UMCG-specialist infectieziektes: "Geduld bewaren voor vaccin is lastig, maar het moet"

Het is lastig, maar we moeten geduld bewaren voor de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus. Dat zegt Ymkje Stienstra, internist-infectioloog in het ziekenhuis UMCG in Groningen. "Je wilt geen medicijnen geven die niet werken of misschien zelfs een verkeerd effect hebben."
It UMCG yn Grins © ANP
Onderzoek moet uitwijzen welke eventuele vaccins helpen tegen het virus. Er is een voordeel: in allerlei landen wordt gewerkt aan tientallen verschillende mogelijke middelen. "Er zijn allemaal vaccins in ontwikkeling, waarvan allemaal wordt bekeken of ze werken en of ze veilig zijn. En omdat er zoveel kandidaat-vaccins zijn, is de kans ook groter dat er middelen bij zijn die werken."

Van alle kanten tegelijk

Maar tot het zover is, moeten we geduld hebben. "En het blijft belangrijk om na te denken over de behandelingen die we met pillen kunnen doen", zegt Stienstra. "Daarmee kun je de ziekte beter behandelen of zelfs voorkomen dat mensen het overdragen. Je moet er van alle kanten tegelijk aan werken. Geduld bewaren is lastig, helemaal met zo'n pandemie, maar het moet wel. We willen ook geen patiënten met verkeerde middelen behandelen."

Goede cijfers

Bij het UMCG zien ze ook dat de cijfers van het aantal patiënten steeds beter worden. In Fryslân waren er maandag voor het eerst sinds de uitbraak geen nieuwe meldingen van besmettingen of sterfgevallen, in Groningen hadden ze dat al eerder. "We hebben hier in het Noordeen veel minder patiënten dan in de rest van Nederland. De meeste patiënten die bij ons zijn opgenomen, komen dan ook uit het Zuiden."
"We hadden hier in het ziekenhuis minder patiënten dan waar we bang voor waren", zegt Stienstra. "Wat dat betreft zijn de maatregelen goed gelukt."
Ymkje Stienstra van het UMCG