liveblog | 29 april 2020

Coronanieuws van 29 april: Twee nieuwe coronasterfgevallen, vier nieuwe positieve tests

Volg hier het laatste nieuws rondom het coronavirus.
Bijgewerkt: 30 april 2020, 06:23
woensdag 29 april 2020
22:05

Wapendropping Wandeltocht verplaats naar volgend jaar

De Wapendropping Wandeltocht die voor 2 mei op de planning stond, gaat dit jaar niet door. Dat heeft Hessel Bouma van de Stichting Wapendropping Wandeltocht bekendgemaakt. Op 1 mei 2021 wil de organisatie het opnieuw proberen. "Het is ons nu bij de handen afgebroken, zoals zo veel evenementen. Helaas het doet ons zeer, maar gezondheid is leidend", schrijft Bouma. De tickets zijn volgend jaar weer geldig. Daar waren al 3.000 van besteld. Bouma schrijft verder: "We hopen dat de 85 toneelspelers, de 75 verkeers- en parkeerwachten weer mee willen doen. Ook dat een Dakota weer 20-25 Britse parachutisten om 1 uur gaat droppen op de 4 dropvelden langs de route."
De wandeltocht volgt het spoor van de wapens die in de Tweede Wereldoorlog in De Deelen gedropt zijn. Startpunt is ook De Deelen, met verschillende afstanden via Aldeboarn, Grou en Wirdum. Onderweg zou er van alles te zien zijn, zoals toneel en parachutisten.
© Stichting Wapendropping Wandeltocht
21:10

Sportclubs zijn blij dat ze weer kunnen beginnen

19:35

Telefooncirkel helpt eenzame ouderen in coronatijd

Seniorenkoepel Osif en Zorgbelang hebben een oplossing bedacht die de eenzaamheid een beetje tegen moet gaan: een telefooncirkel. Jan Kloosterman is het aanspreekpunt Hij begint de cirkel aan het begin van de dag en eindigt die aan het einde ook weer. "Ik ben 80 en woon alleen. Niet dat ik niets te doen heb, maar het is heel goed", zegt Kloosterman over het bellen.
Kloosterman: "Het is mooi dat mensen hun verhaal kwijt kunnen. Maar ook mensen die iets nodig hebben, bijvoorbeeld iemand die even boodschappen kan doen. Ik ben ook altijd actief geweest en heb in veel verenigingen gezeten. Dus ik ben zelf wel in de weer. Maar in Fryslân is er een heel groot deel van de ouderen niet digitaal. Ook veel die niet goed kunnen lezen en schrijven. Dat vergeet men wel eens."

Dankbaar werk

Hij maakt mooie dingen mee aan de telefoon, zegt hij. "Er was een vrouw uit Leeuwarden die bijstand kreeg en het niet zo ruim heeft. Haar wasmachine was stuk gegaan. Ik zei: daar is in Leeuwarden een regeling voor, om wat extra geld te krijgen. Ik heb haar naar de gemeente doorverwezen. Afgelopen zondag belde ze mij op: 'Wat ben ik blij, ik heb een nieuwe wasmachine. En de gemeente heeft het betaald. Mijn geluk kan niet op.' Dat zijn van die kleine dingen die je tegenkomt. Dat is hartstikke dankbaar werk."
Nico Smits uit Heerenveen heeft een visuele beperking en is een van de deelnemers. "Het is leuk dat er even contact is. Er ontstaat een cirkel omdat mensen weer even betrokken raken bij elkaar en vertellen wat hen bezig houdt. Hoe kom je de dag door? Wat zijn de plannen? Maar ook wel diepe gesprekken, over bijvoorbeeld ziekte."
Jan Kloosterman en Nico Smits
18:14

Geen TOF-vakanties voor mensen met beperking: 'de koning wil het niet hebben'

De stichting TOF Vakanties in Grou organiseert vakanties voor mensen met een beperking. Die vakanties in juli en augustus kunnen niet doorgaan omdat 1,5 meter afstand houden daarbij niet mogelijk is. Een heel zwaar besluit, niet alleen voor de organisatie, maar ook voor de mensen die op vakantie zouden.
Hille van der Molen zit in zorglocatie 't Buurtsje in Bolsward en is een van de mensen met een beperking die op vakantie zou dit jaar. Zijn broer Ype van der Molen legt uit wat dit voor hem betekent: "Het is zo belangrijk voor hem, het is echt zijn vakantie. Een weekje weg, maar hij geniet er echt van. Op dit moment kunnen ze niets, de dagbesteding ligt stil. Het is anders een hoogtepunt in zijn jaar."
Lees hier: het hele verhaal van TOF Vakanties en Hille
Een uitstapje van TOF in 2017 © TOF Vakanties
17:56

Ook het voetbal gaat van start: verslaggever Willem de Vries was bij de jeugd van SWZ Boso

Ook Fryslân's jongste voetballers mogen vanaf vandaag weer trainen. Dat doen ze onder andere in Sneek, bij voetbalclub SWZ Boso. Voorzitter Frank Slob: "Het is prachtig wat hier gebeurt. Alles is weer actief op dit ogenblik. "
Het afgelopen weekend moest de club zich voorbereiden op het opengaan. Daarvoor kregen ze richtlijnen van het NOC*NSF. "We hebben het heel snel kunnen gebruiken, er staan logische dingen in", zegt Slob. Dat vinden ook de trainers. "De instructies zijn: handen wassen, thuis het toilet gebruiken", vertelt één van hen. Ook is er een looproute aangelegd, en natuurlijk wordt ook bij SWZ Boso de anderhalve meter in acht genomen.
Dat de club voor de jeugd nu weer open mag, is vooral voor de kinderen een feest. Want, zoals één van hen zegt: ze hebben hun vrienden uit het voetbal al een hele tijd niet gezien.
Verslaggever Willem de Vries op locatie
16:43

Het wordt weer drukker op de wegen: de provincie wil weten waarom

De provincie begint woensdag met een enquête onder bestuurders. Doel is om te zien wat de coronacrisis voor invloed heeft op het autorijden van mensen. In de eerste week van de lockdown zag de provincie dat één derde minder auto's op de provinciale wegen rijden. Maar zes weken later wordt het langzaamaan weer drukker.
It wurdt wer drokker op de diken: de provinsje wol witte wêrom
16:32

Hockeyclub SMHC in Sneek begint weer voor de kinderen

Bij hockeyclub SMHC in Sneek zijn ze woensdag begonnen met trainen voor de jongsten. Bestuurslid Jan Dijkhuis: "Ik hoop niet dat dit het nieuwe normaal wordt. We hebben wat verkeersaanwijzingen zodat mensen doorrijden en minder parkeerruimte omdat we meer ruimte nodig hebben voor de fietsen. We hebben er wel wat toezicht bij nodig, zodat ouders er zich aan houden. Het moet nog even wennen. We hebben goede aanwijzingen vanuit de bond en NOC*NSF, plus wat eigen creativiteit. Maandag is de oudere jeugd waarbij er onderling 1,5 meter aangehouden moet worden. Dat zal lastiger worden, nu gaat het alleen om de trainers. Er is een coronaverantwoordelijke om bijvoorbeeld een pleister te plakken, met een mondkapje op en handschoenen aan. De groepjes zijn klein, dus we kunnen het ook goed leren."
De kinderen vinden het erg leuk om weer te sporten. Een meisje zegt: "Ik vind het leuk om iedereen weer te zien. Ik heb het vandaag voor het eerst weer gedaan." En een andere speelster: "Thuis trainde ik ook wel, we hebben een groot grasveld waar ik kon trainen. En we hadden pionnetjes. Maar dit is veel leuker."
Verslaggever Willem de Vries bij hockeyclub SMHC in Sneek
© SMHC Hockey Sneek
16:25

Webinar voor dorpshuisbesturen

Op donderdag 30 april is er vanuit Doarpswurk een webinar voor besturen van dorpshuizen om mee te denken over het coronavirus en het houden van anderhalve meter afstand. Veel dorpshuizen hebben het moeilijk door de coronacrisis.
16:03

Volle containers in Noardeast-Fryslân

15:35

Stoelen in Sneek

14:03

Landelijke RIVM-cijfers

Het aantal Nederlanders dat aantoonbaar door het coronavirus is overleden, is toegenomen tot 4711. Het RIVM heeft 145 nieuwe meldingen binnengekregen over overleden patiënten. In de officiële registratie staan alleen mensen die voor hun overlijden positief zijn getest op het virus. Het werkelijke aantal overledenen is waarschijnlijk beduidend hoger. Ook worden sterfgevallen vaak een of meerdere dagen later doorgegeven door de GGD'en.
Het aantal meldingen is hoger dan dinsdag, toen het RIVM 48 sterfgevallen meldde. Het verschil kan voortkomen uit het feit dat het weekend een dag langer duurde door Koningsdag. In weekenden worden steevast minder sterfgevallen doorgegeven dan doordeweeks.
13:49

Jongeren bekeurd voor feest met lachgas

De politie heeft afgelopen nacht in Leeuwarden vier jongeren een bekeuring gegeven, omdat zij zich niet hielden aan de coronamaatregelen. In de woning aan de Wortelhaven vierden vier jongeren een feest. Daarbij gebruikten ze lachgas en hielden ze zich niet aan de coronamaatregelen. Het ging om drie jongeren uit Burgum, Heerenveen en Leeuwarden en een 14-jarige uit Winschoten. Zij kregen allemaal een boete.
13:15

TOF annuleert al zijn vakanties

TOF Vakanties, een instantie die vakanties organiseert voor mensen met een verstandelijke beperking, heeft besloten alle vakanties die gepland stonden in de maanden juli en augustus niet door te laten gaan. De accommodaties die ze hebben gehuurd lenen zich niet voor het hanteren van de anderhalve meter afstand. Daarnaast is vervoer met meerdere personen in een minibusje nu niet toegestaan. Ook heeft de organisatie nu niet genoeg vrijwilligers om alles te faciliteren.
Mensen die een boeking hadden bij TOF krijgen voorlopig 70 procent van hun geld terug. Hoe het daarna wordt afgehandeld, kijkt TOF nog naar.
12:41

Hoe doen dierenartsen in deze tijden hun werk?

Dat het sinds de opkomst van het coronavirus bij de huisarts allemaal anders dan anders loopt, is onvermijdelijk. Maar hoe beleven de dierenartsen de coronacrisis? Ook zijn hebben maatregelen ingevoerd, vertelt Menno Wiersma, dierenarts in Grou. Al lopen veel zaken nog als vanouds.
"In principe kan het werk gewoon doorgaan. We kunnen met de baasjes communiceren wat er moet gebeuren", vertelt Wiersma. "Men kan er alleen niet bij zijn in de spreekkamer om het huisdier vast te houden." Wie in deze tijden met zijn dier langs de huisarts gaat, mag bij Wiersma daarom op een stoel vanuit de deur meekijken.
12:00

Weer twee coronasterfgevallen, vier nieuwe positieve tests

Er zijn volgens de nieuwste cijfers weer twee mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat heeft GGD Fryslân zojuist weer naar buiten gebracht. In totaal zijn er nu 61 mensen in Fryslân overleden aan het virus. Er zijn ook weer vier mensen positief getest op corona.
09:53

Hoeveel patiënten liggen er in het ziekenhuis buiten de IC's?

Door de icoontjes van Groningen en Drenthe aan te klikken, worden die cijfers weggehaald en kunt u ook alleen de Friese cijfers bekijken.
09:30

Hoeveel coronapatiënten liggen er op de Friese IC's?

Door de icoontjes van Groningen en Drenthe aan te klikken, worden die cijfers weggehaald en kunt u ook alleen de Friese cijfers bekijken.
08:05

Hoe is it mei jo?

Het coronavirus beheerst al een tijd ons leven. Het lijkt wel alsof het in de wereld over niets anders meer gaat. We komen zo weinig mogelijk bij elkaar, we houden ons aan de anderhalve meter, wassen onze handen zoveel mogelijk en werken thuis, waar ook de kinderen hun schoolwerk doen. De vraag is, hoe houden we dit vol, wat betekent dit voor de mensen en hun toekomst?
Dat brengt ons bij de vraag: Hoe gaat het met u, jou en dus jullie?!
Hoe is it mei jo?
07:56

Videodagboek: "Ik maak me veel zorgen over de cultuursector en dat deed ik al voor de coronacrisis"

Janneke de Haan is theaterregisseur en heeft zorgen over haar sector. In haar vlog voor de serie 'Berjochten út it hert' vertelt ze hierover en laat ze zien wat voor projecten ze nu oppakt tijdens de coronacrisis.
Janneke de Haan
07:24

Studenten in financiële problemen

Studenten komen door het wegvallen van hun inkomsten financieel in de problemen. Dat zeggen de Landelijke Studentenvakbond (LSVB) en FNV Young & United. Ze trekken niet voor niets nu aan de bel, want vandaag is er een Kamerdebat over de positie van studenten. Een aantal fracties in de Tweede Kamer deelt de zorgen. Studenten zouden gemiddeld 530 euro per maand mislopen.
Veel studenten hebben flexwerk en zitten al twee maanden zonder inkomsten. Vaak hebben ze een nulurencontract, zijn ze uitzendkracht of schijnzelfstandige, zegt Bas van Weegberg van FNV Young & United. De bonden zeggen 1.600 meldingen te hebben van studenten die hun boodschappen of huur niet meer betalen.
© ANP
06:55

Leeuwarder bespuugt politie bij aanhouding

Een 33-jarige Leeuwarder heeft afgelopen maandagavond bij zijn aanhouding een politieagent bespuugd en gedreigd dat hij het coronavirus heeft. De man kreeg daarom een speciaal masker op, terwijl de politieagenten uit voorzorg mondkapjes opdeden. De man werd aangehouden in een flat aan de Eikenstraat omdat hij iemand met een vuurwapen zou hebben bedreigd. De man zit vast om verhoord te worden. Zijn huis is doorzocht, maar het vuurwapen is niet gevonden. De politieagent die werd bespuugd, heeft daar aangifte van gedaan.
06:50

Kinderen tot en met 12 jaar mogen weer trainen

In de meeste gemeenten mogen kinderen tot en met 12 jaar sinds woendag weer trainen. Het kabinet kondigde vorige week al aan de coronamaatregelen voor deze groep te versoepelen. Dat betekent bijvoorbeeld dat jeugdvoetballers tot en met 12 jaar weer gewoon het veld op mogen voor trainingen. Zij hoeven daarbij niet per se anderhalve meter afstand van elkaar te houden. Voor kinderen van 13 tot en met 18 jaar geldt dat laatste wel; zij moeten afstand houden bij het sporten.
Fuotbalfjild © Omrop Fryslân, Joris Kalma
06:30

Welkom in dit liveblog

Goedemorgen en welkom in het liveblog van woensdag 29 april over het coronaviris. Dit was het belangrijkste nieuws van dinsdag:
Het volledige liveblog van dinsdag nog eens nalezen? Dat kan hier.