Corona-actie jonge dominee Heerenveen landelijk succes

Houd moed, heb lief! Het is een opvallende boodschap dat op steeds meer ramen en aan de vlaggenmasten in Fryslân verschijnt. De tekst komt van een kerk in Heerenveen en is bedacht door de jonge dominee Anne-Meta Kobes (32).
Corona-aksje jonge dûmny Hearrenfean lanlik súkses
Op 8 maart was de laatste fysieke kerkdienst in Heerenveen in de Trinitakerk. Sinds die tijd bedenken predikanten Pieterjan de Buck, Jan van der Veen, Wim Bloemendaal en Anne-Meta Kobes andere manieren om in contact te blijven met haar gemeenteleden. Zo zijn net zoals in andere kerken diensten online te volgen op een livestream. Dominee Kobes vlogt voor jongeren. Ze stelt vragen aan ze en legt uit hoe anderen de coronacrisis beleven.
De poster en flagge-aksje 'Houd moed heb lief' © Omrop Fryslân, Timo Jepkema
Anne-Meta Kobes-Gerritsen (1987, Tytsjerksteradiel) werkt als dominee van de Protestantse Kerk in Nederland. Sinds februari 2014 is zij als predikant verbonden aan de protestantse kerk in Heerenveen.
Bron: domineekobes.nl
Een reportage uit de lege kerk in Heerenveen waar het idee vandaan kwam
Maar daar bleef het niet bij. De gemeente koos ervoor om bij het kerkblad posters op A3 te doen. Op een rood stuk papier staat in grote witte letters 'Houd moed, heb lief'. Het werd op 2200 adressen gebracht met het idee dat mensen ze voor de ramen konden plakken. Dat was zo'n succes dat er al snel meer posters van zijn gemaakt omdat andere kerkelijke gemeenten ze ook wilden hebben. De kerk verdient niets aan de acties, de vlaggen worden verkocht tegen de kostprijs van de vlag.
Een lege Trinitas-kerk in Heerenveen © Omrop Fryslân, Timo Jepkema
Intussen hebben meer dan tachtig kerkelijke gemeenten gevraagd om de vlag en de posters. Ze worden nu door (jonge) vrijwilligers in dozen gedaan en op de post gedaan. "Dit hadden wij nooit verwacht," zegt dominee Kobes. "Het doet pijn dat we elkaar niet meer gewoon in de kerk zien, maar dit kan die pijn een klein beetje doen verzachten. Het is geweldig dat dit hoop en liefde brengt en de mensen een klein beetje in beweging en in contact brengt met elkaar."
Posters door heel Fryslân © Omrop Fryslân
De posters en vlaggen worden in versierde dozen gedaan © Omrop Fryslân, Timo Jepkema