Omrop TIP: Knokploegen in de oorlog bij Fryslân DOK

De overvallen van knokploegen op distributiekantoren, gemeentehuizen en zuivelfabrieken staan centraal in deel drie van de serie 'Underdûkt yn Fryslân'. Onder leiding van 'De Drogist' Gerard Reeskamp zorgde de knokploeg van Zuidwest Friesland voor geld en voedsel voor de hulp aan onderduikers. Ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding brengt Fryslân DOK de driedelige serie nogmaals op televisie.
In Fryslân ontstond vanaf 1943 een illegaal netwerk voor hulp aan onderduikers. Een complexe en geheime operatie, waar veel mensen hun steentje aan bijdroegen. Vooral in de dorpen wist bijna iedereen wel waar de onderduikers zich schuil hielden. Het drieluik 'Underdûkt yn Fryslân' is in 2017 gemaakt door Gerard van der Veer, in samenwerking met Tresoar en Omrop Fryslân. Een informatieve serie, met bijzondere filmopnames en foto's. En persoonlijk, door interviews met onderduikers en andere betrokkenen.
Knokploeg met staand in het midden Gerrit Reeskamp © Tresoar
In het weekeinde van 9 en 10 mei het derde en laatste deel van deze serie. De Friese knokploegen staan centraal in dit deel. Gerard Reeskamp had als bijnaam 'De Drogist' en stond aan de leiding van de knokploeg van Zuidwest Friesland. In Scharnegoutum was een boerderij waar de knokploeg bijeenkwam. Hessel Bouma kan zich nog herinneren hoe hij daar als kleine jongen getuige van was.
Hessel Bouma wijst een onderduikplek aan © Omrop Fryslân
Evalina Stad vertelt haar persoonlijke verhaal. Als klein Joods meisje werd zij naar Friesland gesmokkeld en opgenomen door het gezin in de pastorie in Dokkum. Als er gevaar dreigde omdat Duitsers langskwamen voor inspectie, moest Evalina zich verstoppen in het koude kolenhok achterin de tuin. Dat was een traumatische ervaring, die ze later nog voelt.
Kleine Evalina Stad © Omrop Fryslân
Deel 3 van 'Underdûkt yn Fryslân' is te zien op zaterdag 2 mei, 15.30 uur bij NPO2 (met Nederlandse ondertiteling). De herhaling is zondag 3 mei om 13.10 uur.
Zondag 3 mei zendt Omrop Fryslân de documentaire uit om 17.00, met ieder uur de herhaling.
Overvallen van knokploegen in de oorlog © Omrop Fryslân