GGD: geen nieuwe besmettingen en geen nieuwe sterfgevallen gemeld

Voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus zijn er de afgelopen 24 uur geen nieuwe besmettingsgevallen en geen nieuwe sterfgevallen vastgesteld in Fryslân. Dat meldt de GGD Fryslân.
FH Live Wim Kleinhuis
Daarmee blijft het aantal Friezen dat is overleden aan het virus op 63. In Fryslân hebben 518 mensen positief getest op het virus. De cijfers zeggen niets over het totale aantal besmettingen of over het aantal mensen dat is overleden aan het virus, omdat lang niet iedereen kan worden getest.

Wel veel getest

Toch is Wim Kleinhuis, directeur van de Veiligheidsregio Fryslân, tevreden. "Dit is positief. Het blijft natuurlijk triest hoeveel mensen er zijn overleden aan het virus, maar de ontwikkeling is positief. We moeten een slag om de arm houden, want soms komen de cijfers wat later. Maar we zien al langer dat het aantal positieve tests laag blijft, terwijl we wel veel testen, vooral in de zorg."
De eerste keer dat een coronabesmetting bij een Fries werd vastgesteld, was op 10 maart. Een echtpaar uit Gorredijk werd positief getest. Daarna werd er iedere dag minstens een nieuwe besmetting gemeld.
GGD Fryslân © GGD Fryslân
De roep om de maatregelen te versoepelen wordt door de goede cijfers ook steeds luider. Maar volgens Kleinhuis moeten we sommige praktijken erin houden. "We moeten ons misschien nog wel een jaar aan de hygiëne- en afstandsregels houden. Dus blijf thuis als je verkouden bent, hoest en nies in je elleboog. En we moeten afstand houden, dus we moeten oplossingen vinden voor hoe we de maatschappij draaiende kunnen houden onder die condities."

Inzetten op meer ruimte in het Noorden

Kleinhuis bepaalt niet zelf of de regels worden versoepeld, maar met voorzitter Sybrand Buma van de Veiligheidsregio wil hij wel dat het Noorden weer wat ruimte krijgt. "Maar alleen als dat kan zonder dat het mensen uit andere delen aantrekt, want we moeten reisbewegingen voorkomen. We kijken er wel naar en in het landelijke overleg komt het ook zeker aan bod."
Het wordt ook zaak om te kijken naar de strenge bezoekregeling die geldt voor verzorgingshuizen. Die zijn al anderhalve maand dicht. "Dat blijft schrijnend", zegt Kleinhuis. "Wil je die regels versoepelen, dan moet dat wel op een verantwoorde manier. Ik hoop dat we daar de komende weken een oplossing voor kunnen vinden, dat zou veel mensen helpen."
Wim Kleinhuis over de coronacijfers