KAART: Zo herdenken we de oorlogsslachtoffers op 4 mei

Heel Fryslân staat maandag 4 mei stil bij de dodenherdenking van de oorlogsslachtoffers. Maar door de coronacrisis kan dat niet zoals anders met publiek. Daarom passen gemeenten de herdenkingen aan. Zo wordt in de ene gemeente bij alle monumenten een krans gelegd en doet de andere gemeente het met name online. Benieuwd hoe er in jouw gemeente stil wordt gestaan bij 4 mei? Bekijk het op onze kaart.
Op onderstaande kaart is te zien hoe er wordt herdacht in jouw gemeente:
De meeste gemeenten kiezen ervoor om de herdenkingen door te laten gaan, zonder publiek dan natuurlijk. Zo is in Smallingerland de kranslegging en toespraak van de burgemeester live te volgen op de Facebookpagina. In Noardeast-Fryslân en Dantumadiel worden bij alle monumenten door twee mensen in stilte kransen gelegd en wordt de Last Post gespeeld. Ook deze herdenkingen zijn zonder publiek. De lokale omroep RTV NOF zendt een speciaal herdenkingsprogramma uit.
© Omrop Fryslân
In Opsterland brengt burgemeester Ellen van Selm om 17:00 uur een videoboodschap via de website van de gemeente. Burgemeester Jannewietske de Vries van Súdwest-Fryslân zal om 18:00 uur een krans leggen bij het monument op het Oud Kerkhof in Sneek. Hierna legt ze ook bij andere plekken in Sneek een krans. Dit wordt opgenomen en is 's avonds op de sociale media en website van de gemeente te zien. De gemeente Terschelling kiest ervoor om geen gemeentelijke herdenking te houden, maar roept op om de landelijke herdenking op televisie te volgen.

Vlag halfstok

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept de Nederlanders op om dit jaar de vlag de hele dag halfstok te hangen. Via de website van het comité kun je een 'ik herdenk-poster' downloaden en die voor het raam hangen, mocht je geen vlag kunnen uithangen en toch je betrokkenheid willen aangeven bij 4 en 5 mei.
Omrop Fryslân zendt in samenwerking met de LC en Podium TV een aangepaste Dodenherdenking uit vanuit de Prinsentuin. Hierbij zullen commissaris van de Koning Arno Brok en de burgemeester van Leeuwarden in besloten kring kransen leggen bij het monument. Er is ook een toespraak van de commissaris. Iris Kroes zal het Wilhelmus zingen. Vanaf 19:30 uur is de herdenking live te volgen op internet, televisie en de Omrop-app.