Kaatsbond houdt vast aan 20 juni: dan moet het hoofdklasse-seizoen beginnen

Het kaatsbond KNKB houdt zich nog vast aan de datum van 20 juni. Op die datum wil de KNKB het kaatsseizoen voor de hoofdklasse beginnen. Het gaat dan om kaatspartijen die niet onder de vergunningsplicht vallen. Als er alleen een kaatspartij georganiseerd wordt, dan is dat het geval. Wordt het kaatsen gecombineerd met andere activiteiten, zoals een markt en een feesttent, dan is de vergunningsplicht er wel en dan mag er in ieder geval tot 1 september niet worden gekaatst.
Het kaatsbond KNKB (Koninklijke Nederlandse Kaatsbond) © KNKB | Wikimedia Commons
Zoals bekend heeft de PC besloten het sportevenement vast te stellen op de vijfde woensdag van september, de 30e. Als er dan nog steeds geen publiek mag komen, dan ziet de PC ervan af. De Freulepartij is nog aan het overleggen. De organiserende stichting zal rond 13 mei met meer nieuws naar buiten komen. De Freulepartij staat in principe niet afwijzend tegenover het kaatsen zonder publiek. En dat zou betekenen dat de normale datum voor de Freulepartij (woensdag 5 augustus) kan blijven staan.

Beetgum

De Beetgumer kaatsdagen van Kaatsvereniging OKK staan gepland in het weekend van 22 en 23 augustus. Volgens OKK voorzitter Jacob Wietse Dijkstra zal er in Beetgum niet zonder toeschouwers gekaatst worden. Dijkstra: "Zonder publiek is het niet te doen. Wij bestaan dit jaar 125 jaar en er zou hier in Beetgum weer gekaatst worden voor paarden. Dan moet er natuurlijk wel een groot publiek bij kunnen. Als dat in september wel mag, dan staan wij ervoor open om onze kaatsdagen in september te houden. En anders schuiven we de hele boel een jaar op en pakken we volgend jaar uit."

KNKB

Er zijn bij de KNKB al meer verzoeken binnengekomen om een hoofdklasse kaatspartij in september te organiseren. Maar eerst gaat de KNKB dus uit van een start van het seizoen op 20 juni. Dat zal dan voor zowel de mannen-hoofdklassers als voor de vrouwen-hoofdklassers een partij worden die door elkaar wordt geloot, in Balk. Kaatsvereniging Cannegieter mag dit jaar voor het eerst in haar geschiedenis een hoofdklassepartij organiseren in verband met het 60-jarige bestaan.
Voor de jeugd probeert de KNKB het seizoen in fasen op te starten. Maar alles hangt ook weer af van de maatregelen die de regering op 11 mei bekend gaat maken.
Marco Hoekstra, voorzitter van de kaatsbond