Campings en vakantieparken op Terschelling zijn 'griezelig stil'

Campingeigenaars hebben het moeilijk deze meivakantie, dat geldt ook voor de campings op de Waddeneilanden. Lege terrassen, annuleringen voor vakanties en een groot gat in de inkomsten. Waar sommige campings de deuren volledig gesloten hebben, zijn er ook eigenaars die de camping nog wel open hebben voor gasten. "Wij hebben 116 caravans en chalets, waarvan nu ongeveer tien procent bezet is", zegt Hans Schroo van vakantiepark Eldorado.
Vakantiepark Eldorado op Terschelling © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
"Het is hier heel stil. Griezelig stil. Wij zijn daar niet zo blij mee. Corona brengt wat te weeg. Wij zaten normaal al met de Fjoertoertocht helemaal vol en daarna zouden we met Pasen, Pinksteren en Oerol ook vol zitten", zegt Schroo.

Zelfvoorzienend

De stacaravans en chalets op Eldorado zijn zelfvoorzienend qua sanitair en dus mogen ze van de overheid gewoon open. "Dat is ons geluk", zegt Schroo. "Sommige eigenaars zitten hier al bijna drie maanden. Zij kwamen hier om alles klaar te maken voor de zomer. Toen kwam de corona, en zeiden ze: we blijven hier zitten."
Schroo vindt dat niet erg "Die mensen doen boodschappen via de telefoon, ze gaan wandelen, ze komen verder niet in het dorp. Die mensen zeggen ook dat ze zich in de stad waar ze vandaan komen niet veilig voelen. Dus ik kan me wel indenken dat de mensen toch wat de ruimte opzoeken en dat mensen zeggen: even een weekendje naar Terschelling. Van ons mag het wel als ze zich maar aan de richtlijnen houden, anderhalve meter afstand en handen wassen, zulke dingen. Tot nu toe lukt dat aardig."
Camping Kooi op Terschelling © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Op Camping de Kooi van Dirk-Jan Moes zijn echter helemaal geen gasten. Tenten mogen alleen verhuurd worden als ze een eigen toilet en douche hebben, en dat is natuurlijk niet mogelijk. "Je moet zelfvoorzienend zijn en je mag geen gemeenschappelijke ruimtes delen. Dus als je een camper hebt met een eigen douche en een eigen wc, dan zou dat op papier mogen. En per toiletgebouw zou je één gezin kwijt kunnen. Dat is een doekje voor het bloeden", zegt Moes.
En dus is het stil op De Kooi. "Het lijkt wel winter. We lopen hier in ons eentje rond en zijn wat aan het klussen. Normaal hadden hier minstens veertig gezinnen moeten staan met spelende kinderen. En nu niks", zegt Moes. "We hebben of geannuleerd of doorgeschoven. We proberen de gasten in ieder geval ook in de toekomst te verwelkomen. Het is nu gewoon een soort fase is waar we overheen moeten, dus alles wordt vooruitgeschoven", aldus Moes.
Camping Kooi op Terschelling © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Verslaggever Auke Zeldenrust keek op Terschelling