Weststellingwerf wil stappen onderzoeken tegen gasboringen Vermillion

De gemeente Weststellingwerf wil onderzoeken of ze gasboringen van Vermillion tegen kunnen houden door naar het Hof van Justitie van de Europese Unie te stappen. In Weststellingwerf zitten ze niet te springen om nieuwe gasboringen. Vermillion wil bestaande putten uitbreiden. In de regio liggen zes kleinere velden. Eerdere rechtszaken in Nederland zijn allemaal verloren.
Het gasveld bij Oldelamer © Omrop Fryslân
"We willen alle mogelijkheden gaswinning op te keren onderzocht hebben", zegt Aukje Kroondijk van de VVD in de gemeente. Vorig jaar heeft de gemeente het standpunt ingenomen geen nieuwe gaswinning of uitbreiding van bestaande gaswinning te willen. Bij Blesdijke en De Blesse zou meer gas gewonnen worden dan eerder afgesproken. Het college gaat niet meer in beroep omdat het heel lastig is gelijk te krijgen bij landelijke instanties als de Raad van State. Daarom wil Kroondijk nu uitzoeken of de Europese procedure zin heeft.
We willen uitzoeken of dat wel veilig is
Aukje Kroondijk over gaswinning
Kroondijk heeft twee argumenten voor haar stap. Als eerste hoort gaswinning niet bij de duurzame energie-ontwikkeling waar Nederland mee bezig is. Het is niet duurzaam met het oog op de klimaatdoelen.
Verder is het onbekend hoe het met het gebied komt wat aardbevingen door gaswinning heeft. Twintig jaar geleden zeiden ze dat er geen aardbevingen konden komen in Groningen, en in de nacht van vrijdag op zaterdag is er weer een geweest. In Fryslân gaat het dan wel om kleine gasvelden, maar die staan wel met elkaar in verbinding. "We willen laten onderzoeken of dat wel veilig is", zegt Kroondijk.