Intensieve veehouderij zorgt mogelijk voor meer coronagevallen

Corona lijkt harder toe te slaan in gebieden waar intensieve veehouderij plaatsvind. Er zijn sterke aanwijzingen dat de luchtkwaliteit in relatie tot het coronavirus een grote rol speelt.
Hinnen © Shutterstock.com
"Er zijn enkele onderzoeken gepubliceerd waarin dat word aangegeven. In Brabant waar een hoge veedichtheid is, met veel fijnstof in de lucht, zien we dat meer mensen ziek worden door corona en ook ernstiger ziek worden", zegt Everhard Hofstra van GGD Fryslân. Dat betekent niet per se dat er een verband is. "Maar er lijkt wel een duidelijke verhouding te zijn tussen veehouderij, luchtkwaliteit en het aantal zieken."
"We weten dat rond veehouderijen meer mensen met een longontsteking zijn. Je kan je voorstellen dat in een gebied waar mensen meer last hebben van longklachten, mensen ook meer last hebben van corona", zegt Hofstra.

Niet meteen zorgen maken

Hoewel ook in Fryslân intensieve veehouderij plaatsvind, hoeven Friezen zich niet meteen zorgen te maken. "De luchtkwaliteit in Fryslân is zo'n beetje de beste van Nederland. Maar het algemene principe is vermoedelijk wel van toepassing."
Everhard Hofstra van GGD Fryslân