liveblog | 6 mei 2020

Coronanieuws 6 mei: In totaal 524 besmettingen, versoepeling van kabinet

In dit liveblog melden we het laatste nieuws over het coronavirus.
Bijgewerkt: 2 november 2020, 16:18
woensdag 6 mei 2020
22:44

Einde van dit liveblog

Tot zover dit liveblog van woensdag 6 mei over het coronavirus. Dank voor het volgen van dit liveblog. Woensdagochtend is er weer een nieuwe liveblog met daarin het laatste coronanieuws.
20:55

Na 1 juni geen mondkapje op in de bus? Dan riskeer je een boete

Het kabinet heeft ook bekendgemaakt dat wie na 1 juni in het openbaar vervoer geen mondkapje draagt, het risico loopt op een boete. De mondkapjes moeten gebruikt worden omdat het niet overal mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden in bussen en treinen. Mensen moeten zelf mondkapjes kopen of maken, de regering levert ze niet. De medische maskers blijven voor het zorgpersoneel.
© Shutterstock
20:43

Provincie: "Blijf om elkaar denken"

20:25

Wat kan wanneer?

20:06

Versoepeling van coronamaatregelen: dit is het stappenplan van het kabinet voor de zomer

Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge hebben woensdagavond in een persconferentie een 'route' bekendgemaakt voor de zomer. In dat stappenplan worden veel maatregelen langzaamaan versoepeld. Het gaat om het onderwijs, de horeca, het openbaar vervoer en tal van andere sectoren. Wel benadrukt de minister-president dat het onder voorbehoud is en afhangt van hoe het virus zich ontwikkelt.
18:51

Extra uitzening 'Fryslân Hjoed'

Om 18.58 uur is der bij Omrop Fryslân een extra uitzending te zien van Fryslân Hjoed. Daarin is de persconferentie te volgen van het kabinet over het coronavirus met daarna de eerste Friese reacties. Dit is live te zien op televisie, radio en internet. Wij spreken aansluitend met Wim Kleinhuis, directeur van Veiligheidsregio Fryslân. In de persconferentie wordt vermoedelijk duidelijk of bepaalde coronamaatregelen worden versoepeld.
De uitzending is net voor 19.00 uur hier te volgen.
18:39

IepenUP

18:20

Nieuwe datum Roze Zaterdag in Leeuwarden

Stichting Roze Zaterdagen Nederland heeft een nieuwe datum bekendgemaakt voor de Roze Zaterdag die in Leeuwarden op de planning staat. Deze zou eigenlijk op 20 juni zijn, maar vanwege het coronavirus gaat dit niet meer door. Nu moet de Roze Zaterdag op 19 juni 2021 gehouden worden in de Friese hoofdstad.
© Stichting Roze Zaterdagen Nederland
16:42

Mogelijk mondkapjes in het openbaar vervoer

Er gaan geluiden dat één van de maatregelen die het kabinet woensdagavond bekend zal maken is dat de reizigers in het openbaar vervoer verplichte mondkapjes op moeten hebben vanaf 1 juni. Dat mogen ook niet-medische mondkapjes zijn. Treinen en bussen rijden ook weer meer vanaf 1 juni. Sinds maart wordt er met name gereden voor noodzakelijke ritten, zoals mensen met zogenoemde 'vitale beroepen'.
16:02

CBR-examens

It CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) set fan 11 maaie ôf wer útein mei de praktykeksamens foar bromfytsen en op in letter momint ek mei it 'motorexamen voertuigbeheersing.' It moat wol barre mei de 1,5 meter ôfstân. It is noch net bekend wannear't de oare praktyk- en teory-eksamens wer begjinne kinne.
Het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) begint vanaf 11 mei weer met praktijkexamens voor bromfietsen en op een later moment ook met het 'motorexamen voertuigbeheersing'. Het moet wel gebeuren met de 1,5 meter afstand. Het is nog niet bekend wanneer de andere praktijk- en theorie-examens weer kunnen beginnen.
15:47

Bibliotheek Tresoar weer open: Boeken 72 uur in 'quarantaine'

Fries Historisch en Letterkundig Centrum Tresoar is sinds woensdag weer open voor het lenen van boeken. De boeken moeten online worden gereserveerd en kunnen bij de entree van het gebouw worden opgehaald van een tafel. Mensen kunnen aanbellen dat ze er zijn, dan mag er één persoon per keer naar binnen en die mag via de andere deur het gebouw eer uit. Alle boeken gaan volgens Tresoar 72 uur in 'quarantaine' voor ze weer worden afgeboekt en opnieuw uit zijn te lezen.
15:42

De nieuwste cijfers op onze nieuwste kaart

14:04

OMT: niet-contactsport kan snel weer

In een advies van het OMT (Outbreak Management Team) staat dat mensen waarschijnlijk snel weer aan niet-contactsporten kunnen doen, zoals tennis, zwemmen en golf. Ze moeten zich dan wel houden aan de maatregelen, dan zijn de risico's te beheersen.
14:01

RIVM: Landelijk 36 nieuwe sterfgevallen

Het dodental door corona is toegenomen naar 5.204. Het RIVM meldt 36 nieuwe sterfgevallen. Het aantal coronabesmettingen nam toe tot 41.319. Dat zijn er 232 meer dan dinsdag.
13:52

Hoe is het met...? Bertha Elzinga vertelt

Bertha Elzinga van Nij Beets heeft een praktijk in acupunctuur. Ze is vanaf 16 maart al dicht. "Het is niet duidelijk wanneer we weer aan de slag kunnen. Ik wil graag weer aan de slag. Ik heb het mooiste beroep van de wereld."
Ze komt niet in de benoeming voor de regeling van het Rijk voor 4.000 euro, door het aantal voorwaarden. "De gemeentelijke regeling ligt er nog." Ze heeft dus al een tijdje geen inkomsten meer. "Maar mijn man heeft een inkomen en ik mag wel een stukje brood mee-eten."
En, hoe is het met u? Bel naar 058 299 78 66 of laat een berichtje achter in de Omrop-app.
Bertha Elzinga
13:13

Dalstra: "Dertien in de bus kan niet uit"

De 25 bussen van Dalstra Reizen in Surhuisterveen staan al sinds maart in de garage. Reizen tot en met eind juni gaan niet door en het is voor het bedrijf lastig in te schatten wanneer er wel weer kan worden gereden. Met de anderhalve meter afstand passen er nog maar 13 mensen in een bus.
© Omrop Fryslan, Hayo Bootsma
12:51

Dopen met 'verlengde arm'

Protestantse Kerk Nederland komt mei it idee om mei in 'ferlinge earm' te dopen, om sa de oardelmeter yn acht te nimmen. In skaal komt oan de ein fan de earm en dêrmei kin it doopwetter oer it holtsje fan de poppe getten wurde.
Protestantse kerk Nederland komt met het idee om met een 'verleg
12:21

GGD: Geen nieuwe sterfgevallen

In de afgelopen 24 uur zijn er geen nieuwe coronasterfgevallen bijgekomen. Wel zijn drie nieuwe besmettingen vastgesteld. Dat meldt GGD Fryslân. Het totaal aantal besmettingen in Fryslân komt daarmee op 524. Het aantal Friezen dat overleden is aan het coronavirus blijft staan op 63.
11:00

Drie vierde van Nederlanders voor verruiming van de maatregelen

Zo'n drie vierde van de Nederlanders wil dat de maatregelen tegen het coronavirus verruimd worden. Eén op de acht mensen wil dat alle beperkingen worden opgeheven, één op de negen mensen wil dat de huidige beperkingen nog gelden.
Veel mensen willen maatregelen zoals mondkapjes en meer testen. Ook willen ze speciale maatregelen op het werk zoals afstand op de werkplekken en de mogelijkheid om op flexibele tijden te werken.
09:14

Rode Kruis: grootste hulpoperatie sinds Watersnoodramp (1953)

Het Rode Kruis verwacht dit jaar door de coronacrisis de grootste hulpoperatie uit te voeren sinds de Watersnoodramp in 1953. Dat zal de organisatie ruim 30 miljoen euro kosten. Ze denken dat honderdduizend mensen in Nederland en de Cariben in nood komen. Het gaat om hulpmiddelen als veldbedden, dekens, hygiënekits, eten en beschermings- en desinfectiespullen.
09:09

Beschermingsmiddelen voor huishoudelijke hulp

Personeel dat huishoudelijke hulp, begeleiding, dagbesteding verzorgt of eten bezorgt bij mensen thuis, komt voortaan in sommige gevallen in de benoeming voor persoonlijke beschermingsmiddelen. Dat heeft minister Martin van Rijn besloten.
Als iemand met COVID-19 of een verdenking gelijk zulke zorg nodig heeft en die zorg niet kan worden uitgesteld, komt de medewerker in aanmerking voor mondkapjes, isolatieschorten, oogbescherming/brillen en handschoenen.
09:01

Sander Arends verwacht niet veel meer van tennisseizoen: "Ik ben niet positief"

Hij is in België, en kan woensdag voor het eerst in tijden weer eens trainen. "De banen hier zijn deze week geopend, en als het goed is ga ik over anderhalf uur mijn eerste balletje weer slaan, na zeven weken. Verder heb ik fysiek heel veel gedaan, qua algemene fitheid gaat het erg goed, maar sportspecifiek heeft alles stilgelegen, dus heb je wel even tijd nodig dat weer op te pakken", vertelt Sander Arends.
Sander Arends
08:50

Hoe is het met u? Bel 058 299 78 66

Hoe is het met u? Die vraag stellen we op woensdag. Vorige week was de eerste keer. Toen stond de zorg centraal. "Er zitten verschrikkelijke verhalen bij, er komt wel wat los", vertelt Simone Scheffer. "We willen een luisterend oor zijn. Mensen kunnen hun verhaal met ons delen en sommigen willen dat aan meer mensen vertellen en die geven we een podium aan de luisteraars."
Deze week staat de financiële nood door de coronacrisis centraal. Mensen kunnen bellen met 058 299 78 66.
08:47

Rover: reiziger moet zich welkom voelen in het openbaar vervoer

Reizigers moeten zich welkom voelen in het openbaar vervoer. Dat zegt reizigersvereniging Rover. Volgens Rover-directeur Freek Bos dreigt 'reisschaamte' te ontstaan onder reizigers. Niet enkel reizigers met een vitaal beroep maken een belangrijke reis. "Essentiële reizigers zijn veel meer dan alleen de vakkenvuller en verpleegkundige."
08:07

Videodagboek: Sander Metz verrast bewoonster De Herbergier

Sander Metz & Ans Visser
Mevrouw Kannegieter was eerst wat zenuwachtig, maar daarna vond ze het prachtig: ze kreeg een privé-optreden van muzikant Sander Metz. Ze kreeg het liedje 'Nina Bobo' te horen, haar favoriete liedje dat ze zong met haar man.
07:40

Drive-thru foodtruckfestival in Wolvega

© Omrop Fryslân
Het restaurant van Jan Smink in Wolvega kan door de coronacrisis geen gasten ontvangen, dus komt de topkok met een nieuw initiatief: een drive-thru foodtruckfestival. Hij wil dat op 15 mei doen op het parkeerterrein van Van der Valk in Wolvega, van 12:00 tot 20:00.
Het is nog een hele organisatie om alles volgens de regels van het RIVM te doen. "Er mogen maximaal vijf auto's per kwartier komen, we werken met tijdslots. We hebben plattegronden gemaakt en tijdens het wachten is er livemuziek, we willen een leuke dag neerzetten."
07:03

Camping in Oudemirdum met eigen sanitair trekt gasten

Camping De Bosrand in Oudemirdum heeft gasten en dat kan omdat elke plaats eigen sanitair heeft. "Wij hebben al een aantal jaar geleden besloten te investeren in eigen sanitair bij de staanplaatsen. Mensen willen luxe", zegt Anneke van der Veen. Die investering van toen komt nu goed uit. Uit het hele land komen mensen met de caravan naar de camping toe.
06:46

Kinderdagverblijf weer open: ouders komen gebouw niet in

Afstand houden van kinderen in het kinderdagverblijf is onmogelijk, zegt Nienke Bokma van Sinne Kinderopvang. Zij werkt als pedagogisch specialist op de locatie Plataanstraat in Leeuwarden en is druk bezig met de laatste voorbereidingen om volgende week weer open te kunnen.
Het beleid van Sinne Kinderopvang is meer gericht op de ouders. "Het gaat dan voornamelijk over het contact tussen volwassenen. Ouders komen niet meer in het gebouw. Wij spreken met hen af dat ze de kinderen tot aan het hek buiten mogen brengen. De overdracht is dus kort. Digitaal is er overleg, wij kunnen via de telefoon veel overbrengen. Maar op de opvang zelf zo weinig mogelijk contact. Wij vangen de kinderen op en nemen ze mee naar buiten."
06:12

Fryslân fan 'e moarn

Vanaf 6.00 tot en met 9.00 uur kun je bij ons op de radio luisteren naar Fryslân fan 'e moarn, gepresenteerd door Hans Koster. In het programma is er aandacht voor verschillende onderwerpen die met het coronavirus te maken hebben. Zo zijn wij bij een kinderdagverblijf in Leeuwarden dat binnenkort zijn deuren weer opent. Maar kun je wel 1,5 meter afstand houden met kleine kinderen? De leiding heeft voornamelijk regels voor de volwassenen opgesteld.
Verder zou de BinckBank Tour dit jaar in Dokkum van start gaan, maar vanwege het coronavirus is dat plan van de baan. Wij praten met sportwethouder Pytsje de Graaf over de fietstocht. Het coronavirus heeft niet alleen invloed op het wielrennen, maar ook op de topsport in tennis. Daarover praten we met proftennisser Sander Arends uit Leeuwarden.
Een restauranteigenaar uit Wolvega heeft een Drive-thru Foodtruckfestival opgezet vanwege de coronacrisis. En als laatste hebben wij contact met een vrachtwagenchauffeur, omdat het steeds drukker op de wegen wordt.
Hans Koster © Omrop Fryslân
dinsdag 5 mei 2020
06:00

Goedemorgen!

Welkom bij dit liveblog van woensdag 6 mei over het coronavirus. Dit was het belangrijkste nieuws van dinsdag:
Wil je het volledige liveblog van dinsdag nog eens nalezen? Dat kan hier.