen, liggen 1286 mensen met corona. Dat zijn er 45 meer dan woensdag.
16:08

'Kort geding is de wedstrijd van het jaar'

Het kort geding van vrijdag waarmee SC Cambuur promotie wil afdwingen naar de eredivisie, is voor de club de wedstrijd van het jaar. Dat zegt algemeen directeur Ard de Graaf op SCCambuurTV.
Het kort geding dient vrijdag om 10.00 uur in Utrecht. Publiek kan er niet bij zijn, maar het kort geding is wel live te volgen op omropfryslan.nl en in de Omrop-app.
14:55

Filmtheaters maken zich zorgen over heropening

De Nederlandse filmtheaters maken zich zorgen over een heropening na 1 juni. Het Nederlands Filmtheater Overleg, de koepel van 24 grote arthousebioscopen in Nederland, heeft vrijdag overleg over de vraag of de zalen wel open kunnen binnen de restricties die de overheid bioscopen oplegt vanwege de coronacrisis. Dat heeft een woordvoerder donderdag gemeld. "Er was al veel twijfel of een protocol kon worden ontwikkeld voor de kleinere bioscopen waarin anderhalve meter afstand kan worden gehouden. Maar de mededelingen van het kabinet van woensdag hebben alleen maar meer vragen opgeworpen voor veel filmtheaters."
Onduidelijk is of filmtheaters na heropening nog in aanmerking komen voor de financiële compensatie die de overheid biedt. Ook zijn veel kleinere bioscopen afhankelijk van gemeentelijke subsidies die in deze coronatijd heel onzeker lijken geworden.
14:41

Zelfs de Elfstedenvereniging denkt na over coronavirus

De zomer komt er langzaam maar zeker aan, dus een Elfstedentocht ligt momenteel niet voor de hand. Toch heeft het bestuur van de vereniging De Friesche Elf Steden wel overleg over wat ze moeten doen als er in de winter genoeg ijs ligt, maar het virus nog niet weg is.
Want grote evenementen mogen niet doorgaan, zolang er geen vaccin is. En dat kan nog wel even duren. Mocht het komende winter voor het eerst sinds 1997 koud genoeg zijn, dan is het dus nog maar de vraag of er geschaatst kan worden. "We hebben het hier met het bestuur ook over gehad", zegt voorzitter Wiebe Wieling. "Hoe moet je dit in hemelsnaam adresseren als de situatie zich voordoet? Ik heb er nog geen antwoord op, maar we moeten er wel over nadenken."
14:09

Ruim een derde meer faillissementen

Het aantal faillissementen in Nederland is in april middenin de coronacrisis met ruim een derde toegenomen. Ook nam het aantal nieuw opgerichte bedrijven af, meldt de Kamer van Koophandel (KvK). April was de eerste volledige maand waarin in Nederland maatregelen tegen het coronavirus van kracht waren.
Volgens de KvK gingen in april 343 bedrijven en zelfstandig ondernemers failliet, 36 procent meer dan in dezelfde maand vorig jaar. Tegelijk waagden veel minder mensen de stap naar ondernemerschap, 34 procent minder.
De KvK waagt zichzelf niet aan een verklaring voor de toename van het aantal faillissementen. Het zou volgens juriste Karen Harmsen echter wel voor de hand liggen.
14:01

Nieuwe RIVM-cijfers: 84 nieuwe sterfgevallen

In het afgelopen etmaal heet het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 84 sterfgevallen door het coronavirus doorgekregen. Het officiële dodental is daarmee opgelopen tot 5.288. Het aantal ziekenhuisopnames liep met 39 op tot 11.192. De cijfers zijn niet helemaal actueel, omdat overlijdens en opnames soms pas na een paar dagen worden doorgegeven.
Het aantal vastgestelde coronabesmettingen liep op tot 41.774. Dat zijn er 455 meer dan woensdag. Het werkelijke aantal patiënten ligt hoger, omdat niet iedereen getest wordt.
13:30

NS: Conducteurs zullen mondkapjesplicht handhaven

Conducteurs moeten de mondkapjesplicht voor passagiers gaan handhaven in de treinen, zegt een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Daarover zijn volgens hem afspraken gemaakt met de overheid. Vakbond voor spoorwegpersoneel VVMC plaatste daar eerder donderdag vraagtekens bij.
"Wie vanaf juni in de trein reist en geen mondkapje draagt, kan bijvoorbeeld worden gevraagd om de trein bij het volgende station te verlaten en daar een mondkapje aan te schaffen", zegt de NS-woordvoerder met verwijzing naar de uitspraak van staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) woensdag in het tv-programma Op1.
12:04

GGD: geen nieuwe coronasterfgevallen, twee nieuwe positieve tests

Er zijn de afgelopen 24 uur in Fryslân geen nieuwe coronasterfgevallen gemeld. Dat nieuws brengt GGD Fryslân. Daarmee blijft het aantal mensen dat overleden is aan de gevolgen van het coronavirus op 63 staan. Er zijn het afgelopen etmaal wel twee nieuwe positieve tests bij gekomen. Bij 526 Friezen is het virus nu officieel vastgesteld.
Steeds meer sectoren kunnen een beetje los, maar allemaal wel onder voorbehoud, zodat het niet de verkeerde kant weer uitgaat met het aantal besmettingen. De GGD is hierop voorbereid met een zogenoemde 'exitstrategie'. "We spreken zelf liever van een transitiestrategie, want helemaal eruit komen we voorlopig niet", zegt Margreet de Graaf van GGD Fryslân. "Dat zei minister De Jonge ook in de persconferentie: pas als er een vaccin is, kun je opnieuw bekijken of je het helemaal los kunt laten."
11:35

Hoe kun je van een sok een mondkapje maken? Jaantje Olijnsma legt het uit in Muzyk yn Bedriuw

Mulekapkes
11:29

Musea bereiden zich voor op anderhalvemeterbezoeken

De musea in Fryslân zijn op 1 juni klaar om met aanpassingen weer publiek te ontvangen. Dat is de vaste overtuiging van Mirjam Pragt, directeur van de Museumfederatie Fryslân waar 74 musea bij aangesloten zijn. "Ik ben zo blij, dat we weer open kunnen."
Direct na het bekend worden van de datum waarop ook musea weer los mogen, kwamen de vragen al binnen over bijvoorbeeld beschermingsmaterialen, routes en hoe om te gaan met vrijwilligers. De komende weken zullen alle noodzakelijke aanpassingen worden gedaan.
11:17

RIVM kritisch op mondkapjes

RIVM-baas Jaap van Dissel is kritisch over het advies om mondkapjes te gebruiken als 1,5 meter afstand houden niet mogelijk is. Hij blijft erbij dat de kapjes "gering effect" hebben en dat ze niet geschikt zijn als vervanging voor het afstand houden.
Het besluit kan ook negatief uitpakken, omdat mensen met milde klachten nu misschien denken dat ze toch naar buiten kunnen. Bovendien dragen mensen de kapjes geregeld verkeerd. Roken, eten of drinken met een masker verhoogt ook het risico op verspreiding, zegt Van Dissel: "Men raakt dan eerst het masker aan en vervolgens de ogen of de mond, wat weer kan leiden tot besmetting."
10:50

Verkoop mondkapjes op station

De HEMA zal mondkapjes verkopen op treinstations. "Het gaat niet om medische maskers maar om gewone exemplaren", zegt een woordvoerder van het bedrijf. "De HEMA heeft de beschermingsmiddelen al in bezit, de inkoopafdeling liep vooruit."
Wanneer de mondkapjes te koop zijn, weet de woordvoerder nog niet, maar in elk geval voor 1 juni. Vanaf die dag is het verplicht om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer. HEMA verwacht dat de vraag naar mondkapjes extreem hoog zal zijn. Daarom is het niet duidelijk of er genoeg zijn. "Gun elkaar een exemplaar", zegt de woordvoerder.
10:33

OVV doet onderzoek

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) onderzoekt hoe de Nederlandse overheid en andere betrokken partijen de coronacrisis hebben aangepakt. Het gaat dan om de voorbereiding op de pandemie, het beheersen van de crisis, de maatregelen en de 'exitstrategie'. De OVV hoopt over ruim een jaar met de resultaten te komen.
10:13

KEaRN krijgt 10.000 van het Oranje Fonds voor Berne Bag

Welzijnsorganisatie KEaRN krijgt een bijdrage van 10.000 euro van het Oranje Fonds voor de 'Berne Bag', met daarin materialen om te spelen en te knutselen. De Berne Bag is door KEaRN ontwikkeld voor kinderen in Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel, die volgens hen in deze coronatijd wel wat extra's verdienen. Omdat alles nu anders is dan anders willen ze de kinderen een hart onder de riem steken.
Initiatiefnemer is Alie Klompmakker jongerenwerk bij KEaRN: "Er is een grote groep kinderen die het thuis niet ruim heeft. Juist die kinderen willen we met deze Berne Bag laten weten dat we aan ze denken. Een klein lichtpuntje in de coronatijd!" Met de bijdrage van het Oranje Fonds konden in totaal 1.000 tassen worden gevuld. Donderdag begint het rondbrengen van de tassen.
© KEaRN
10:06

Thuiswerkers werken langer door

Vier op de tien Nederlanders die thuiswerken vanwege de coronacrisis werken thuis langer door dan op kantoor. Dat meldt LinkedIn op basis van een onderzoek onder meer dan duizend thuiswerkende professionals in Nederland.
Ook ervaart 31 procent van de thuiswerkers meer werkstress dan normaal en bijna de helft van de thuiswerkers beweegt minder dan voorheen. Daarbij lijkt concentratie een uitdaging: 37 procent kan zich thuis moeilijker focussen en meer dan een kwart krijgt minder werk gedaan.
10:03

Verpleeghuisbewoners en hun naasten hebben meer behoefte aan contact

Ongeveer 2.200 Nederlanders vulden de enquête van seniorenorganisatie KBO-PCOB in, waarmee de organisatie te weten wilde komen wat de gevolgen van de beperkte maatregelen zijn voor de bewoners van verpleeghuizen en hun naasten. De meeste respondenten hebben begrip voor de maatregelen, maar hebben het er ook moeilijk mee en willen hun familieleden weer zien.
Het grootste deel van de respondenten zegt behoefte te hebben aan meer contact. Bijna zeventig procent zegt begrip te hebben voor de lockdown om het coronavirus te bestrijden, maar ongeveer de helft zegt ook dat er te weinig mogelijkheden zijn om contact te houden met hun familielid in het verpleeghuis.
Bij een grote meerderheid is er verdriet (73%) dat ze niet meer bij hun naaste op visite mogen en er is ook angst (26%). Ook voor de bewoners zelf zien zij die effecten. Zo is er eenzaamheid (76%), verdriet (66%), heeft het gevolgen voor de kwaliteit van leven (62%) en is er angst (35%).
10:00

Eerst nog geen grote evenementen

Grote evenementen kunnen pas doorgaan als er een vaccin is tegen het coronavirus. Tot die die tijd is het gevaar te groot dat het virus weer opleeft, denkt het kabinet.
Veel maatregels worden de komende periode versoepeld, zo kunnen scholen, horeca, sportverenigingen en culturele instellingen weer open. Maar grote festivals en "massale evenementen met een landelijke uitstraling" zitten er voorlopig niet in, schrijft minister De Jonge aan de Tweede Kamer. Een datum kan hij nog niet noemen: "We hopen natuurlijk op snel, maar een jaar of langer is heel reëel."
09:33

Nieuwste gegevens

Bekijk hier de nieuwste gegevens van het RIVM, die Jaap van Dissel op dit moment presenteert aan de Tweede Kamer
09:10

Ondernemersorganisaties blij

Ondernemers zijn blij met de stappen om de economie weer open te stellen, zeggen ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. "Dit biedt veel ondernemers weer perspectief en we benadrukken al enkele weken dat zo'n stapsgewijze aanpak kan, als iedereen zich aan de 1,5 meter afstand en de hygiënevoorschriften houdt", schrijven ze in een eerste reactie. "We delen de zorg van het kabinet dat dit niet tot een nieuwe virusuitbraak mag leiden. Ondernemers zullen al het mogelijke doen om dat te voorkomen en de routekaart volgens plan te laten verlopen en waar mogelijk iets te versnellen. We moeten het virus met elkaar in de hand houden."
09:00

Van Dissel geeft updates

In Den Haag praat Jaap van Dissel van it RIVM de leden van de Tweede Kamer straks weer bij over de stand van zaken rondom het coronavirus. De briefing is vanaf 9.30 uur te volgen op de website van de Tweede Kamer.
08:26

Videodagboek van spreekuur: "Normaal voel je met je blote handen tocht iets beter"

Een spreekuur ziet er op dit moment voor huisarts Bart Maats heel anders uit. In zijn vlog voor de serie 'Berjochten út it hert' laat hij zien hoe dat in zijn gang gaat. De mensen met coronaverschijnselen moeten naar een aparte ruimte.
Bart Maats
07:03

Campings mogen op 1 juli weer open

Jachthavens en camperplekken mogen per direct weer open, maar het sanitaire deel moet wel gesloten blijven. Campings mogen echter pas per ingang van 1 juli weer open. Dat is een maand later dan de meeste campinghouders hadden gehoopt. Zijn waren het liefst voor hemelvaart en de pinksterdagen weer losgegaan.
De eigenaars van Camping Pasveer in Sneek zijn erg blij met de versoepeling van de maatregelen. "Het is mooi weer en meivakantie, dus ik ben blij dat er mensen staan", vertelt Louise Hoekstra. Afgelopen maand zaten ze wel even met de handen in het haar. "Van alles is geschrapt rondom de paasdagen, zoals een theaterstuk in het kader van 75 jaar vrijheid dat hier in ze boerderij zou zijn. Wij zagen onze omzet down the drain gaan."
06:44

Waadeilanden stapje voor stapje weer open

Het langzaam afbouwen van de coronamaatregelen is een goede zaak voor de Waddeneilanden. Dat vindt burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog. Van Gent is blij dat de eilanden weer stapje voor stapje kunnen opstarten, maar waarschuwt wel dat mensen moeten blijven letten op de maatregelen.
"De versoepeling is natuurlijk goed nieuws voor alle Waddeneilanden", vindt de burgemeester. "Wij hebben het echt moeilijk. Onze ondernemers hebben het zwaar. Daarom zijn we blij dat we weer kunnen starten en dat we weer mensen kunnen verwelkomen."
06:05

Fryslân fan 'e Moarn

Van 6.00 tot en met 9.00 uur kan u bij ons op de radio luisteren naar Fryslân fan 'e moarn, gepresenteerd door Hans Koster. In het programma is aandacht voor verschillende onderwerpen die met het coronavirus te maken hebben. Daar wordt uitgebreid teruggekeken naar de persconferentie van minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge. Ook zijn de verschillende reacties op de maatregelen te horen, van Wim Kleinhuis (directeur Veiligheidsregio Fryslân), Anne Hettinga (directeur fan Arriva), Christel Koning (voorzitter van afdeling Heerenveen van Koninklijke Horeca Nederland), tot burgemeester Ineke van Gent als woordvoerder van de vier Waddeneilanden en kapper Paul Kingma.
Verder praten we met Manon Vanderkaa van senioren-organisatie KBO-PCOB. Het gesprek gaat over de uitkomsten van een enquête over het niet-toelaten van bezoek in verpleeghuizen. Het kabinet maakte woensdag bekend dat er een proef wordt opgezet met 25 locaties waar ze wel bezoek mogen ontvangen.
De eigenaars van Camping Pasveer in Sneek zijn erg blij met de versoepeling van de lockdown. Verslaggever Willem de Vries is bij de camping geweest voor een reactie. En op donderdagmorgen gaat Timo Jepkema naar de golfbaan in Beetsterzwaag, om daar bij de golfclub te horen wat zij van de versoepeling van de maatregelen vinden.
Hans Koster © Omrop Fryslân
06:00

Goedemorgen!

Welkom bij dit liveblog van donderdag 7 mei over het coronavirus. Dit was het belangrijkste nieuws van woensdag:
Het volledige liveblog van woensdag nog eens teruglezen? Dat kan hier.