Provincies zenden brandbrief aan cultuurminister over verdeling coronasteun

De provincies willen graag zelf bepalen welke culturele instellingen steun moeten krijgen voor de schade die ze hebben door de coronacrisis. Dat schrijven ze in een brandbrief aan de vaste Kamercommissie van cultuur. Het Rijk heeft 300 miljoen uitgetrokken om de cultuursector te helpen.
© Omrop Fryslân
Tien procent van dat totaalbedrag van 300 miljoen euro, dus 30 miljoen,, is beschikbaar voor de regio. De provincies willen graag zelf over dat geld beschikken. "Wij willen vooral laten zien aan de minister (Van Engelshoven, red.) dat als zij culturele instellingen wil steunen in de regio, dat ze dat het beste op advies van de provincies en gemeenten kunnen doen en niet in Den Haag zelf tot een beslissing moeten komen", legt gedeputeerde Sietske Poepjes uit.

DNA van een regio

Poepjes: "Aan de ene kant heeft de minister flink zijn best gedaan om veel geld los te peuteren voor culturele instellingen. Dat verdient een groot compliment. Maar dat geld moet ook worden verdeeld." De provincie- en gemeentebestuurders weten goed wat het DNA van een regio is, volgens Poepjes. "Gebruik ons daar nu bij en beslis niet over onze hoofden heen."

'Wie het eerst komt, die het eerst maalt'

De provincies en gemeenten willen niet dat er een focus komt te liggen op de Randstad of op grote spelers. Ze vinden dat iedereen in Fryslân aan bod moet komen. "Wat ons ook zorgen baart, is het principe van 'wie het eerst komt, die het eerst maalt'. Wie als eerst komt, krijgt als eerste geld."
"Wat je dan ook ziet, is dat mensen die veel kantoorpersoneel hebben snel een onderbouwing de deur uit kunnen sturen. Als je kleiner bent, kost dat meer tijd. Dat geeft een scheef beeld. Kleine instellingen vissen dan achter het net."

Tekort door de bocht

Logischer zou misschien zijn als de 300 miljoen door twaalf wordt gedeeld, maar volgens Poepjes wordt er niet echt naar regionale spreiding gekeken. "Ik ben de eerste om te zeggen dat niet niet eenvoudig is, maar dit gaat ons als provinciebestuurders net wat tekort door de bocht. Als we dit in goed overleg doen en goed op de spreiding letten, dan hebben we het maximale resultaat."
Gedeputeerde Sietske Poepjes over de brandbrief

Brandbrief noordelijke theaters

Als de provincies niet met geld over de brug komen, gaan de theaters in Noord-Nederland een hoogst onzekere toekomst tegemoet. Dat schrijven de directies van vijftien schouwburgen in het Noorden dinsdag in een brief aan de provincies Fryslân, Groningen en Drenthe. Doordat de theaters de deuren hebben moeten sluiten, lopen ze veel inkomsten mis. Het Rijk stelt dan wel financiële middelen voor de culturele sector beschikbaar, maar voorwaarde is dat provincies of gemeenten ook meebetalen. Volgens de theaters hebben de gemeenten amper geld voor cultuur. Daarom doen ze een beroep op de provincies.