Scheidingen in coronatijd; De Schuilschuur Oudebildtzijl kan hulp bieden

Nu we veel op elkaars lip zitten, liggen scheidingen op de loer. Als het dan zover komt, is het niet voor iedereen even makkelijk om nieuwe woonruimte te vinden. Daarnaast is het een zware tijd, waarin je veel moet verwerken. De Schuilschuur van Neeltje van den Brand in Oudebildtzijl kan een tijdelijke oplossing zijn om tot rust te komen.

NOCH: Schuilschuur Aldebiltsyl
Ik verwacht heel erg dat er een hoger scheidingspercentage gaat komen, helaas. Vandaar dat we graag in oktober open willen.
Neeltje van den Brand
In de oude schuur die aan het huis van Neeltje van den Brand in Oudebildtzijl vastzit, worden twee appartementen gemaakt. Eén van de appartementen krijgt twee slaapkamers, zodat eventuele kinderen er ook kunnen verblijven. En ook al moet er nog veel aan de schuur gebeuren, het is van belang dat hij zo snel mogelijk open kan. "Ik verwacht heel erg dat er een hoger scheidingspercentage gaat komen helaas. Vandaar dat we graag in oktober open willen", zegt Neeltje van den Brand.
Crowdfundingsactie
Maar voor de schuilschuur is geld nodig. Al drie jaar loopt er een crowdfundingactie voor het project via de website getfunded. Door de coronacrisis ligt dat nu vrijwel stil, net als de werkzaamheden aan de schuur. "Maar we krijgen nog grote en kleine giften binnen en we zijn overal blij mee, dus dat blijft wel lopen. Het moet nu alleen even een eindspurt krijgen".
In de laatste fase van het project is nog ongeveer 7.500 euro nodig. Veel materialen worden geschonken, maar voor installatiewerk, elektra, glad, stukadoors en het afwerken van de vloeren is die 7.500 euro nog wel geld nodig. Die werkzaamheden moeten namelijk door bedrijven worden uitgevoerd en dat kost geld. Tot nu toe toe is het meeste werk door vrijwilligers gedaan, maar ook zij zitten nu thuis. Net als Neeltje haar vader. Hij is 83 en opzichter van het project, maar woonachtig in Brabant en dus komt hij niet naar Oudebildtzijl.
© Omrop Fryslan
Nu al animo voor de Schuilschuur
De Schuilschuur is het droomproject van Van den Brand. Ze wil, ook in deze moeilijke tijd, ervoor zorgen dat de schuur in oktober open kan. Bijna iedere week krijgt ze mailtjes met de vraag of de appartementen al beschikbaar zijn. Ze voelt dat de vraag groter is dan ooit tevoren: "Ik vind de Schuilschuur heel belangrijk, omdat ik zelf in een situatie heb gezeten waarin ik te lang met mijn ex in een huis ben blijven wonen. Dat leverde enorm veel stress en problemen op."
Volgens Van den Brand is het nodig om een goed dak boven je hoofd te hebben, omdat dat ook een stukje stress wegneemt. Niet iedereen kan snel een woning vinden. "Van stress word je ook ziek. Als je radeloos bent en in de stress zit, heb je even wat rust nodig, wil je de vogeltjes horen fluiten, in de tuin zitten, even helemaal niks".
En dat kan in Oudebildtzijl heel goed: het enige wat je rondom de Schuilschuur hoort, zijn de wind en vogeltjes. Neeltje hoopt dan ook dat het laatste geld snel binnen is en ze ondanks de coronacrisis in de zomer de bouwwerkzaamheden kunnen vervolgen.