Jan Ketelaar zit vast in Italië: "Net of leef je in een vreemde droom"

Beeldend kunstenaar Jan Ketelaar uit Drachten, met name bekend door de twee vrouwen op de zeedijk bij Holwerd, zit al sinds februari 'vast' in Italië. Ketelaar zou drie weken in Italië verblijven, bij vrienden in een klein dorpje in het zuiden van het land, maar toen brak het coronavirus uit.
Jan Ketelaar in Italië © Iris van Hornsveld
Het is een aparte gewaarwording, zegt Ketelaar. "Het is net of leef je in een heel vreemde droom. In dit dorpje ook, dan zie ik heel veel mensen lopen met mondkapjes voor."

Omzetten in energie

Hoewel hij zijn thuis erg mist, weet hij zich ook wel te vermaken. "Als ik niet aan thuis denk, heb ik de tijd van mijn leven. Ik kan hier alle kanten op en het is niet te geloven hoe mooi het hier is. We hebben een winkeltje in het dorp waar ik boodschappen kan doen."
Het verdriet en de woede probeert hij echter om te zetten in energie. Zo is hij begonnen met houtwerken, in plaats van zijn gewone werk met metaal.
Het houtwerk van Jan Ketelaar © Iris van Hornsveld
Ketelaar heeft al een stuk of acht keer geprobeerd om een vlucht naar huis te krijgen, maar dat is tot nu toe niet gelukt. Komend weekeinde zal hij het opnieuw proberen. Via Rome wil hij dan met de KLM terugkomen.
Jan Ketelaar in Italië
© Omrop Fryslân, Mats Gies