Dodenherdenking in Wolvega wordt opgenomen voor mensen thuis

Net als op veel andere plekken zijn er maandag 4 mei dodenherdenkingen in de gemeente Weststellingwerf. Die zijn dit jaar echter anders dan anders. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de coronamaatregelen. Inwoners van Weststellingwerf mogen niet bij de dodenherdenking aanwezig zijn, maar kunnen op de website de herdenkingen later terugkijken.
Deadebetinking yn Wolvegea
Burgemeester André van de Nadort legt uit hoe de dodenherdenking er dit jaar uit zal zien in de gemeente Weststellingwerf. "We willen bij ieder monument een krans leggen, maar dan zonder publiek. We willen geen zaken organiseren waar mensen naar toekomen, maar we willen wel stilstaan bij de mensen die tijdens de oorlog voor ons gevallen zijn. Vandaar dat we er voor hebben gekozen om de dodenherdenking in Wolvega te filmen, zodat mensen deze bijeenkomst na afloop thuis kunnen bekijken. Zo hebben we een oplossing proberen te vinden."
In beperkte groepjes worden op vier verschillende plekken in de gemeente kransen gelegd. "Daarbij zijn we met heel kleine groepen", zegt de burgemeester nadrukkelijk. "In Wolvega gaat het om iemand van het 4 en 5 mei-comité, de burgemeester, iemand van de India veteranen en een trompettist voor de last post."
© Omrop Fryslân, Johanna Brinkman
Van de Nadort vindt het jammer dat de herdenking dit jaar aangepast moet worden. "Dit is een heel bijzonder jaar. Dan verwacht je tijdens zo'n kroonjaar veel belangstelling voor de dodenherdenking. Vandaar dat we voor deze oplossing hebben gekozen. We willen het respect tonen naar mensen die gevallen zijn. Dat is in deze tijd net zo belangrijk als anders."
De herdenking in Wolvega wordt niet live uitgezonden, maar is na afloop te vinden op de website van de gemeente Weststellingwerf.
Burgemeester André van de Nadort
© Omrop Fryslân, Johanna Brinkman
De herdenking wordt opgenomen door iemand die achter de heg zit.
Meine Jansma van het 4 mei-comité

Herdenking in Haule

De vlag hangt intussen ook al halfstok bij de kerk van Haule. Meine Jansma is van het 4 mei-comité en legt uit hoe de dodenherdenking in het dorp er uit zal zien. "Het wordt heel klein, maar wij maken wel een verslag voor de dorpskrant. Er zijn maar een paar mensen aanwezig en er is ook iemand die het opneemt, maar die zit achter de heg. Wij willen er wel even aandacht aan geven."
De dodenherdenking is van te voren besproken met alle belanghebbenden. Jansma: "Wij hebben de Veiligheidsregio gevraagd of zij toestemming geven voor onze herdenking. Wij doen het optimale binnen de beperkingen die er zijn."
Meine Jansma uit Haule

Hoe ziet de dodenherdenking in jouw gemeente er uit?

Benieuwd hoe er in jouw gemeente wordt stilgestaan bij de dodenherdenking? Bekijk hier de kaart.