liveblog | 30 april 2020

Coronanieuws van 30 april: Financiële problemen bij gemeenten en hogeschool door coronavirus

In dit liveblog melden we het laatste nieuws over het coronavirus.
Bijgewerkt: 30 april 2020, 22:59
donderdag 30 april 2020
19:15

Antoinette de Jong mag weer trainen in Thialf: ze is beter voorbereid dan ooit tevoren

Nederlandse topsporters kunnen vanaf donderdag weer gebruik maken van verschillende trainingscentra, als zij maar wel de richtlijnen van het RIVM volgen. Onder andere het turncentrum in Heerenveen en schaatsstadion Thialf zijn weer open voor topsporters. En daar is schaatsster Antoinette de Jong erg blij mee.
"Je wilt het doen zoals het altijd gaat, dus het is fantastisch dat Thialf nu weer open is", zegt Antoinette de Jong. Ze zou eigenlijk op vakantie gaan naar Curaçao. "Maar door corona gaat dat niet door. Je zit steeds thuis, maar daardoor begin ik eigenlijk beter aan het seizoen dan ooit tevoren."
Antoinette de Jong over het opengaan van Thialf
18:41

Brandweer Fryslân geeft tips om veilig thuis te werken

18:17

Bestuurder ziekenhuis Sneek: "Komt weer wat leven in het ziekenhuis"

Het lijkt erop dat de druk op de ziekenhuizen elke dag verder afneemt. Het aantal coronapatiënten op de intensive care is donderdag weer lager dan een dag eerder, zo meldt het RIVM. Dat betekent voor het Antonius ziekenhuis in Sneek dat ze de normale zorg langzamerhand weer wat kunnen oppakken.
"In het ziekenhuis is het de afgelopen weken heel raar stil geweest voor ons", vertelt bestuurder Sandra Timmermans. "Een beetje beklemmend zelfs. Alles wat niet noodzakelijk was, hebben we een paar weken geleden stilgelegd."
It Antonius Sikehûs yn Snits © Omrop Fryslân, Jitze de Vries
17:50

Directeur van Veiligheidsregio Fryslân, Wim Kleinhuis

Live FH Wim Kleinhuis
17:20

Bedrijven op Terschelling dreigen om te vallen

Bedrijven op de Waddeneilanden hebben zwaar te lijden onder de maatregelen tegen het coronavirus. De toerist blijft weg en daarom komt er amper geld in het laatje. De ondernemersvereniging op Terschelling vraagt de lokale banken om steun. De gemeente probeert wat te helpen door belastingen uit te stellen, maar het meeste komt toch op de mensen zelf neer. "Er dreigen ook mensen om te vallen," zegt burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld.
Undernimmers op Skylge yn coronatiid
17:10

Coronacrisis kost hogeschool NHL Stenden vijf miljoen euro

NHL Stenden verwacht dat de coronacrisis de hogeschool zo'n vijf miljoen euro gaat kosten. In dat bedrag wordt rekening gehouden met een lagere instroom van nieuwe en buitenlandse studenten en ook het wegvallen van inkomsten uit onderzoek. Voorzitter Erica Schaper van het college van bestuur verwacht dat NHL Stenden de komende tijd goed naar de kosten moet kijken.
Lees hier het volledige verhaal over NHL Stenden.
© Omrop Fryslân, Onno Falkena
16:50

Gemeenten in zwaar weer

De coronacrisis zorgt voor grote financiële problemen bij veel Nederlandse gemeenten. Bij meer dan een derde staat het water aan de lippen. Gemeenten moeten ondernemers helpen in deze tijd, maar dat is lastig nu ze zelf ook in zwaar weer zitten. "Voor veel gemeenten dreigt de artikel 12-status, dan kom je onder controle van de provincie. En ik ben bang dat dit ook in Fryslân gebeurt," zegt Maarten Offinga, die commissielid bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten is.
Offinga is naast wethouder in Súdwest-Fryslân ook commissielid Financiën bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Hij weet er dus veel vanaf. "Vorige week hadden we een gesprek met de commissie, daarin heb ik ernaar gevraagd. En je hoort het overal, in zoveel gemeenten gaat het slecht. Er zijn zelfs gemeenten met liquiditeitsproblemen die niet eens geld hebben om bepaalde zaken te betalen."
Hij kan duidelijk uitleggen hoe de financiële moeilijkheden zijn ontstaan. Offinga: "Een mooi simpel voorbeeld: wij krijgen in de gemeente Súdwest-Fryslân heel wat toeristen over de vloer. Vaak levert dat aan toeristenbelasting zo'n 2,5 miljoen op. Maar als de helft van de toeristen niet meer komt, dan is er zo een gat van 1,2-1,3 miljoen euro in de begroting."
De Wetterpoarte yn Snits © Omrop Fryslân, Sian Wierda
16:30

Campingeigenaren hebben het moeilijk

Campingeigenaars hebben het moeilijk deze meivakantie, dat geldt ook voor de campings op de Waddeneilanden. Lege terrassen, annuleringen voor vakanties en een groot gat in de inkomsten. Waar sommige campings de deuren volledig gesloten hebben, zijn er ook eigenaars die de camping nog wel open hebben voor gasten. "Wij hebben 116 caravans en chalets, waarvan nu ongeveer tien procent bezet is", zegt Hans Schroo van vakantiepark Eldorado.
Lees hier het hele verhaal over campings en vakantieparken.
Camping Kooi op Skylge © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
16:12

Uurtje winkelen bij kringloop in Grou

De kringloopwinkel in Grou gaat weer een beetje open. De zaak is zeven weken gesloten geweest en krijgt steeds meer vragen van mensen wanneer ze weer kunnen komen. Mensen kunnen via de website reserveren en kunnen dan een uur winkelen. Ze moeten zich dan wel aan de coronamaatregelen houden. Mensen kunnen vanaf dinsdag ook weer spullen inbrengen.
15:41

Filmpjes BF'ers voor jongeren op Instagram

Jongerenwerkers in Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel hebben een filmproject opgezet om de jongeren in beide gemeenten een hart onder de riem te steken. Zij hebben bekende Friezen gevraagd of zij filmpjes willen opnemen, om jongeren te laten zien hoe zij omgaan met alle veranderingen door de coronacrisis. En ze geven ook handige tips. De 'CoVideo's' komen op Instagram, YouTube en Facebook, alle weken één. Wie er behoefte aan heeft, kan ook online contact zoeken met de jongerenwerkers van Tytsjerksteradiel. Die zijn alle donderdagavonden vanaf zeven uur te vinden op Instagram.
15:22

Hoe gaan azc-bewoners om met de coronamaatregelen?

Het asielzoekerscentrum (azc) in Balk doet er van alles aan om het voor de kleine 500 bewoners in deze tijd van het coronavirus zo fijn mogelijk te maken. Zo wordt er onder andere een training gegeven door een sportschool op het parkeerterrein van het azc, maar zijn er ook tal van andere activiteiten.
"Er gebeurt vooral heel veel niet. De procedures zijn stilgelegd, maar ook de activiteitenruimtes zijn gesloten We zijn wel op zoek naar manieren om ontspanning te vinden, maar dat is elke dag zoeken", zegt directeur Gerrit de Lang uit.
Azc-bewoner Kamal volgt de persconferenties van het kabinet op de voet. Omdat hij de Nederlandse taal beheerst, kan hij tolk spelen voor de andere bewoners. Hij vindt de situatie moeilijk, maar probeert er het beste van te maken.
AZC Balk yn coronatiid
14:12

Ook Feanrun 2020 uitgesteld

De Feanrun in Heerenveen wordt wordt uitgesteld tot 2021, in verband met de onzekerheid om het coronavirus. Normaal vindt de Feanrun jaarlijks plaats, eind augustus of begin september. Alle evenementen die vergunningsplichtig zijn, mogen tot 1 september niet doorgaan. Het is nog niet duidelijk wat het kabinet besluit voor de tijd na 1 september. De opbrengst zou gaan naar een goed doel. Vorig jaar ging de route door het Abe Lenstra Stadion van SC Heerenveen.
13:44

Komen de vrijwilligers van Dekema State wel terug?

Ook bij Dekema State in Jelsum zijn zorgen in deze coronatijd. Niet zo zeer over geld, want ze krijgen genoeg door financiële steun van Old Burger Weeshuis. De zorgen gaan meer over de groep vrijwilligers die voor een groot deel in de risicogroep zitten.
Jacomine Hoogendam by Dekema State © Omrop Fryslân, Willem de Vries
De state in Jelsum wordt draaiende gehouden door het echtpaar Hoogedam en ze hebben één betaalde kracht in dienst. Het werk wordt voor het grootste deel door de 100 vrijwilligers gedaan. Zo'n 70 ervan zijn al wat ouder en komen op dit moment de deur niet uit. Maar komen ze straks terug als de anderhalvemetereconomie begint.
13:28

'Oudertelefoon' voor ouders en opvoeders die luisterend oor nodig zijn

Vanaf vrijdag 1 mei treedt de Oudertelefoon in werking. Het initiatief is bedoeld voor ouders en opvoeders die een luisterend oor nodig hebben. Het is een variant op de Kindertelefoon, die vorig jaar het 40-jarig bestaan vierde. De Oudertelefoon wil stimuleren dat ouders en opvoeders meer gaan praten over vervelende of lastige situaties rond opvoeden. Met de slogan 'Zeg het gewoon. De Oudertelefoon' maakt de gratis en anonieme dienst zich bekend aan heel Nederland.
"Door de coronamaatregelen en de combinatie van thuiswerken, zorgen en onderwijs faciliteren, staan momenteel steeds meer ouders onder druk. Dat is ook terug te zien in de toegenomen cijfers over huiselijk geweld en het aantal telefoontjes naar de Kindertelefoon", meldt de nieuwe dienst.

Vrijwilligers

De Oudertelefoon wordt bemand door vrijwilligers met een achtergrond in de zorg, het onderwijs, psychologie en/of coaching. Samen met een groot team vrijwilligers wordt een reclamecampagne opgezet om zoveel mogelijk ouders in Nederland te bereiken.
Op werkdagen is de dienst, die ook na de coronacrisis blijft bestaan, van 09.00 tot 15.00 uur bereikbaar.
13:28

Thialf en turncentrum weer open voor topsporters

Sommige topsportlocaties waar de Nederlandse topsporters normaal trainen gaan langzaamaan weer open. Met aandacht voor de richtlijnen van het RIVM mag er door topsporters weer worden gesport in bijvoorbeeld schaatscentrum Thialf en in het Epke Zonderland Turncentrum in Heerenveen. De landelijke sportbonden bepalen wanneer dat precies gebeurt.
13:27

'Meivakantie kan wel een genadeklap zijn'

Commissaris van de Koning Arno Brok en gedeputeerde Avine Fokkens brengen vrijdag een bezoek aan Vlieland. Op het eiland worden ze steeds banger dat de meivakantie wel eens de genadeklap voor hen kan worden nu door de maatregels vanwege het coronavirus bijna geen toeristen naar het waddeneiland komen. Burgemeester Tineke Schokker is daarom blij met de visite van Brok en Fokkens. "De provincie voelt zich heel betrokken bij de Waddeneilanden", zegt zij.
De fjoertoer fan Flylân © Omrop Fryslân, Ronald van der Pol
Door de crisis zijn de boten naar en de terrassen op Vlieland leeg. Dat gaat burgemeester Schokker aan het hart. "De ondernemers investeren in de winter, zijn aan het klussen en zijn van alles aan het doen om de bedrijven klaar te maken voor de zomer. En op het moment dat de toeristen zouden komen, breekt de coronacrisis uit en staat alles hier stil. Dat is vreselijk", zegt Schokker.
12:30

Kinderen maken kijkdozen

De meeste activiteiten in het kader van 75 jaar vrijheid gaan door de coronacrisis niet door, maar in Akkrum willen ze dit bijzondere jaar niet aan zich voorbij laten gaan. De Dorpskamer heeft kinderen daarom opgeroepen om een kijkdoos te maken met vrijheid als thema. De dozen komen te staan voor de ramen van winkels in het dorp. "Er is zelfs een winkelier die zijn hele etalage heeft vrijgemaakt", zegt Agnes Kuiper van de Dorpskamer.
Het idee voor de kijkdozen is bedacht door één van de kleinkinderen van Hennie Sixma van de Dorpskamer. "Maar ze zei: 'Dat is wel een moeilijk woord, bevrijding. Vrijheid, daar kan ik wel wat mee.' Toen zijn ze begonnen en nu hebben we de actie uitgezet voor alle kinderen in het dorp. Willen jullie nadenken over wat is jullie vrijheid en kunnen jullie dat laten zien in een kijkdoos?", zegt Sixma.
12:05

GGD: Eén persoon overleden, twee positieve tests

Er is de afgelopen 24 uur in Fryslân weer één nieuw coronasterfgeval bij gekomen. Dat meldt GGD Fryslân. In totaal zijn er nu 62 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het aantal positieve tests is in het afgelopen etmaal met twee opgelopen tot 510.
"Het kabbelt heel rustig voort", zegt Margreet de Graaf van GGD Fryslân. "We moeten gewoon volgen wat er gebeurt als we de maatschappij weer openzetten. Kunnen we die kabbelende lijn dan volhouden?"
10:06

Drukte bij de milieustraat

08:52

Zorgen over gevolgen van de crisis op studenten

Studenten hebben nog geen duidelijkheid of ze financiële steun krijgen van het kabinet. Minister Van Engelshoven zei woensdag in het debat in de Tweede Kamer dat ze eerst onderzoeken wil hoe groot de groep is die door de coronacrisis studievertraging oploopt. Veel partijen in de Tweede Kamer maken zich zorgen over de gevolgen van de crisis op de studenten. Ze vinden dat de groep weer nodig steun moet krijgen.
08:17

Videodagboek uit Barcelona: "Voor het eerst in 44 dagen kunnen mensen naar buiten met de kinderen"

Om negen uur 's ochtends en negen uur 's avonds mogen de kinderen van Fries 'om utens' Merijn Bouma eindelijk weer een uur naar buiten. In Barcelona, waar Merijn woont, geldt sinds 14 maart een lockdown. Merijn en zijn vrouw mochten alleen naar buiten voor boodschappen en de kinderen mochten helemaal niet naar buiten. Maar daar begint langzamerhand verandering in te komen.
Merijn Bouma Vlog
07:35

Wat vinden mantelzorgers en familie van het bezoekverbod?

Seniorenorganisatie KBO-PCOB wil weten wat de gevolgen van de beperkte bezoekregeling zijn voor de bewoners van verpleeghuizen, maar ook voor hun naasten. De organisatie houdt daarom een enquête voor mantelzorgers en de familie van verpleeghuisbewoners.
Sinds 20 maart mogen de bewoners door de maatregelen tegen het coronavirus geen bezoek meer ontvangen. Voor zowel de bewoners als de familie is dat erg lastig. "Eén van de grootste drama's van deze coronacrisis vindt plaats achter de gesloten deuren van verpleeghuizen", zegt KBO-PCOB-directeur Manon Vanderkaa.
woensdag 29 april 2020
06:05

Fryslân fan 'e Moarn

In het radioprogramma Fryslân fan 'e moarn is er tussen 6.00 en 9.00 uur aandacht voor verscheidene onderwerpen die met het coronavirus te maken hebben. Zo zijn we op Terschelling om te horen hoe het staat met de campings van het eiland: is het leeg, of zijn er toch wat mensen? Ook is er aandacht voor het AZC in Balk, want ook daar worden coronamaatregelen getroffen.
Verder een groep die financieel in de problemen kan komen: studenten. Want hoe betalen zij hun woonruimte nog als hun bijbaantjes in bijvoorbeeld de horeca nu vervallen door de coronacrisis? En seniorenorganisatie KBO-PCOB houdt een enquête onder familie en mantelzorgers van bewoners. Want die mogen geen bezoek meer hebben, en dat is erg lastig. Presentator Hans Koster praat met directeur Manon Vanderkaa van KBO-PCOB.
Hans Koster © Omrop Fryslân
06:00

Welkom bij dit liveblog

Goedemorgen en welkom in dit liveblog van donderdag 30 april over het coronavirus. Dit was het belangrijkste nieuws van woensdag:
Het volledige liveblog van woensdag nog eens nalezen? Dat kan hier.