Geen TOF-vakanties voor mensen met beperking: 'de koning wil het niet hebben'

De stichting TOF Vakanties in Grou organiseert vakanties voor mensen met een beperking. Die vakanties in juli en augustus kunnen niet doorgaan omdat 1,5 meter afstand houden daarbij niet mogelijk is. Een heel zwaar besluit, niet alleen voor de organisatie, maar ook voor de mensen die op vakantie zouden.
In útstapke fan TOF yn 2017 © TOF Vakanties
Anne Zijlstra van TOF Vakanties heeft de maatregelen op de voet gevolgd: "Vorige week hebben we goed geluisterd naar de persconferentie, met de hoop dat er wat ruimte komt in de 1,5 meter afstand. Maar dat was niet zo en woensdag hebben we besloten: het kan niet, het is niet mogelijk."

Praktische belemmeringen

Tegen welke praktische belemmeringen loopt de organisatie dan aan? Zijlstra: "Wij gaan met kleine bussen met negen personen naar de vakanties toe, dat is al ingewikkeld. Wij verblijven in comfortabele bungalows, maar de bedden staan al niet eens 1,5 meter uit elkaar. We moeten de mensen ook helpen en verzorgen, bijvoorbeeld met douchen en het in en uit stappen. Je bent vaak dicht bij mensen, en de mensen ook dicht bij jou."
Ook zijn er extra handen nodig wat de hygiëne betreft. "Er is veel meer inzet nodig en ook materialen. Er moet zoveel geregeld worden. Er zijn ook mensen in rolstoelen die met tilliften moeten worden geholpen. Dat doen de vrijwilligers met liefde en betrokkenheid, maar dat is nu even een probleem."

Gemotiveerd

Voor de vrijwilligers van TOF Vakanties lopen de zaken ook anders. "Sommige vrijwilligers zouden dit jaar trainingen doen, maar dat is nu ook lastig. We moeten het afzeggen. er zijn accommodaties ingehuurd, die moeten we nu annuleren. Dat heeft ook grote gevolgen voor de financiën." Zijlstra hoopt dat er in september-oktober misschien nog wat kan worden gedaan. "Maar de vrijwilligers reageren heel positief. Ze zeggen: het is jammer, maar we staan klaar als we weer wat mogen doen. Dit is wel het mooie, ze zijn zó gemotiveerd om wat te doen."
TOF Vakanties © TOF Vakanties
Hille van der Molen zit in zorglocatie 't Buurtsje in Bolsward en is een van de mensen met een beperking die op vakantie zou dit jaar. Zijn broer Ype van der Molen legt uit wat dit voor hem betekent: "Het is zo belangrijk voor hem, het is echt zijn vakantie. Een weekje weg, maar hij geniet er echt van. Op dit moment kunnen ze niets, de dagbesteding ligt stil. Het is anders een hoogtepunt in zijn jaar."

Hille mist zijn familie

Ype van der Molen heeft wel begrip voor het besluit van TOF. "Het is niet haalbaar nu, ik snap het wel. Maar ik hoop dat TOF er volgend jaar nog wel is, want er is niet veel aanbod." Hij weet niet of zijn broer Hille er al van op de hoogte is. "Ik zal morgen even met hem praten via Facetime. De eerste keer dat ik met hem belde was heftig, hij mist zijn familie. Ik kan ook de rapportage over hem lezen, en dan staat er dat hij erg bedroefd is nadat hij digitaal met ons heeft gesproken. Het is voor iedereen vervelend. Het zijn de kleine dingen, maar je mist ze. Het zijn heftige tijden."

'De koning wil het niet hebben'

Hille begrijpt de situatie niet. Daarom heeft zijn broer Ype maar tegen hem gezegd 'dat de koning het niet wil hebben' dat ze op bezoek komen. "Het is moeilijk en ingewikkeld. We kunnen zelf ook niet op vakantie, maar zijn wel vrij. Misschien nemen we hem wel een dag mee naar een sprookjesbos of een vlindertuin."
Anne Zijlstra van TOF Vakanties en Ype van der Molen uit Witmarsum