Wethouder Bos krijgt nog een jaar om te verhuizen: crisis in Ooststellingwerf voorkomen

Wethouder Marcel Bos (CDA) krijgt nog een jaar om te verhuizen naar gemeente Ooststellingwerf. Dat is de uitkomst van de online raadsvergadering. Bos woont nu nog in Wolvega (Weststellingwerf) en dus niet in de gemeente waar hij voor werkt.
Het gemeentehuis van Ooststellingwerf © Omrop Fryslân, Joris Kalma
Dat Bos uiteindelijk naar Ooststellingwerf zou verhuizen was twee jaar geleden al afgesproken door de collegepartijen, maar daar was nogal wat verwarring over. Henk Dongstra van Ooststellingwerfs Belang zij dat Bos in zijn derde jaar als wethouder moest verhuizen, zijn eigen CDA had het over het derde of vierde jaar. Wouter Slager van Wij Lokaal zei dat het al in het tweede jaar had gemoeten.
Slager zei dat Herman Zwart van het CDA recreatief met de afspraken omsprong. "De archieven vertellen een ander verhaal. Beschamend dat wet- en regelgeving aan de klant wordt geschoven. Er is geen bijzondere reden om weer te verlengen. Het CDA heeft een probleem."
Dat het een serieus probleem was, maakte Dongstra van Ooststellingwerfs Belang aan het begin van de discussie al duidelijk: "Dit is uw laatste kans om te verhuizen."
Achterkamertjespolitiek en een machtsspel, een zwarte dag voor onze gemeente.
Wolter Slager (Wij Lokaal)
De coalitie van Ooststellingwerf bestaat uit Ooststellingwerfs Belang, CDA en PvdA en die hebben met elkaar geen meerderheid in de raad: 10 van 21 zetels. Bos had dus steun uit de oppositie nodig. Volgens Slager (Wij Lokaal) werden raadsleden buiten de vergadering onder druk gezet om het voorstel te steunen. "Achterkamertjespolitiek en een machtsspel, een zwarte dag voor onze gemeente."

Lokale partijen

Met name de lokale partijen vonden het belangrijk dat de wethouder in de eigen gemeente woont. Maar ook in de fractie van collegepartij PvdA was er volgens fractievoorzitter Jelke Nijboer 'een behoorlijke discussie' over de woonplaats van Bos. Ze geven de wethouder nog op zijn langst een jaar om te verhuizen.
Het was lastig om de fractie van Ooststellingwerfs Belang te overtuigen. De bijeenkomst werd verschillende keren geschorst. Bos noemde het zelf "een ongemakkelijke situatie". Maar als hij in zijn derde jaar nog tijd genoeg had om te verhuizen, dan was voor hem de opdracht duidelijk, zei hij. Het grootste deel van Ooststellingwerfs Belang ging toen akkoord. Alleen Jenne van Hummel niet. Omdat GroenLinks geen problemen had met het plan van Bos, had hij een meerderheid achter zich. Acht raadsleden stemden uiteindelijk tegen.