Hans Anker: 'Houd meer zittingen, ook als dat op avond of in het weekend moet'

Strafpleiter Hans Anker wil dat er weer meer zittingen behandeld worden. Daar heeft hij in zijn rol als stafhouder van de Vereniging van Advocaten in Friesland op aangedrongen in een brief. De Friese advocaten denken - ondanks het coronavirus - dat er meer zaken inhoudelijk behandeld kunnen worden. En dat zou ook in het weekend of in de avond moeten kunnen.
Hans Anker © ANP
Volgens Anker zijn er verschillende instanties bereid om mee te denken. De rechtbank heeft volgens hem al het goede voorbeeld gegeven, door plexiglas te plaatsen in verschillende zalen. Er zouden veel meer strafzaken voor de politierechter kunnen komen, ook als daar misschien wat meer tijd voor moet worden uitgetrokken. Voor Anker zijn ook zittingen in de avond en in het weekeinde bespreekbaar.

Achterstanden

Hij schrijft in de verklaring:
"Er bestaan al forse achterstanden in de afhandeling van zaken. Die achterstanden worden momenteel alleen maar groter, met als gevolg veel onzekerheid, spanningen en emoties bij onze cliënten."

Advocaat en cliënt aanwezig

Advocaten en cliënten willen zelf ook vaak aanwezig zijn bij de behandeling van een zaak. Voor cliënten is dat op dit moment niet het uitgangspunt, maar Anker geeft aan dat er voor strafzaken wel geldt dat verdachten het recht hebben om in aanwezigheid berecht te worden.
Anker heeft een brief gestuurd naar de rechtbank Noord-Nederland, het hof Arnhem-Leeuwarden, het ressortspakket Arnhem-Leeuwarden en het arrondissementsparket Noord-Nederland.