Ziekenhuis Tjongerschans herstart reguliere zorg mondjesmaat

Ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen begint vanaf woensdag weer met de reguliere zorg die door het coronavirus niet door kon gaan. De situatie wordt niet zoals voor de uitbraak van het virus, want door de maatregelen kan het ziekenhuis minder mensen tegelijkertijd helpen.
© Dennis Stoelwinder
Bovendien wil Tjongerschans capaciteit beschikbaar houden voor mogelijke nieuwe coronapatiënten. Als het aantal coronagevallen toeneemt, dan kan Tjongerschans de capaciteit weer uitbreiden.
Medisch specialisten beoordelen welke patiënten geholpen moeten worden. Daarnaast heeft het ziekenhuis ruimte voor behandelingen of onderzoeken die niet te lang duren en geen of nauwelijks invloed hebben op de verpleegafdelingen of de intensive care. Huisartsen kunnen, net als anders, nieuwe patiënten doorverwijzen naar het ziekenhuis.

Telefonisch of met video

Tjongerschans neemt zelf contact op met patiënten die op de wachtlijst staan. Waar mogelijk ziet het ziekenhuis de patiënten met een telefonisch of videoconsult.
Een deel van de zorg, zoals oncologische behandelingen, verloskundige zorg en andere noodzakelijke zorg die niet kan wachten, ging al gewoon door.

Maatregelen

Het ziekenhuis had al maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te beperken. Zo wordt iedereen die het ziekenhuis binnen gaat gescreend, kunnen patiënten alleen 's avonds bezoek krijgen, zijn er vaste looproutes en dragen patiënten beschermende middelen, indien nodig.
Vorige week meldden de ziekenhuizen Antonius in Sneek en Nij Smellinghe in Drachten al dat ze weer begonnen met de reguliere zorg.