Versoepeling van coronamaatregelen: dit is het stappenplan van het kabinet voor de zomer

Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge hebben woensdagavond in een persconferentie een 'route' bekendgemaakt voor de zomer. In dat stappenplan worden veel maatregelen langzaamaan versoepeld. Het gaat over het onderwijs, de horeca, het openbaar vervoer en tal van andere sectoren. Wel benadrukt de minister-president dat het onder voorbehoud is en afhangt van hoe het virus zich ontwikkelt.
© ANP
Volgens premier Rutte ligt de eerste uitbraak achter ons omdat de ziekenhuiscijfers al een paar weken verbeteren. Maar, zo zegt hij: "Voorzichtigheid nu is beter dan spijt achteraf. Dat is de winstwaarschuwing voor alles wat wij vandaag zeggen. We kunnen Nederland alleen van het slot halen als iedereen zich aan de regels blijft houden."

Streven: iedereen testen

Minister De Jonge heeft aangegeven dat het streven is dat iedereen met klachten vanaf 1 juni kan worden getest op het coronavirus. Nu wordt dat gedaan bij ouderen met klachten, zorgmedewerkers, jeugdtrainers, leraren en medewerkers op de kinderopvang. Na 1 mei worden dat ook mensen met contactberoepen, en na 18 mei geldt dit ook voor mantelzorgers, medewerkers in het openbaar vervoer, politie, marechaussee en andere handhavers.

Bezoek in verpleeghuizen

Het verbod op bezoek in de verpleeghuizen moet stap voor stap versoepeld worden, zegt minister De Jonge. "Om het medisch noodzakelijke beter met het menselijke te verenigen. Want ook de kwaliteit van leven doet er toe." Hij geeft wel aan het op een bedachtzame manier te willen doen. "Vanaf aanstaande maandag beginnen we langzaam op een beperkt aantal van 25 locaties, als proef."
De planning van het kabinet (onder voorbehoud):
11 mei
1 juni
15 juni
1 juli
1 september

Mondkapjes in het openbaar vervoer

Voor het openbaar vervoer gelden wel speciale voorwaarden. "In de trein bus, tram en metro is het houden van 1,5 meter afstand niet realistisch. Dus daarom willen we dat iedereen een mondkapje draagt, omdat voldoende afstand houden simpelweg niet mogelijk is. Iedereen moet daar zelf voor zorgen, het is niet de bedoeling om medische mondkapjes te gebruiken," zegt Rutte. "Het gebruik van mondkapjes is denkbaar in situaties waar 1,5 meter afstand houden niet mogelijk is. Niet om jezelf te beschermen, maar maar om te voorkomen dat anderen besmet raken."
Wim Kleinhuis
Rutte geeft ook aan begrip te hebben voor de sectoren die nog even moeten wachten en nu buiten de boot vallen. "Dit kan hard aankomen. Maar aan hen wil ik zeggen dat er in een tweede steunpakket extra aandacht komt voor hun situatie."
Minister Hugo de Jonge benadrukt wel over het coronavirus: "Wanneer is het coronavirus niet meer allesbepalend voor onze samenleving? Dat is eigenlijk pas als er een vaccin is. Maar wanneer dat er is, is nog onzeker. Dat betekent dat we langere tijd moeten leven met het virus. We moeten door naar een controlefase, in afwachting van het vaccin en zonder dat het virus weer om zich heen grijpt."

Basisregels

De coronamaatregelen zijn daar zeer belangrijk voor, zegt De Jonge. "Het succes van onze aanpak valt of staat met de basis die we met elkaar in de samenleving hebben gemaakt. Om het virus onder controle te houden zullen we het weer samen moeten doen." Daarom blijven de basisregels zoals thuis blijven bij klachten, zoveel mogelijk 1,5 meter afstand houden, zoveel mogelijk thuis werken, goed handen wassen etc. nog altijd van kracht. "Ons gedrag kan het verschil maken door ons gedisciplineerd te houden aan deze afspraken."