Drachtster bedrijf geeft hulpstukjes voor mondkapjes weg aan ziekenhuizen

De kunststofproductent Elzinga & Van Der Krieke in Drachten maakt hulpstukjes voor mondkapjes en is van plan duizenden daarvan gratis aan de noordelijke zorgaanbieders te geven. Het hulpstukje zorgt voor minder irritatie achter de oren van de gebruikers, die de mondkapjes uren achter elkaar op moeten hebben.
Drachtster bedriuw jout helpstikjes foar mûlkapkes fuort oan sikehûzen
Het idee om de hulpstukjes te produceren kwam toen het bedrijf een soortgelijk product op LinkedIn voorbij zag komen. Dat product werd met een 3D-printer gemaakt. Het Drachtster bedrijf heeft een mal gemaakt, waar iedere 15 seconden een nieuw hulpstukje uit komt. Deze methode is een stuk sneller. Ook is het ontwerp aangepast, voor optimaal gebruik.
Het eerste prototype werd ongeveer 2,5 week geleden gemaakt. Nu stromen er dagelijks duizenden hulpstukjes uit de machine. Een gouden handel zou je zeggen, vooral in deze tijd. Maar het bedrijf is van plan de eerste paar duizend gratis weg te geven.
"De eerste vijfhonderd zijn al naar een landelijk punt verstuurd, om vervolgens onder ziekenhuizen verspreid te worden. De komende paar duizend gaan naar de ziekenhuizen hier in het Noorden. Zo willen wij ook meehelpen in deze crisis", vertelt mede-eigenaar Marc van der Molen van Elzinga & Van der Krieke. "Het is al zwaar genoeg voor de mensen in de zorg. We willen graag ons steentje bijdragen."
Verslaggever Jeroen Boersma nam een kijkje in de fabriek in Drachten