liveblog | 5 mei 2020

Coronanieuws van dinsdag 5 mei: Corona vastgesteld in het azc van Sneek

In dit liveblog melden we het laatste nieuws over het coronavirus.
Bijgewerkt: 2 november 2020, 16:17
dinsdag 5 mei 2020
22:45

Eind van dit liveblog

Tot zover dit liveblog van dinsdag 5 mei over het coronavirus. We zetten nog één keer het belangrijkste nieuws op een rij:
Dank voor het volgen van dit liveblog. Woensdagochtend is er weer een nieuwe liveblog met daarin het laatste coronanieuws.
22:04

Miljoen nieuwe tests voor onderzoek naar groepsimmuniteit

Sanquin gaat een miljoen bloedtests inzetten voor onderzoek naar immuniteit tegen het coronavirus. Het lopende onderzoek wordt zo flink uitgebreid, meldt de bloedbank. Samen met het ministerie van Volksgezondheid heeft de organisatie een miljoen tests binnengekregen uit China.
Het gaat om bloedtesten die de aanwezigheid van antistoffen tegen het coronavirus aantonen. Die tests zijn extra waardevol, omdat ze volgens Sanquin drie verschillende typen antistoffen meten. De antistoffen spelen alle drie een net iets andere rol in het immuunsysteem. Met de tests kan onder meer worden onderzocht hoe de ziekte zich beweegt door de bevolking en door leeftijdsgroepen.
20:56

Maatreglen voor kappers mogelijk versoepeld

Omdat het kabinet mogelijk de coronamaatregelen wil versoepelen, hebben ook de kappers de hoop dat zij weer mogen knippen. Kapster Aly-Marij uit Leeuwarden: "Iedereen wil het liefst zo snel mogelijk weer worden geknipt."
Aly-Marij heeft de hoop dat ze binnenkort weer van start kan gaan, maar de kapster wil ook niet op de zaken vooruitlopen. "Ik hoop het, maar wij zijn afhankelijk van wat zij zeggen", zegt de kapster over de maatregelen van het kabinet.
19:36

Videodagboek: "Theater is juist in deze tijd en na corona heel belangrijk om elkaar weer op te zoeken"

Gelukkig ligt niet al het werk van theaterregisseur Janneke de Haan stil. In haar vlog voor de serie 'Berjochten út it hert' laat Janneke zien hoe ze achter de schermen bezig zijn met de locatievoorstelling 'Rjocht oer it wetter'.
Janneke de Haan
18:35

Corona in het azc in Sneek

In het asielzoekerscentrum in Sneek is bij een bewoner het coronavirus vastgesteld. Dat meldt een woordvoerder van het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers). Of het om een man of vrouw gaat, is niet bekend.
De persoon is in het azc zelf in quarantaine geplaatst. Volgens de woordvoerder wordt woensdag bekend of er verdere maatregelen nodig zijn. In het azc in Sneek woont een kleine 600 mensen.
16:39

Kabinet versoepelt mogelijk maatregelen voor horeca

Het kabinet versoepelt mogelijk de maatregelen voor de horeca. Er gaan geruchten in Den Haag dat Rutte woensdagavond in een persconferentie zal melden dat terrassen en strandtenten weer opengaan, met ingang van 1 juni.
Corné van de Erve, voorzitter van de Friese afdeling van Koninklijke Horeca Nederland, vertelt dat hij al de hele dag telefoontjes krijgt van enthousiaste horeca-ondernemers in de provincie. Deze ondernemers zijn er al van overtuigd dat terrassen en strandtenten weer open zullen gaan.
"En dan moet ik dat wel een beetje temperen, want het zijn natuurlijk nog geruchten, want we weten nog helemaal niets. Maar het is wel een fantastisch begin om de horeca weer open te krijgen. Je ziet ook dat gasten al bellen met de vraag of ze al weer kunnen reserveren."
16:04

Boalsert op 'e Strún verplaatst naar 2021

De kuiertocht 'Boalsert op 'e Strún' gaat dit jaar niet door. De tocht zou eigenlijk pas po 31 oktober zijn, maar volgens de organisatie is de situatie door het coronavirus te onzeker om te starten met de het voorbereiden van de tocht. De route van 'Boalsert op 'e Strún' loopt door verschillende steegjes, straten, bedrijven en gebouwen. "We pakken de organisatie voor 'Boalsert op 'e Strún' 2021 op zodra de situatie het weer toelaat", schrijf de organisatie.
16:03
14:33

Dichter van Fryslân Nyk de Vries heeft drie gedichten gemaakt voor de tentoonstelling 'Oog in oog met Oorlog'

14:01

Landelijke cijfers van het RIVM

Het officiële dodental door het coronavirus is gestegen tot 5186. Het RIVM heeft in het afgelopen etmaal 86 sterfgevallen doorgekregen. Het aantal ziekenhuisopnames steeg met 89 naar 11.126.
Het aantal vastgestelde coronabesmettingen steeg naar 41.087. Dat zijn er 199 meer dan op zondag. Het werkelijke aantal patiënten ligt hoger, omdat niet iedereen wordt getest.
13:45

SP heeft kritiek op video monkapjes provincie Fryslân

De SP-Statenfractie vindt het onverstandig dat provincie Fryslân zelfgemaakte mondkapjes voor de zorg aanprijst. De provincie publiceerde daarover een video op de Facebookpagina. De SP vindt dat het bericht niet aansluit bij de richtlijnen van het RIVM.
13:00

Bevrijdingsfestival Noardewyn Live komt met mobiele editie

Het vieren van de vrijheid in Fryslân gebeurd elk jaar met het Noardewyn Live podium in Leeuwarden. Dit jaar kan dat niet doorgaan vanwege de coronacrisis. Muzikanten kunnen natuurlijk wel thuis optreden en dus zal presentator Willem de Vries zijn microfoon op anderhalve meter afstand erbij houden. Naast muziek zullen ook verschillende dichters optreden. Alle optredens zijn hier te zien, en er komen er vandaag nog meer bij.
De Harlinger zanger Boaz was vanochtend de eerste artiest:
Sjonger Boaz
12:51

FNP Leeuwarden wil ruimere terrassen

De fractie van FNP Leeuwarden wil een verruiming van de terrascapaciteit voor de Leeuwarder horeca Daarover zal de FNP komende woensdag overleggen met burgemeester Buma en de fractievoorzitters van gemeente Leeuwarden. Mocht het kabinet besluiten om de terrassen beperkt open te stellen, dan is het volgens de FNP belangrijk om ruimere terrassen te gebruiken. Zo kunnenn mensen zich aan de anderhalvemeter-regel houden. Bovendien zullen mensen minder reizen bij een grotere terrascapaciteit, denkt de FNP.
De partij wil dat er een tijdelijke ontheffing voor ruimere terrassen in Leeuwarden en in de dorpen van de gemeente geldt. Ook vindt de FNP dat de horeca-ondernemers hier niet extra voor hoeven te betalen.
12:23

Leeuwarder schoenenwinkel houdt ermee op

De Leeuwarder schoenenwinkel Stadtmüller stopt ermee. Door de coronacrisis kan het bedrijf niet langer genoeg geld verdienen om door te gaan. Dat zegt het bedrijf op hun Facebookpagina. "Door de coronacrisis zijn wij helaas genoodzaakt na 5 mooie jaren de winkel te sluiten. Wij willen alle trouwe klanten graag bedanken voor het gestelde vertrouwen."
12:14

Hoe komt het met de lessen aan kleuters?

Met nog een week te gaan zijn de meeste basisscholen druk met het opnieuw inrichten van de scholen voor de nieuwe werkelijkheid. Minder kinderen tegelijk op school en zoveel mogelijk afstand houden van elkaar. En dat is in de hogere klassen misschien gemakkelijk te doen, maar hoe leg je het uit aan kleuters?
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
12:03

GGD Fryslân: geen nieuwe coronasterfgevallen, drie nieuwe besmettingen

In de afgelopen 24 uren zijn er geen nieuwe coronasterfgevallen bijgekomen. Wel zijn er drie nieuwe besmettingen vastgesteld. Dat meldt GGD Fryslân. Het totaal aantal besmettingen in Fryslân komt daarmee op 521. Het tal Friezen dat is overleden aan het coronavirus blijft staan op 63.
11:56

Drachtster bedrijf wil zorgsector steunen met hulpstukjes voor mondkapjes

Kunststofproductent Elzinga & Van Der Krieke in Drachten maakt hulpstukjes voor mondkapjes en is van plan duizenden daarvan gratis aan de noordelijke zorgaanbieders te geven. Het hulpstukje zorgt voor minder irritatie achter de oren van de gebruikers, die de mondkapjes uren achter elkaar op moeten hebben.
11:08

Blijf, ook vandaag, thuis zegt de overheid

10:08

Wat brengt de toekomst na de coronacrisis?

Hoe ziet de toekomst eruit na de coronacrisis? Een groep maatschappelijk betrokken initiatiefnemers gaat zich hier volgende week donderdag en vrijdag over buigen. Dan vindt de allereerste noordelijke Vonketon plaats. Dat is een grote online brainstorm die stilstaat bij de crisis en vooruit kijkt naar de toekomst.
08:26

'Terrassen vanaf 1 juni mogelijk weer open'

Het kabinet zou overwegen om terrassen vanaf 1 juni weer open te doen. Dat schrijft het Algemeen Dagblad dinsdag. Woensdag vergadert het kabinet over versoepeling van de maatregels. Woensdagavond volgt dan weer een persconferentie van premier Mark Rutte.
08:20

Videodagboek Ut it Hert: "Het was frustrerend om thuis te zitten, je voelt je machteloos"

Sari Lintula werkt in zorgcentrum Het Bildt in Sint Annaparochie. Op haar locatie, de Beuckelaar, zijn in april twee bewoners positief getest op het coronavirus. Ook Sari moest een paar weken thuis zitten. Ze is niet getest voor corona, maar was wel ziek. In haar vlog vertelt ze hoe dat was.
07:43

Bearn Bilker onder de indruk van Willem-Alexander

Koning Willem-Alexander hield maandagavond een toespraak bij de nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. Dat was bijzonder, omdat het de eerste keer was dat een staatshoofd sprak op de nationale herdenking, en dan ook nog op een lege Dam, vanwege de coronacrisis. Het was een bijzonder persoonlijke toespraak. Oranjekenner Bearn Bilker was daar erg van onder de indruk.
06:17

Burgemeester Buma: 'In 2021 weer een dodenherdenking met zijn allen'

"Laten we hopen dat we hier in 2021 weer met zijn allen kunnen staan." Dat zei burgemeester Sybrand Buma na afloop van de 4 mei herdenking gisteravond in Leeuwarden. Het was vooral de bijzondere stilte in de tuin die hem aansprak. De Prinsentuin was afgesloten voor publiek en het programma was alleen op tv te volgen. Toen het park na de herdenking weer werd opengesteld, kwamen er toch nog wat inwoners van Leeuwarden met bloemen naar het monument.
Burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden over de dodenherdenking in zijn gemeente
maandag 4 mei 2020
06:05

Fryslân fan 'e Moarn

Vanaf 6.00 tot en met 9.00 uur kun je bij ons op de radio luisteren naar Fryslân fan 'e Moarn, gepresenteerd door Hans Koster. In het programma komen verschillende dodenherdenkingen in Fryslân aan bod en krijg je een beeld van hoe deze herdenkingen eruitzagen. Ook geeft Bearn Bilker een toelichting op de toespraak van Koning Willem-Alexander.
Fryslân fan 'e Moarn-presentator Hans Koster © Omrop Fryslân
06:00

Goeiemoarn!

Welkom bij dit liveblog van dinsdag 5 mei over het coronavirus. Dit was het belangrijkste nieuws van maandag:
Wil je het volledige liveblog van maandag nog eens nalezen? Dat kan hier.