Ard de Graaf: "We gaan vechten voor Cambuur"

Cambuur onderzoekt juridische stappen tegen de KNVB, met de hulp van sportadvocaat Dolf Segaar. Volgens algemeen directeur Ard de Graaf zijn er kansen op succes. De Graaf zegt dat de vervolgstappen nu worden onderzocht en hij verwacht de komende dagen en weken meer duidelijkheid. "We gaan vechten voor Cambuur."
Ard de Graaf: 'We gaan vechten voor Cambuur'
Segaar is binnen het betaald voetbal als advocaat geen onbekende. Zo zorgde hij ervoor dat FC Twente in 2016 na een juridische strijd met de KNVB toch in de eredivisie mocht blijven, ondanks dat de licentiecommissie van de voetbalbond dat niet wilde.
Onder meer die ervaring gaf de doorslag in de keuze die Cambuur dinsdagavond maakte voor Segaar, zegt De Graaf. "Hij heeft ervaring, is gespecialiseerd in sport- en verenigingsrecht. Daarbij hebben we een hele goede klik met hem."
Een datum voor een vervolgstap is er nog niet. "We willen natuurlijk gecontroleerde snelheid houden in dit proces. Maar we hebben geen haast, we gaan voorlopig nog niet voetballen, zeker niet tot 1 september. Maar je wilt door, we zullen het niet eeuwig laten sudderen. Dus de komende weken zal dit zich ontspinnen."
Een stap naar de rechter, een speciale ledenvergadering van de clubs in het betaalde voetbal om het besluit terug te draaien; het kan allemaal. Maar welke kant Cambuur met Segaar precies op zal gaan, is vooralsnog onzeker.
© Omrop Fryslân
De Graaf: "Een ledenvergadering is een optie, dat is ons bekend. Op dit moment werken we er koortsachtig aan om te kijken hoe we de stappen nu gaan vormgeven. Maar dat we iets gaan doen, is duidelijk. We moeten vechten voor Cambuur. We vinden dat ons onrecht aan is gedaan. We hebben vele steunbetuigingen gehad en mede daardoor voelen we ons gesterkt."
Ook in de buitenlandse media is aandacht voor de beslissing van de KNVB om Cambuur ondanks 11 punten voorsprong niet te laten promoveren na driekwart van het seizoen. Zo pikten Engelse media als de BBC en The Guardian het nieuws al op en ook de New York Times. De Graaf: "Als er zelfs in de wereldwijde journalistiek aandacht aan wordt besteed, geeft dat de verwondering wel aan."
Samenwerking met De Graafschap, dat als nummer twee van de ranglijst ook stappen wil ondernemen, sluit De Graaf niet uit. Ook de club uit Doetinchem heeft Segaar als advocaat in de arm genomen. "Waar we elkaar kunnen versterken, gaan we dat doen. We hebben dezelfde jurist, dezelfde belangen. De relatie met De Graafschap is uitstekend en we zitten in hetzelfde schuitje."

Eredivisie met 20 clubs

De Graaf is nog altijd woedend over het besluit dat de KNVB afgelopen vrijdag nam. "Aan de bovenkant van de eredivisie beslis je de belangrijkste posities op doelsaldo, weliswaar ingegeven door UEFA-beleid. Maar er staat je niets in de weg om dat ook toe te passen op de onderkant van de eredivisie en de bovenkant van de Keuken Kampioen Divisie. Dat betekent degraderen en promoveren."
Een plan voor een eredivisie met 20 clubs ziet de algemeen directeur van Cambuur nog altijd zitten. "Als je zegt: we vinden degraderen een stap te ver, ga dan de eredivisie naar 20 clubs brengen. Dat idee is echter ook te snel aan de kant gelegd. Dus er liggen zeker kansen, maar dit zijn de dingen die me het meeste dwarszitten."
Algemeen directeur Ard de Graaf van Cambuur
Cambuur en De Graafschap wurkje gear © Omrop Fryslân