Wobbe van Seijen: "Zonder muziek wordt het mij heel moeilijk om te leven"

De schrik zit er nog steeds erg in bij platenzaak-eigenaar Wobbe van Sijen en de bewoners van het uitgebrande gebouw aan de Voorstreek in Leeuwarden. Vorige week donderdag vernietigde een felle brand het gebouw dat naast bewoning ook werd gebruikt voor de opslag van platen en cd's. Wobbe zijn winkel zit naast het afgebrande pand en aan de andere kant is een kapperszaak. Beide zaken hebben veel rook- en waterschade opgelopen.
© ProNews
Zowel op Wobbe als de bewoners heeft deze brand veel indruk gemaakt. "Ik heb heel slecht geslapen. Het is een dag die je heel snel moet vergeten", vertelt Wobbe. Op nummer 14 zat Van Seijen zijn platenzaak en een deur verder zijn opslag. "Ik ben op nummer 14 geweest, maar ik trek het nog niet om naar nummer 16 te gaan", vertelt Van Seijen geëmotioneerd.
In de opslag had Van Seijen een grote platenverzameling met tal van unieke exemplaren, sommigen gesigneerd door bekende artiesten. In totaal zo'n veertig jaar aan muziekhistorie. De collectie was van emotionele waarde voor Wobbe. "Sommige dingen wil je nu niet aan denken, omdat ze bepaalde herinneringen bij je naar boven brengen."

"Ik moest mijzelf erheen slepen"

Toen Wobbe het bericht ontving dat er brand was in zijn zaak, kon hij het niet opbrengen om er gelijk naar toe te gaan. "Ik heb de auto neergezet en eerst een glas water genomen, want mijn mond was zo droog. Toen ben ik er met knikkende knieën naar toe gelopen. Ik moest mijzelf erheen slepen."
© Omrop Fryslân, Willem de Vries
Wobbe werd eerst opgevangen in een andere winkel op de Voorstreek en is de mensen in de zaak erg dankbaar voor hun hulp. "Maar hoe nu verder? Zonder muziek wordt het voor mij heel moeilijk om te leven. Ik moet de kop er weer voor hebben, maar ik heb nu de ruimte niet om dingen goed neer te zetten. Zodra ik die wel weer heb, wil ik direct weer verder."
Hij ging dinsdag nog even bij zijn kleinkind langs die jarig was, maar nam daarbij niet zijn gebruikelijke route over de Voorstreek. Daar wilde hij voorlopig nog niet langs, omdat dat te pijnlijk is. "Maar op een gegeven moment moet je er toch heen."
Beluister hier Wobbe van Seijen zijn complete verhaal
In de appartementen boven de platenopslag woonden zes mensen. Een van hen is Rixt de Boer: "Ineens hoorde geschreeuw in het studentenhuis naast ons. Het klonk echt als paniek: 'Brand, brand, bel 112!'", vertelt ze. De rook verspreide zich razendsnel door de appartementen. "De rook kwam bij ons door de vloer, het plafond en de stopcontacten heen."

Blind van de rook

Toen Rixt en haar huisgenoot naar beneden gingen en naar buiten probeerden te gaan, merkten ze al snel dat dat niet kon. "We zijn terug omhoog gerend. We gingen gedesoriënteerd het huis door, we werden blind van de rook en die sloeg op onze longen." Rixt en haar huisgenoot konden via het dakterras het huis uit komen. Tijd om nog een aantal belangrijke spullen te pakken, was er niet. "Toen we op het terras stonden, beseften we: het gaat er helemaal aan."
De appartementen waren volgens Rixt helemaal in orde. "We hadden een goede huisbaas en het waren drie zeer luxe appartementen, waarin alles tiptop in orde was. We hadden ook een vuurwerende vloer, wat ons wellicht ook gered heeft."
Bewoner Rixt de Boer
Rixt de Boer © Omrop Fryslân, Willem de Vries
Zowel Wobbe als de bewoners van de appartementen zijn niet te spreken over hoe ze zijn opgevangen door de hulpdiensten. Ze vinden dat ze aan hun lot zijn overgelaten die dag en de dagen erna.
Rixt: "De meiden van Handhaving waren heel duidelijk en kwamen met orders die wij op dat moment, in onze paniek, nodig hadden." Toen ze buiten kwamen, zei de politie echter tegen hen dat ze aan de kant moesten gaan, omdat ze het gebied aan het afzetten waren. "Ik heb er later nog wel mee geworsteld dat er zo is gereageerd..."